Настоящият ръководител на Софийската апелативна прокуратура Албена Вутова кандидатства за втори мандат. Срокът за подаване на документи изтича днес и засега Вутова е единственият претендент за поста.

Албена Вутова е дългогодишен прокурор. Преди да оглави САП през 2013 г., тя беше шеф на Окръжна прокуратура-София. Вутова се ползва с уважението на колегите си, а миналата година беше наградена с „личен почетен знак втора степен – сребърен“ за постижения в работата ѝ като шеф на апелативната прокуратура в столицата.

Постигнатите резултати до момента в ръководения от мен орган на съдебната власт се дължат преди всичко на утвърдените много добри колегиални и професионални отношения между магистратите и съдебните служители, както и на установения екипен принцип на работа“, сочи в концепцията си Албена Вутова.

Апелативната прокуратура в София е най-голямата и най-натоварената. Затова между окръжните прокуратури в района ѝ са налице сериозни различия по основните показатели, свързани с броя на населението и неговата икономическа активност, отбелязва Вутова.

Запазването на негативните тенденции в състоянието на икономиката в една част от областите в апелативния район е предпоставка за наличието на устойчивост в активността на груповата, младежката и рецидивната престъпност, както и на извършването на престъпления от лица с ромски произход. Наличието на отдалечени от градовете слабо населени места е предпоставка за увеличаване на броя на извършените престъпления против собствеността. Съществуването на големи ромски квартали в някои от структурните единици в апелативния район, неграмотността и високото ниво на безработица, предопределят високия ръст на престъпност сред тази група от българското население“, обяснява шефката на САП. Това, че в района апелативната прокуратура влизат шест областни града и столицата е предпоставка и за извършването на по-голям брой престъпления, посочва тя.

Един от проблемите в района е броят на неприключилите дела, особено за района на Софийската градска прокуратура. „Това са предимно дела с фактическа и правна сложност, по които се разследва усложнена престъпна дейност на редица лица в сложни хипотези на съучастие, по които се налага прилагане на специални разузнавателни средства, изискване и изследване на множество документи, провеждане на разпити на голям брой свидетели, назначаване на множество и специфични експертизи, извършването на които заема по-дълъг период от време“, изтъква Вутова.

Друг проблем, който сочи, е забавянето при изготвянето на заключенията на съдебно-медицинските експертизи поради липса на вещи лица по места и ненавременното заплащане от страна на МВР. Това с особена сила важало за окръжните райони на Монтана, Видин и Благоевград.

Албена Вутова отбелязва, че продължава да съществува и проблем с връщането на делата и с броя на оправдателните присъди като тук акцентира върху СГП. „Усилията на прокурорите от апелативния район следва да продължат и да бъдат насочени най-вече към обезпечаване на наказателните производства с достатъчен обем от релевантни доказателствени материали още в досъдебната фаза, което да препятства възможността за постигане на негативни резултати, както и към изготвяне на качествени прокурорски актове при внасянето на делата в съда“, изтъква Вутова.

В концепцията си тя е посочила 24 цели и мерки за развитието на апелативната прокуратура в София. Сред тях са продължаване на засиления контрол на САП по спазване на сроковете за извършване на проверки и решаване на преписки в първоинстанционните прокуратури, нови ревизии и анализ на неприключените досъдебни производства за организираната престъпност в СГП и окръжните прокуратури от апелативния район, включително на спрените дела от тази категория, както и вземане на мерки за окончателното им приключване, повишаване на качеството на работа по наказателносъдебния надзор, чрез изготвяне на качествени прокурорски актове и чрез системен анализ на причините за връщане на делата за допълнително разследване от съда на прокуратурата и на постановените съдебни актове и др.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
29 април 2019 5:35
Гост

Напълно заслужава да бъде избрана!

Минувач
Минувач
02 ноември 2018 14:34
Гост

Проблемът с вещите лица е наистина сериозен.

Спец
Спец
02 ноември 2018 15:09
Гост

И ще се задълбочава, тъй като условията са неприемливи. В това число е и мизерното ни заплащане.

Мунчо
Мунчо
02 ноември 2018 14:33
Гост

Харесва ми, че държи на много добрите колегиални и професионални отношения между магистратите и съдебните служители. Това е от особено значение за работата на Софийската апелативна прокуратура.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 14:29
Гост

Няма много кандидати. Нормално-постът е много отговорен.