Алексей Трифонов остава председател на Софийския градски съд (СГС). Това е решил днес Върховният административен съд (ВАС) и е отхвърлил жалбата на опонента му за поста Евгени Георгиев, научи „Лекс“.

Решението на ВАС (пълния му текст виж тук) идва след година и половина съдебен спор, свързан най-вече с гражданството на Трифонов. Той беше избран за председател на СГС през ноември 2018 г. с подкрепата на деветима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. За опонента му Евгени Георгиев гласуваха четирима, но след това той обжалва избора.

Основните аргументи на Георгиев бяха, че той е бил подкрепен от общото събрание на СГС, а ВСС дори не е обсъдил становището на съдиите преди да избере Трифонов. Отделно, Георгиев и защитата му изтъкваха пред съда, че Алексей Трифонов е бил предложен за ръководното място от член на Съдийската колегия, а това не е позволено по закон. Друг член на колегията – Боян Новански, не се отвел от гласуването, след като обявил неверни обстоятелства за Георгиев, че притежава 450 акции за над 20 000 лева, които не са обявени в имуществените декларации и това е притеснително.

В хода на делото обаче спорът се измести към гражданството на Алексей Трифонов, след като през април 2019 г. в публикация на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com, според която Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

След това адвокат Александър Кашъмов, който представлява Евгени Георгиев, поиска от ВАС да изясни въпроса с гражданството на Трифонов.

Съдиите Наталия Марчева, Георги Георгиев (докладчик) и Георги Тодоров отговарят обаче, че гражданството не може да се установява по съдебен ред, съгласно чл. 4 от Закона за българското гражданство.

„Това означава на практика, че не подлежат на установяване по съдебен ред фактите, които се свързват с правен извод за гражданството, в случая на страна по делото. Недопустимо е оспорването на тези факти в настоящето производство, не могат да се обсъждат възраженията по тях и да се обсъждат доводите налице ли е гражданство или не“, мотивира се ВАС и добавя, че по тази причина не могат да бъдат разглеждани исканията за събиране на доказателства за гражданството на Трифонов.

„По същите съображения не могат да се ценят и записванията в регистрите на фактите свързани с гражданството, тъй като съдът не може да изведе правен извод дали Алексей Боянов Трифонов е български гражданин и само български гражданин ли е. Това удостоверяване се извършва на общо основание с документите за самоличност от Закона за българските лични документи, които съдържат задължителни лични данни в чл. 16, ал. 1, т. 1-4 и в т. 5 гражданство“, пише още в решението.

Съдът напомня също, че не е била опорочена и конкурсната процедура за избор на председател на СГС, защото няма няма разпоредби, които да сочат с какви доказателства се установява българско гражданство

„В настоящата конкурсна документация не се предвижда установяването на този факт, което е обяснимо с оглед на обстоятелството, че кандидатите са действащи съдии, за които това изискване следва да е налице и е установено надлежно при заемане на длъжността „съдия“ в Български съд“, пише ВАС.

По делото обаче беше получена справка от Министерството на правосъдието, според която в регистрите по чл. 38 от Закона за българското гражданство не се откриват данни за лице с имена Алексей Боянов Трифонов, родено на 2 юли 1972 г. Справка от Консулския отдел на посолството на Русия в България пък удостовери, че Трифонов не е получавал и руско гражданство и не се води гражданин на Русия.

„При тези доказателства относно гражданството на Алексей Боянов Трифонов следва да бъде зачетено отразяването в българските лични документи само българско гражданство. При установеното от фактическа страна се налага извод, че възражението относно гражданството на Алексей Боянов Трифонов е неоснователно, поради което не е налице порок за отмяна на решението на основание липсата на материална предпоставка чл. 162 ЗСВ“, заявява ВАС по този въпрос.

Съдът отхвърля и доводите на Георгиев за това, че съдийската колегия не е обсъдила и зачела становището на общото събрание на СГС.

