Всяка българска банка, която не прилага санкциите по глобалния закон „Магнитски“ може да бъде включена в санкционния списък и последствията могат да бъдат много тежки не само за нея, а за цялата банкова система. Това вече е проблем. Българската народна банка (БНБ) и търговските банки у нас бяха добре подготвени за подобна ситуация, защото превантивните мерки, включени в правилата и процедурите, предвиждат при налагане на санкции от Министерството на финансите на САЩ, банките да спазват санкциите“.

Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на изслушването си във временната парламентарна комисия, която проверява действията на българските институции във връзка със санкциите по закона „Магнитски“.

Радев поясни, че БНБ е указала на търговските банки да прилагат мерките по Закона за мерките срещу изпирането на пари поради липсата на правна регламентация как да бъдат прилагани санкциите по „Магнитски“.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обаче поиска да знае кое е наложило издаването на указания и прочете писмото на Европейската комисия до българските власти, в което се изразява загриженост от решението на правителството за т.нар. разширен български списък, тъй като то не съответства на становище на ЕК от 2019 г., в което се казва, че всички едностранни действия на която и да е държава по прилагането на извънтериториални закони на трети страни са неправомерни и са несъвместими със законодателството на ЕС (виж повече тук).

Йордан Цонев каза още, че има блокирани транзакции на хора от разширения списък за разплащания в България заради решението на правителството и сега някои от тези лица не могат да си платят дори данъците към НАП. Депутатът от ДПС заяви, че това е нарушение на основни права и добави, че от партията са изпратили и въпроси по случая до Европейската централна банка. Той поиска да знае и защо БНБ е издала указания, а не е излязла с решение. „Защото указанията не могат да се обжалват. Ако беше решение, щеше да се обжалва в съда. Смятам, че съзнателно е направено така“, обясни Йордан Цонев.

Димитър Радев отговори, че няма акт на БНБ, който да разпорежда запориране, блокиране или други ограничителни мерки спрямо хората от двата списъка. По думите му те разполагат с банкови сметки, ако бъдат лишени от това, означава, че са обречени на гражданска смърт. Радев призова депутатите ако знаят за такива случаи, да го уведомят и веднага ще бъде направена проверка.

По отношение на транзакциите той заяви, че те могат да бъдат блокирани само по линия на ДАНС или със съдебно решение. „Ако се направи преглед на всички такива случаи с блокирани транзакции, ще видите, че те са по изпълнение на процедурата, която се води по Закона за мерките срещу изпирането на пари“, повтори той.

Радев отново повтори, че българските банки трябва да прилагат санкциите по закона „Магнитски“, защото противното е опасно за системата. Той даде пример с латвийска банка, която не спазила наложени от САЩ санкции, свързани със Северна Корея. На 13 февруари 2018 г. САЩ я включили в санкционен списък и десет дни по-късно банката била обявена в несъстоятелност. „Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки“, каза гуверньорът на БНБ.

Той поясни, че размерът на кредитите и депозитите на всички засегнати лица е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на хората от двата списъка са за 11.2 млн. лева като общият размер на кредитите в банковата система са 65 млрд. лева, т.е. делът им е 0.017%. Привлечените средства от двата списъка са 28.4 млн. лева при общ размер 97.3 млрд лв., т.е. делът е 0.029 на сто. „В резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски”, каза още Радев и допълни: „Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки“.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обясни, че вече има сформирана работна група с участието на представители на министерствата на правосъдието, на финансите и на външните работи и на БНБ, която подготвя проект на Закон за защита на извънтериториалните последици от санкционното законодателство на трети страни.

Това е прецедент, ние няма откъде да почерпим опит – нито собствен, нито чужд опит, за да направим балансирана и сериозна уредба“, така проф. Стоилов обясни трудностите, пред които е изправена работната група.

Той добави, че идеята е бъдещото законодателство да създаде предвидимост, а не да се реагира автоматично, защото целта е защита на националната сигурност в сферата на икономиката – банки, държавни дружества и структуроопределящи предприятия.

