Министърът на финансите Владислав Горанов не е в конфликт на интереси покрай кръстника си Иван Сариев и семейството му. Това е изводът на Антикорупционната комисия, която започна проверка по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в края на миналата година.

До нея се стигна, след като стана ясно, че Горанов живее в апартамент на кръстника си Сариев, а през 2015 г. е назначил на работа в министерството неговия син.

Горанов сам е написал в имуществената си декларация, че обитава луксозното жилище. То се намира в комплекса „Есте Хоум енд СПА“, който е собственост на дружеството „Есте пропъртис“ ЕООД, която пък е дъщерна фирма на „Адванс пропъртис“ ООД, което е на братята Георги и Кирил Домусчиеви, сочат данните в Търговския регистър.

Сариев е закупил и предоставил жилището на Горанов през 2012 г. след земетресението в Пернишко, което се усети силно и в София. Обяснението на Горанов е, че тогава със семейството си е живял в апартамент на 10-и етаж, децата му били много малки и съпруга му се изплашила, поради което не искала да живеят повече в това жилище. Той споделил проблема с кръстника си Сариев, който му предложил апартамента в луксозния комплекс.

По отношение на сигнала, че Горанов е ползвал и луксозна вила на кръстника си във вилна зона „Ярема“, от комисията пишат, че не са събрали такива данни.

В хода на проверката е било установено, че нито една от фирмите, в които Сариев и семейството му имат участие, не е кандидатствала по обществени поръчки. Изключение е един сключен договор през 2010 г., но той е по обществена поръчка на община със собствен бюджет.

„Общините не са второстепенни разпоредители с бюджета по бюджета на Министерството на финансите. Те управляват независимо своя бюджет, поради което длъжностно лице от Министерството на финансите не би могло да извърши действие по служба, с което да повлияе върху избора на изпълнител по обществена поръчка“, пишат от комисията.

Относно назначението на сина на Сариев – Христо в Министерството на финансите, Горанов е обяснил, че никой не го е търсил за съдействие.

Христо Сариев е работил там по-малко от година през 2015 г. През февруари е бил назначен по заместване като „младши експерт“ в дирекция „Икономическа и финансова политика“, отдел „Институционално правен“. Проверката показала, че инициативата е дошла от шефката на дирекцията, която провела предварителен разговор със Сариев и установила, че той притежава много по-висока професионална квалификация от изискваната за длъжността. До декември, когато е напуснал работата, Христо Сариев е участвал в една обществена поръчка като член на комисия, която оценява и класира кандидатите. Поръчката била за „Актуализация и надграждане на мултифункционален инструмент за моделиране Сибила“, а нито една от участващите в конкурса фирми не била свързана със Сариев.

В крайна сметка комисията с председател Пламен Георгиев не е установила в нито един от случаите частен интерес при Владислав Горанов, който да повлияе на работата му като министър.

Наред с проверката за конфликт на интереси, прокуратурата проверява финансовия министър и за престъпление по служба и търговия с влияние заради ползвания апартамент. От държавното обвинение обаче обявиха, че резултатът от проверката за извършено престъпление ще зависи от този за наличието на конфликт на интереси.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Политикант
Политикант
01 март 2019 14:15
Гост

Явно Горанов е сгазил лука преди време и фактите около апартамента му, които са известни отдавна на когото трябва, са били извадени. Сега очевидно се е поправил пред когото трябва и хоп – няма конфликт на интереси, ерго няма да има и други разследвания.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 14:11
Гост

Някой очакваше ли нещо друго около този висш масон, бизнесмен, издател, управител на фондация.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 14:10
Гост

Интересно какво ще покаже проверката за престъпление по служба и търговия с влияние.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 14:03
Гост

Горанов естествено ще каже, че за назначението на Христо в Министерството на финансите никой не го е търсил за съдействие.