Новата антикорупционна комисия е поискала отнемане на имущество за над 420 000 лева от бившия кмет на Неделино Стоян Беширов. Искът е внесен в Окръжния съд в Кърджали, като процедурата е по отменения Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Беширов е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, извършено през 4 обществени поръчки. От началото на 2012 г. до октомври 2014 г. бившият кмет нарушил Закона за обществените поръчки и ощетил общинския бюджет с 902 465 лв. с възложени инфраструктурни проекти. Заедно с него са обвинени бившата зам.-кметица Румяна Караиванова, общински служител и шестима управители на фирми от общината. Обвинителният акт беше внесен в Окръжния съд в Смолян през септември м.г., но месец по-късно съдът го върна на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) претендира отнемане от Стоян Беширов, съпругата му и контролираните от тях търговски дружества на земеделски земи и гори на територията на с. Загорски, Неделино и Ракитово, както и суми, преминали по банкови сметки и лични парични вноски в търговски дружества, посочват от комисията.

Коментирайте

avatar