Според него е необходимо да се разработи и легална дефиниция на термина „свързани лица“, като тя не се ограничава само до родственици и съдружници, а до по-широк кръг, както е в англо-американската система, която взима предвид реалните икономически взаимодействия.

Проф. Стоилов обясни още, че трябва внимателно да се преценява и с оглед неприкосновеността на частната собственост, залегнала в Конституцията. Обясни, че при такъв род отношения намеса има, но тя трябва да се прави по начин, който да дава обосновани аргументи за приемане на списък, както и да се даде възможност за съдебна защита. Каза още, че част от бъдещата уредба трябва да уреди възможност на хората от списъка да си плащат битовите сметки, да разполагат с някакви пари за неотложни случаи, като например операция. „Под контрол да може да оперира с тези средства“, каза правосъдният министър.

По думите му е необходим общ европейски механизъм, регламент, защото тези въпроси ще се проектират в рамките на целия ЕС.

Хамид Хамид (ДПС) попита каква е съдбата на решението на Министерския съвет за разширения списък, дали въобще го има в правния мир и дали правосъдният министър е запознат с писмото от Европейската комисия по повод същото правителствено решение.

Решението на правителството е влязло в сила с приемането му. Това решение е факт и как може да се квалифицира юридически и дали съответства на българското законодателство е дискусия, която юристите могат да проведат. Върховният административен съд последователно приема, че решението не се изпълнява предварително. Съдът казва, че става въпрос за индивидуален административен акт, който категорично засяга правата на лицата, за които се отнася. По отношение на последиците, вероятно ще се коментират в решенията по същество“, обясни проф. Стоилов (виж повече тук).

Той каза, че не е получавал писмото от ЕК и тази кореспонденция се води от финансовото ведомство.

Проф. Стоилов беше попитан и дали е редно хората, които се включват в разширения списък, да бъдат уведомени за това с протокол.

Министерството на финансите има пряко отношение към привеждането на действието на този списък. Информацията трябва да се официализира, за да бъде годна да действа и да се защитят правата на човека. Не може да е само протокол, а да носи характеристиките на някакъв акт“, отговори Янаки Стоилов.

Както Димитър Радев, така и Янаки Стоилов бяха питани от депутати дали имат повече информация във връзка с изявлението на министъра на финансите Асен Василев от миналата седмица, че по всяка вероятност още хора ще бъдат санкционирани по закона „Магнитски“, като дали наистина ще е така, ще се разбере през септември. Нито управителят на БНБ, нито правосъдният министър внесоха повече яснота по въпроса, защото нямали информация.

Сред останалите въпроси бяха дали двамата имат данни за превод на пари от санкционирани към протестиращи, които в момента са депутати. Отговорът беше отрицателен.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хаха
Хаха
25 август 2021 0:55
Гост

Господи, не е ли време вече да си прибереш вересиите?

Предложение
Предложение
24 август 2021 21:04
Гост

Да преправим паметника на Рейгън в цял ръст и с еректирал пенис. За да може всички почитатели на „Америка за България“ и други подобни организации, да осъществяват фелацио спокойно на колене пред паметника.

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 1:01
Гост

Да някаква странна правна система имат САЩ, не са много добре в сачмата, бие ги, ама все нещо има нужда и от тях, макар да са ми смешни на моменти, аз не ги харесвам – харесвам Марк Твен, други писатели.

Това е положението.

Глобална глупост е да се изпълнява американски зак
Глобална глупост е да се изпълнява американски зак
24 август 2021 17:20
Гост

Няма такова нещо „глобален закон“. Това е глобална глупост. Американските закони не са глобални, нито следва да бъдат прилагани където и да по света, освен в САЩ и колониите й. Изпълнението на американски закон в България е висша форма на беззаконие и произвол.

Никакви последици няма, и не може да има за отказ за приложение на американски закон в България.