Според ВАС законът не задължава колегията да се съобрази със становището на общото събрание, независимо че мотивите за промяната в ЗСВ са били именно да се засили съдийското самоуправление. Съдът пише, че това е обяснимо, защото правото на преценка на колегията би се обезсмислило, ако тя е предварително обвързана с решението на общото събрание.

„Функционалните правомощия на СК на ВСС са в по-голям обем и мащаб в кадрови план за развитието на съответното звено, на което се избира административен ръководител, от преценката на общото събрание на съда по същия въпрос. Тя не е без значение както се установява от приложените доказателства при избор на административни ръководители по други процедури по конкурси, но не лишава СК на ВСС във всеки конкретен случай да определи кой е най подходящия кандидат с оглед на всички факти, законови критерии и материални предпоставки, цели и задачи, като в случая се касае и за едно от най-големите и натоварени звена на съдебната система“, мотивира се още ВАС.

Съдът отхвърля и възражението, че кандидатурата на Трифонов е издигната от член на съдийската колегия. ВАС казва, че това е недопустимо, но не е доказано по делото, тъй като има само данни и то от самия Алексей Трифонов, че е водил разговор с бъдещ член на настоящия ВСС.

За твърденията на Боян Новански и това, че не се е отвел от гласуването, ВАС казва, че въпросите са задавани в предходната процедура за председател, в която Георгиев е участвал и не правят Новански автоматично заинтересован и предубеден в настоящата.

Решението на съда е окончателно.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
31 юли 2020 13:56
Гост

Не го познавам но изглежда много циничен, ехиден и противен тип. Вижте само как злобно гледа и какви остри зъбки е озъбил, на невестулка прилича. Жалко че точно такива хора се издигат във властта.

Анонимен
Анонимен
01 август 2020 19:12
Гост

Като не го познаваш, защо се изказваш бе? Какъв юрист си щом разсъздавяш по неща, които не познаваш?

Ивай;п Иванов
Ивай;п Иванов
08 декември 2021 19:15
Гост

А аз го познавам и много грешите. Меко казано.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
31 юли 2020 8:44
Гост

Поздравления с назначением на должность!

Николай Михайлов
Николай Михайлов
30 юли 2020 17:41
Гост

Честито г-н Трифонов!
Пожелавам ви успехи в професионалната сфера!
В България има закони!

Дони
Дони
31 юли 2020 13:57
Гост

Г. зъ му как е на вкус?

Ева
Ева
30 юли 2020 17:05
Гост

Дами и господа съдии, обяснете ми, моля, как така за главен прокурор може да се правят предложения от членове на ВСС, а за дребните началници – не може?! В първия случай няма предубеденост, но във втория- има!? Що за логика има тук? Това ли ви е съдебната реформа от 2016г.? Ами то затова е толкова ниско доверието в съда. Вие собствената си система не може да оправите, а решавате хорските и държавни съдбини.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 18:16
Гост

Закон за съдебната власт и Конституцията на България – питай Христо Иванов с неговите глупави реформи в съдебната система! Няма друг глупак като него, който да обърка така системата! И продължава!

Питагор Логикоглу
Питагор Логикоглу
30 юли 2020 16:17
Гост

Трифонов не е бил бългасрски гражданин, а руски. Той не трябва въобще да е съдия. Не може да има статута на съдия. Всичките му актове са нищожни.
Позорище…!

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 18:18
Гост

пълни глупости плямпаш! Всички взехте да разбирате от футбол и право!

Питагор Логикоглу
Питагор Логикоглу
30 юли 2020 21:41
Гост

Ти си глYп@к. Самият Трифонов не се е изтъпанил да заяви ясно, категорично и еднозначно, че е български гражданин, а не гражданин на Россия, ти ще му миеш …

Питагор Логикоглу
Питагор Логикоглу
30 юли 2020 21:45
Гост

Колко пък да не го разбирам правото за 28 години като съдия. Апропо, бил съм само и единствено български гражданин.
Ако руснаци ще са ни шефовете на съдилищи, то тогава призрака на Задунайская губерния започва да възкръсва.

