Аферата с имотите, които висши управляващи са придобивали на ниски цени застигна и лидера на НФСБ Валери Симеонов.

От прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил вчера сигнал за три сделки, с които управляваната от Симеонов телевизия „СКАТ“ е купувала имоти. Главният прокурор е разпоредил проверката да бъде извършена от антикорупционната комисия.

Първата сделка е от 2004 г., когато „СКАТ“ купила право на строеж на апартамент от 80 кв. м в „Слънчев бряг“ за 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв. Вторият случай е от 2005 г., когато управляваната от Симеонов фирма купува и офис в „Слънчев бряг“. Той е само 31,35 кв. м, но пък цената за придобиването му е 6 901,10 лв., колкото е и данъчната оценка.

Последната сделка от 2008 г., когато „СКАТ“ купува 875 кв.м общински имот за 850 815 лв. по решение на Общинския съвет, на който по това време председател е Валери Симеонов. Шеф на комисията за общинска собственост тогава е бил Валентин Касабов, който сега е депутат в партията на Симеонов, а юрисконсулт е бил също настоящ народен представител от НФСБ – Християн Митев, който е и член на правната комисия в парламента.

За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.

В сигнала до Цацаров се твърди още, че през 2008 г. „СКАТ“ е закупила и „База за отдих Пресока“ в Златоград, която в момента е хотел „Панорама“, а в него са изградени незаконни басейн и ресторант. За това имало и влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., според което те са построени без разрешителни и трябва да бъдат съборени, но това не се е случило.

Антикорупционната комисия трябва да провери твърденията в сигнала за извършени престъпления от Симеонов при закупуването на имотите, както и от депутатите Касабов и Митев, които са били в управата на общината в Бургас.

Валери Симеонов неведнъж неглижира „Апартаментгейт“, като казваше, че това са глупости.

„Интересно ми е колко време ще занимават обществото с апартаменти и сериали от рода на „Робинята Изаура“, заяви Симеонов след първата оставка в правителството, която подаде Цецка Цачева. Той няколко пъти каза, че нито Цачева, нито Цветан Цветанов е трябвало да се оттеглят и обвини премиера Бойко Борисов, че обезкървява парламента, защото приемал оставки на килограм.

„Когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия за оставки, неизбежно изниква въпросът и за твоята. Фокусът се насочва последователно върху отделни хора и се стига до това обезкръвяване на това Народно събрание и няма как да отречем, че за това има заслуга и министър-председателят“, каза днес Симеонов.

Наскоро обаче именно той подаде сигнал в прокуратурата за купен апартамент на ниска цена от министъра на туризма Николина Ангелкова, за който също започна проверка.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
George
George
10 април 2019 21:20
Гост

Piramidi, faraoni. Interesi za milioni.

Костадин
Костадин
11 април 2019 12:36
Гост

Само че тук не ни занимават с милионите, а с някакви си апартаменти. А в България почти всеки си купува имот на данъчна оценка, заради огромните нотариални такси.
Не разбирам каква е тази олелия за няколко апартамента, при положение, че ограбиха България с милиарди.

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 21:17
Гост

Въобще не се учудвам, че дупетати са замесени в имотни афери. Електоратът си е за …Голи си ги избираме, а после ги позлатяваме. Всичко е от нашия джоб.

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 21:13
Гост

Този ще се измъкне както винаги.

Пешо
Пешо
10 април 2019 21:12
Гост

На всяко прасе му идва Коледата.