Делото за присвояване и пране на пари срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров приключи и на втора инстанция с оправдателни присъди. Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил изцяло присъдата на градския съд, с която миналата година Петров беше оправдан. Подсъдими с него и също оправдани вече на две инстанции са Явор Джиджев и Теодор Дечев. Прокуратурата обвинява Петров, че е помагал на Джиджев и Дечев в присвояване на 3,3 млн. лева от две фирми. Става дума за серия от сделки между 2006 г. и 2008 г. за придобиване на фирми в кабелния бизнес и продажбата им на американски инвеститор, като сега са известни под марката „Близу“.

Джиджев и Дечев били основни акционери във фирмите, към които чуждият инвеститор имал интерес, а Алексей Петров е сключил договор за посредничество по сделките. Била определена и цена от 42 млн. евро, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с две решения одобрила продажбата на бизнеса.

Според събраните по делото показания на свидетели и множество документи, всичко по сделките било изрядно и всички участници останали доволни. Всички данъци са били платени, включително и от Алексей Петров.

Съставът на САС (Мария Митева-председател, Владимир Астарджиев-докладчик и Татяна Грозданова) пише в решението си, че липсват съществени съставомерни елементи, които да позволят поведението на Джиджев и Дечев да бъде квалифицирано като присвояване на чужди пари, още повече да са сторили това, подбудени от Петров.

Съдът посочва, че всички действия по продажбите са законни и в изпълнение на поети ангажименти по сключени договори. Липсва и причинена щета или увреждане на собствеността на фирмите. Напротив, съдът казва, че изплащането на комисионните на Петров е в резултат на участието му в сделката, от която пък фирмите на Джиджев и Дечев са получили 40 млн. евро от продажбата на кабелните мрежи за доставка на телевизия и интернет. Освен посредничество по сделките чрез осъществен контакт с външния инвеститор, Алексей Петров е осигурил преди това пари за изкупуването на няколко български фирми, като част от последвалата продажба на инвеститора.

Петров е подсъдим и за изпирането на парите от присвояването, но логично САС пише, че липсата на предикатно престъпление, води и до липса на изпиране на пари. Собствениците на парите, за които прокуратурата твърди, че са присвоени от подсъдимите Джиджев и Дечев чрез заплащането им на Петров, са изразили съгласие с това разпореждане, като са упражнили правото си на собственост по начин, по който те са намерили за добре, пише в решението на съда.

„Намесата на прокуратурата в упражняването на това право на собственост, доколкото по никакъв начин не е засегнат обществения интерес, представлява нарушение на основополагащия принцип на чл.17, ал.3 от Конституцията на Република България за неприкосновеност на частната собственост. Тази намеса, чрез повдигането на обвинения за осъществени правомерни и допустими стопански действия, представлява и пряко нарушение на основополагащия принцип на чл.19, ал.1 от Конституцията на Република България, който гарантира правото на свободна стопанска инициатива“, казват апелативните съдии.

В решението пише още, че липсват и основания за ограниченията срещу тази инициатива, тъй като не е засегната конкуренцията, както се е произнесла и КЗК – няма злоупотреба с монополно положение, не са нарушени и права на потребителите.

„Налице е прекомерна и неоправдана с нищо намеса в търговския оборот и в правото на собственост, включително в правото на разпореждане със собствеността. Прокуратурата няма възможност да преценява по какъв начин се използва частната собственост от лицата, които са нейни собственици, освен в случаите в които това използване засяга права на трети лица и защитени обществени отношения. По настоящето дело не се доказва такова засягане“, се казва в заключение в решението на САС. То не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

Коментирайте

avatar