Антикорупционната комисия е предявила иск за 1,163 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров и съпругата му Мария, показа проверка на „Лекс“. Софийският градски съд (СГС) е насрочил делото за конфискация за 10 февруари догодина, а то е резултат от двете обвинения за длъжностни присвоявания за общо 10 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването. Той има и една условна присъда за разгласяване на държавна тайна.

Дело за конфискация е заведено от комисията и срещу бившия подчинен на Киров в Националната разузнавателна служба (НРС) Димитър Лидарев. Искът на комисията срещу него и съпругата му Екатерина е за още по-голяма сума – 1, 534 млн. лева.

Лидарев е подсъдим с Киров по едно от делата за присвояване на над 5,1 млн. лева от НРС. По него Софийският военен съд осъди ексшефа на службата на 15 години затвор, докато Лидарев получи условна присъда, след като в края на делото пред първата инстанция направил пълни самопризнания.

Делата срещу Киров са секретни и за тях информация има само след присъди, като тя идва обикновено от прокуратурата, а не от военните съдилища. След първите присъди срещу двамата, от прокуратурата обясниха, че присвояваните пари били представяни като разходи за дейност на службата, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС. Въпреки това, всеки месец за нея се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара, но доказателства за разходите няма. Според обясненията на самия Киров, той харчил парите при най-висока секретност, но в архивите нямало останали никакви документи за тези разходи. Лидарев пък признал, че изпълнявал стриктно заповедите на началника си, което включвало изготвяне на фалшиви документи за теглене и отчитане на сумите, които получавал от касата на службата.

Това дело трябваше да започне преди 3 месеца и на втора инстанция във Военно-апелативния съд (ВАпС), но военните съдии го спряха за 6 месеца заради здравословното състояние на Киров, който в края на м.г. получи микроинсулт. Влошеното му състояние тогава стана причина за отлагане на първото му дело за присвояване също на около 5 млн. лева от разузнавателната служба, което вече стигна до Върховния касационен съд (ВКС). По него Киров е осъден на 10 години затвор, но делото беше спряно, след като съдебно-медицинска експертиза удостовери заболяването на генерала. Заключението на лекарите пък беше използвано от Военно-апелативния съд да спре и другото дело срещу Киров, което накара прокуратурата да подаде протест до ВКС. От държавното обвинение съобщиха през юли, че военните съдии неправилно са се позовали на експертиза от друго дело, от която нямало дори заверен препис, не ставало ясно и защо делото трябва да бъде спряно за цели 6 месеца.

Само преди дни ВКС е уважил протеста на прокуратурата и е отменил определението на военните съдии, с които делото е спряно до 18 декември, показа проверка на „Лекс“. От определението на ВКС става ясно, че протестът на Военно-апелативната прокуратура не е бил поддържан от представителя на Върховната касационна прокуратура (ВКП), който обаче не го и оттеглил.

Върховните съдии Елена Авдева – председател на състава, Теодора Стамболова-докладчик и Бисер Троянов пишат, че макар изказът на военно-апелативния прокурор в протеста да е пестелив, искането му е основателно. Съдиите казват още, че разбират, но не приемат позицията на ВКП и на защитата на Киров, които са обяснили, че представянето на експертизата от едното дело в друго, е целяло само процесуална икономия.

„Такава теза ВКС не може да приеме. И не става дума за процесуален формализъм, а за минимализъм при спазване на дължимата форма със съответно съдържание за конкретното наказателно производство. Не бива да се забравя, че всяко отклонение от нея в името на постигане на някакъв предвидим бърз ефект, замества правилното приложение на процедурите, торпилира проявлението на принципите и несъмнено може да доведе до процесуален произвол“, пише в решението на ВКС. В него върховите съдии също признават, че е неясно защо делото срещу Киров е спряно за точно 6 месеца, които освен това не изтичат през декември, както е решил ВАпС, а през януари 2020 г., нито е ясно какво става с другия подсъдим Лидарев, за когото няма данни делото нито да е спряно, нито да е продължило.

Справка в сайта на Военно-апелативния съд показа, че процесът остава насрочен за 18 декември.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стойчо
Стойчо
17 октомври 2019 13:33
Гост

Цялата работа миришеше още от самото начало. Много ясно, че няма как да се оправдаят такива пари, нали това е целта на разузнаването – касова бележка от агент ли ще искаш или фактура за подкуп. Всяка държава и службите й имат „черни операции“, дори и малка България с малките си 5 млн. лева. Говори се, че парите платени като подкупи в Либия за нашите медици са 5 млн., дали е случайност?

Дали?
Дали?
17 октомври 2019 11:16
Гост

Гръмко обвинение, несигурност за крайния резултат. Звучи познато, а?

Разочарование
Разочарование
17 октомври 2019 11:20
Гост

Общественото недоверие в крайния изход на този тип дела за длъжностни престъпления или корупция по високите етажи е пряко следствие от малоумната практика на прокуратурата да удря определени хора с измислени обвинения и зле събрани доказателства, когато се създава очакване на тежки и ефективни присъди, но обществото получава поредния процесуален фарс. И в крайна сметка вече никой не вярва на нищо.

Съгласен
Съгласен
17 октомври 2019 11:21
Гост

Така е – четеш, че било установено това и това, и си мислиш, че може да не е виновен изобщо, или ако е – пак да не стигне до ефективно наказание.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:45
Гост

Процесуалната икономия им изигра лоша шега.

Валентин С.
Валентин С.
17 октомври 2019 10:37
Гост

Не искам да звуча предубеден, ама много ме съмнява, че и едно от тези дела ще докара до окончателна осъдителна присъда.

анонимен
анонимен
17 октомври 2019 10:31
Гост

Леле, откъде има толкова пари Кирчо? Много са и произходът им е съмнителен.

Хмм
Хмм
17 октомври 2019 11:21
Гост

И какво се е случило с тях…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:30
Гост

Интересно какви са мотивите на военните съдии да спрат делото за присвояване на над 5,1 млн. за цели 6 месеца.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:18
Гост

Ако бъде доказано, че е присвоил 10, означава ли, че е похарчил 9 🙂

Anonimen
Anonimen
17 октомври 2019 10:18
Гост

Тия въобще не са нагли. Разходи за дейност на службата, които въобще ме се извършват и то в такива размери.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:21
Гост

И естествено без никаква отчетност. Интересно как не са ги хванали по- рано.

ВиВиАн
ВиВиАн
17 октомври 2019 10:15
Гост

И как го направи тоз милион, другарю Киров?

ССС
ССС
17 октомври 2019 10:17
Гост

След 40 години на софрата и ти ще го направиш.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:34
Гост

Със сигурност не е от банички или схемата с миенето и препродаване на ябълки.

леля в сащ
леля в сащ
17 октомври 2019 10:14
Гост

Семейно имущество за над 1,1 милиона на човек, все пак на държавна служба, ми боде очите, каквото и да се говори. освен ако не се окаже, че е богат наследник като често излизат 😉 леля в САЩ, това онова

Защо не
Защо не
17 октомври 2019 11:23
Гост

Ами Цветанов сигурно е наследил 11 апартамента в София, защо Киров да не наследи 5 милиона?