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 19:19
Гост

Никакви последици, с изключение на изключването на България от международната система за банкови разплащания, поддържана от САЩ. И тогава на троловете на Пеевски, надаващи вой срещу „Магнитски“, за да защитят свинските интереси, ще им плащат по 5 шишарки на пост.

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 20:43
Гост

България е в ЕС. Какво изключване, какви 5 лева. Ако бъде изключена България, значи и всички банки в ЕС, както и ЕЦБ трябва да бъдат изключени-как на европейските банки ще им бъдат забранени транзакции до България, ама това е абсур д. Нещо повече, изпълнението на американски закон вероятно ще докара на България наказателна процедура пред ЕС.

ЕК пита България защо са наложени санкции по закона Магнитски

https://bntnews.bg/news/ek-pita-balgariya-zashto-sa-nalozheni-sankcii-po-zakona-magnitski-1166612news.html

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 21:02
Гост

Хубаво си го написал, колега, ама мижавото герберастче над теб откъде да го знае.. то драска за стотинки, защото за друго не става.

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 14:52
Гост

хахахаха, право в десетката

Харпо Маркс
Харпо Маркс
25 август 2021 16:33
Гост

Големи глупости нацвъкал. Като за хоремага у село. Не само, че ще спазваме USA законите, ами спазваме и правила, които нито са закони, нито са приемани/ създавани от публичен държавен орган. Пример: Международните счетоводни стандарти, Правилата за междубанкови разплащания и прочие. Събудете се – вече е XXI в.

Аналог
Аналог
24 август 2021 17:12
Гост

Има си хас да не се спазват санкциите. Защо да не се?

Podmol
Podmol
24 август 2021 17:12
Гост

Да видим парламента ни, ако има такъв постоянен някога и министрите ни, дали ще им направят нещо на тия видимо престъпници, които са неприлично богати.

Дани
Дани
25 август 2021 10:59
Гост

Дано по-скоро се приеме закон, защото иначе съдиите от ВАС ще се окажат виновните и накрая ще оберат негативите от всички недомислици! Бъдете здрави и се надявайте! 🙂

Руменов
Руменов
24 август 2021 17:12
Гост

Мисля, че янкте с това си действие ни казаха, че е добре тия хора да идат в затвора, а не да си развяват коня

Lalov
Lalov
24 август 2021 17:11
Гост

Определено няма как да не се спазват мерките по Магнитски и не виждам и защо да не се спазват

БебесТакев
БебесТакев
24 август 2021 17:11
Гост

Някой би казал, че американците е добре да си гледат тях си. И ще съм съгласен. Но в случая явно те трябва да скръцнат, за да се сетим, че Божков, Прокопиев, Найденови са мошенници!

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 19:21
Гост

Хахаха, ей този Прокопиев! Сън не ги хваща троловете на Пеевски как тъй този виден медиен и всякакъв друг олигарх не е в списъка „Магнитски“, а най-честния и почтен бизнесмен у нас в лицето на Шиши е в списъка.

Николев
Николев
24 август 2021 17:10
Гост

САЩ могат да казват кой как и защо трябва да бъде санкциониран, защото те са водеща икономика. Но да не забравяме, че парите им нямат покритие от злато. ФортНокс не съхранява толкова злато, колкото банкноти има на улицита в употреба…

Ivanov
Ivanov
24 август 2021 17:13
Гост

Но никой нищо не може да им каже. Или не иска. Или не смее.

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 17:09
Гост

Виждате ли? Едно време САЩ е била страна на каторжници, както и Австралия. Днес са водещи нации. Нещата се променят. Днес САЩ ти казват какво трябва да правиш и ти трябва да се съобразиш, за да не стане много по-зле.

Русева
Русева
24 август 2021 17:13
Гост

Е така е.

Харпо Маркс
Харпо Маркс
25 август 2021 16:29
Гост

Глупости на кръгчета. Страната на каторжниците е Сибир.

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 17:09
Гост

Така работи САЩ.