Ивайло Иванов
Ивайло Иванов
08 декември 2021 19:29
Гост

Майка му е рускиня, но баща му е българин. Самоят Трифонов е българофил до мозъка на костите си като не спестява някои руски прегрешения срещу България.

честно казано
честно казано
31 юли 2020 14:02
Гост

То би трябвало даже да го депортират като нелегално пребиваващ..

Ивайло Иванов
Ивайло Иванов
08 декември 2021 19:22
Гост

На личната му карта срещу „гражданство“ пише „българско“.

Ники
Ники
30 юли 2020 14:15
Гост

Значи сега Евгени Георгиев не може да обжалва пред петчленка.

Кирилов
Кирилов
30 юли 2020 14:16
Гост

Екстра! Този човек е изключително напорист.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 18:19
Гост

той вече се е пожалил пред ССБ , ДСБ и Да България! Може и да му помогнат!

Димитров
Димитров
30 юли 2020 14:11
Гост

Да го пита човек, къде е тръгнал Евгени Георгиев с неговите четири гласа.

Симо
Симо
30 юли 2020 14:12
Гост

Надеждата умира последна.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 15:56
Гост

нахалник!

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 14:10
Гост

Трифонов ще има проблеми, ако съдиите не го харесват и той не е техния избор, те могат да го саботират и да го принудят да подаде оставка, ако не му дадат възможност да работи.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 15:55
Гост

може, ама някой друг път! Съдиите гледат да си пишат делата, а не да правят революции/за твой кеф/!

Koina
Koina
30 юли 2020 14:05
Гост

Типично за избори в съдебната система – принципните спорове се изместват от дребнотемия и лични нападки, често поръчкови.

Proc
Proc
30 юли 2020 14:06
Гост

затова всички трябва да действат като прокурорите, по един кандидат за всякакви постове и нямаш проблеми.

Наблюдател
Наблюдател
30 юли 2020 14:04
Гост

СГС винаги е бил един от най-важните съдилища в България, веднага след върховните и затова е толкова от значение кой му е председател. В този съд има всякакви интереси, особено големи материални.

Несъдия
Несъдия
30 юли 2020 14:01
Гост

А дано сега Трифонов да се успокои и да заработи още по-добре, да свърши нещата, които обеща като го избраха, вече няма оправдания.

Симеон
Симеон
30 юли 2020 14:17
Гост

Той си работи много добре даже.

Илиев
Илиев
30 юли 2020 13:58
Гост

Струва ми се, че Трифонов засега е добър шеф на СГС, за разлика от предшествениците му.

Костов
Костов
30 юли 2020 13:59
Гост

Като си спомня какви мутри и скандални личности са били шефове на съда и на отделенията му, този е цвете.

Павлин
Павлин
31 юли 2020 11:32
Гост

Какво значение има какъв ръководител е, при положение че има обосновано съмнение за липсата му на българско, а и какво да е друго гражданство? Няма как за 16 години да не е придобил руско гражданство, а за вписването му като български гражданин на 16-годишна възраст няма никакво законово основание. Роден в Русия от майка рускиня, въпросният съдия следва да бъде съден за използване на документи с невярно съдържание. Как да ни имат доверие западните страни, като ние имаме потенциални шпиони по върховете на съдебната ни система?!

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 13:55
Гост

Най-после край на тази измислена сага.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2020 13:57
Гост

Подхваната от печално известната Валя Ахчиева, на която твърде често й се случва фактите и доказателствата й да бъдат оборени. Има дума за това, но не искам да обиждам никого.

Киро
Киро
30 юли 2020 14:06
Гост

Да, тя е цар на интригите. Но този път не й се получи.