Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси на президента Румен Радев, свързан с назначения на съпругата му Десислава и с купен от него апартамент.

Сигнал срещу президента е бил подаден в комисията през април. В него се казва, че той се е облагодетелствал, когато през 2014 г. е назначил сегашната си съпруга Десислава Радева на два щата във Военно-въздушните сили (ВВС), въпреки че постът на експерт „Връзки с обществеността“ трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е била Радева (б.а. тогава Генчева).

В сигнала се казва още, че през 2010 г. Радев е купил апартамент в столичния кв. „Гео Милев“. Жилището с площ от 143 кв. м. е струвало 168 000 лева и е под пазарните цени в района.

Относно работата на Радева във ВВС, комисията е установила, че тя е назначена от ген.-майор Константин Попов още през 2011 г. като старши експерт в сектор „Финанси“. Когато през 2014 г. Радев поема ВВС, той сключва допълнително споразумение с Генчева, която освен експерт във финансите, изпълнявала вече и функциите на експерт „Връзки с обществеността“ до средата на 2016 г., когато договорът ѝ е прекратен.

За първоначалното споразумение от 2014 г., с което Радева заема и втори щат във ВВС, комисията подчертава, че е изтекъл давностният срок от 3 години за конфликт на интереси. За следващи заповеди от началото на 2016 г., с които Радев се е подписвал да бъдат изплащани пари за извънреден труд на сегашната му съпруга, комисията пише, че двамата не са били съпрузи тогава, което означава, че президентът Радев не е бил в условия на свързаност с Десислава Генчева към онзи момент.

За апартамента на Радев и ведомствените жилищата, в които е живял, комисията установява, че е наел апартамент на МО през 2000 г. През 2005 г. купил ведомствено жилище на министерството, но на следващата година наел друг апартамент на МО.

През 2010 г. Радев купил апартамента в „Гео Милев“ за 86 320 евро, от които 39 920 евро били с банков кредит, погасен след 3 години. Данъчната оценка на имота е била 138 178,30 лева.

За наемите на ведомствени апартаменти на МО до 2006 г., антикорупционната комисия казва, че няма предпоставка за производство, защото към онзи момент Радев не е заемал публична длъжност, а и тогава не е действал нито един от приеманите впоследствие антикорупционни закони. Относно закупения апартамент, комисията казва, че твърденията в сигнала касаят сключване на договор от Радев като физическо лице, а не като публична личност.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
06 август 2019 10:17
Гост

„Относно закупения апартамент, комисията казва, че твърденията в сигнала касаят сключване на договор от Радев като физическо лице, а не като публична личност“
хаха да им имам аргумента
Публичните личности юридически лица ли се водят вече, някаква нова фигура в българското право?
Аси мекеретата. Гарван гарвану..

Е, и?
Е, и?
05 август 2019 14:53
Гост

Антикорупционната комисия толкова народ изчисти напоследък, че вече мнението ѝ е позагубило стойност. Поне в очите на обществеността.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 12:22
Гост

Антикорупционната комисия не търси, където трябва.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 12:20
Гост

Кой ли е подал сигнала?

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 12:21
Гост

Някой, който му лъсна имиджа. Иначе защо ще чака да изтече давностния срок.