Всички администрации да преустановят изискването към гражданите да предоставят свидетелство за съдимост на хартиен носител. Този призив в писмо е изпратил вицепремиерът Томислав Дончев до институциите.

От правителствената пресслужба поясняват, че са постъпили оплаквания от граждани, че административни структури в страната продължават да изискват свидетелство за съдимост като част от необходимите документи за предоставяне на административна услуга. В тази връзка вицепремиерът Томислав Дончев инициирал създаването на нарочен електронен адрес udostoverenia@government.bg, където хората може да сигнализират за неправомерно изисквани от тях удостоверения и свидетелства. Сигналите ще се проверяват от Главния инспекторат на Министерския съвет.

След законодателни промени от началото на годината отпадна изискването хората с чисто съдебно минало да представят въпросното удостоверение като доказателство, че не са осъждани. Администрациите от друга страна са задължени и оправомощени да правят справка за данните за съдимостта на гражданите чрез проверка в регистрите и електронен обмен на информация. Така при издаване на свидетелство за съдимост по служебен път отпада изискването хората да предоставят акт за раждане и вече не се събира държавна такса.

Мярката е част от дългосрочния приоритет на правителството за провеждане на административна реформа, която води до облекчаване на процедурите и повишаване качеството на административно обслужване за гражданите и бизнеса, напомнят от правителствената пресслужба. Тази цел се постига чрез премахване на изискването за представяне на някои от по-разпространените официални документи на хартиен носител, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и служебен обмен на информация между институциите.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
0000
0000
19 декември 2022 22:53
Гост

Вече гледам обяви за работа в които не се изисква медицинско и свидетелство за съдимост но има други неща като задължителен курс по един месец преди да почнеш работа а през това време пари от къде нито си подписал договор нито нищо… не че е нещо сложно просто отнема няколко дни да искаш пари на заем….

0000
0000
19 декември 2022 22:43
Гост

Разбира се че пречи защото се плаща и няма никакъв смисъл от него само може да ти скъсат нервите и 6 месеца са много малко трябва да е с много по дълъг срок.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
10 април 2018 13:34
Регистриран

Г-н Дончев, Вие се шегувате, нали?!Ама това си е минимумът, възможен за ВАС, ОТ ВИСОКИТЕ….Не бива повече да се срамувате, че администрацията не искала да прави това или онова.СРАМУВАЙТЕ СЕ ЗА ДРУГО НЕЩО – например, защо се срамите да се наречете Българи и не превеждате софтуера на ЗНАЧИМИЯТ НАШ СИ ЕЗИК ТАКА, че всеки г р а ж д а н и н на РБ да може да разбере що е то , как да го стори, и защо точно по този начин да заяви нещо си, ЧИЙТО РАЗУМ администраторите не искат да прилагат, защото са корумпирани… Присъствала съм на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 14:26
Гост

Не виждам какво пречи да си извадиш свидетелството. Става за нула време.

Васко
Васко
05 април 2018 15:22
Гост

За нула време ако си безработен. Ако работиш трябва да си вземеш отпуск, да отидеш до съда и т.н. Усложнява се ако си роден в друг град.

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 16:52
Гост

Те някои прокурорки прекарват часове в ресторант. Ти за 1 ден платен годишен отпуск ли си?

Гражданин
Гражданин
05 април 2018 16:55
Гост

Какво му е сложното? Да се наредиш на съседното гише ли?

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 14:02
Гост

Отдавна някой трябваше да се сети за качеството на административно обслужване.

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 13:15
Гост

Всичко е точно. Само не мога да разбера защо ги призовава, а не им заповяда.