Кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева е искала 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин за издаването на съобщение, с което заинтересованите страни да бъдат уведомени за издаденото разрешение за строеж. Това обясни днес пред БНР председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и каза, че комисията ще предложи промени в Закона за устройство на територията, за да облекчи строежите.

Георгиев обясни, че по закон кметът на една община има двуседмичен срок да издаде уведомлението, но Иванчева се забавила със 7-8 месеца, след като бизнесменът вече имал разрешение за строеж и дала да се разбере, че няма да издаде документ, ако не получи парите. По думите му, това уведомление има чисто съобщителен характер, но последствията са много сериозни, защото без него не може да се започне строителство.

„От тази гледна точка аз мисля, че има и пропуск в закона, така че ще предприемем действия евентуално да се измени законът и когато не се свърши такова действие от страна на кмета, това да се счита за мълчаливо съгласие от страна на кмета, за да се премахне тази корупционна предпоставка. Действието наистина звучи маловажно, но без него няма как да започне строителството. Плащат се лихви по милионни кредити, така че това маловажно действие се оказва по-важно дори от разрешението за строеж, което вече е дадено от кмета“, обясни Георгиев.

Шефът на КПКОНПИ каза още, че в случая Иванчева бързо се ориентирала в обстановката, но това не означавало, че и други не го правят. Той обаче не уточни дали се разследват действията и на други кметове.

Относно цитираните от адвокатите на Иванчева и другите двама обвиняеми разминавания в датите на предаване на парите и връщането им на Ваклин, Георгиев обясни днес, че имало много срещи, а кметицата поискала подкупа много преди 17 април, когато беше задържана.

„Три или четири пъти срещите се отлагаха за получаване на този подкуп поради една или друга причина. Парите на няколко пъти се предоставяха от г-н Ваклин, ние ги белязваме, след което подкупът се отлагаше. И ние връщаме парите на г-н Ваклин, защото нямахме на какво основание да ги държим. Когато се постигна уговорка за следваща среща, парите отново бяха предоставени от него на нас, за да се провери дали маркировката е все още актуална, след което ние му ги предоставяме, за да може той да ги даде на кметицата на „Младост“. Няколко пъти се отлагаше получаването на подкупа и от всички данни, и от СРС-тата, се вижда, че неколкократно тези пари циркулираха между разследващите и лицето, което трябваше да ги даде. Парите в момента са при разследващите и се прави химическа експертиза… След като са описани, те са част от протокола и няма как да бъдат върнати“, обясни Пламен Георгиев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 април 2018 16:25
Гост

Вместо да провери защо служителят му е върнал парите, Пламен Георгиев става законотворец. Алоууу, яви се на избори бре, къде се бъркаш сега.

Леа
Леа
22 април 2018 16:07
Гост

A този не е ли обжалвал след като са изтекли сроковете? Какво е станало? Нещо не ми се връзва да иска Иванчева 1 млн. за нещо такова. Наглост, наглост, ама това ми звучи абсурдно

КОМПИР
КОМПИР
22 април 2018 16:01
Гост

Пресолилиха манджата с ареста, ама и тая не е стока

П. Р.
П. Р.
22 април 2018 15:44
Гост

Иванчева изгоря, но дано не е заради други, дето трябва да светят