Адвокат Калин Ангелов от Движение „Промена“ поиска прокуратурата във Варна да разследва вещи лица, ако действително са дали заключение, че основна съставка на канабиса уврежда мозъка и причинява рак.

Защитникът е бил провокиран от прессъобщение именно на варненската прокуратура за предадени на съд двама мъже за разпространение на хашишово масло. В него се казва, че продукцията била продавана предимно на онкоболни, „а от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК  и рак“.

Адвокат Ангелов пише в сигнала си до прокуратурата, че ако твърдението за въздействието на тетрахидроканабинола наистина е в експертизата, то става въпрос за невярно заключение и престъпление. Той прилага и документи от Световната здравна организация, Европарламента, както и научни изследвания, в които няма данни за подобни увреждания.

„Тетрахидроканабинолът е вещество, което е изследвано многократно и по най-различни поводи. Медицинските му свойства са признати практически в целия свят, но за ефекти, като описаните в съобщението на прокуратурата, не се съобщава никъде в научната литература“, пише Ангелов. По думите му, от научните изследвания може да се извлече информация за възможността канабисът и тетрахидроканабинолът да бъдат ползвани в медицината, както и потенциалните рискове, но никъде няма и дума за това, че сама по себе си употребата на такива вещества води до описаните в прессъобщението увреждания.

„С оглед на горното, моля да направите проверка по случая и, ако наистина в представената експертиза е посочено, че „употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.“, да образувате наказателно производство срещу вещото лице/вещите лица за извършено престъпление по чл. 291 НК. Това е така, тъй като същите или съзнателно са дали невярно заключение, или са дали заключение в област на науката, по която нямат специални знания. И в двата случая обаче е извършено престъпление против правосъдието на Република България“, пише в сигнала адвокат Ангелов.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Майка ви да еба
Майка ви да еба
20 декември 2019 12:22
Гост

Това е най-голямата простотия дето съм чел… буквално са фалшиви новини. Вземете да прочетете някоя научна статия, че да видите, че всъщност е точно обратното!

Анонимен
Анонимен
18 декември 2019 1:49
Гост

Винаги може да се намери някоя статия, която да е на друго мнение, това е вярно за всяка относително нова тема на изследване. Първият резултат на търсенето в sciencedirect започва не особено окуражаващо за жалбата: „Although Δ9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC), a major cannabinoid produced by Cannabis sativa (marijuana), is generally considered to induce antitumor effects in a wide variety of cancers, this cannabinoid has also been shown to stimulate the proliferation of cancer cells under certain conditions both in vitro and in vivo.“. Разбира се „stimulate the proliferation“ не е като „cause“, но ще е достатъчно да събори жалбата му. Или пък… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
17 декември 2019 2:42
Гост

Уврежда и то сериозно. Първата ми съпруга имаше любовник, който просто не преставаше да шиба цигарки (бил осиновен, разни такива оправдания), приличаше на парцал – след 17-00 часа – бяха го изгонили от работа.

Прави дупки в интелекта – ма то явно това е целта на повечето хора – да са тъпи.
Разбира се – на въпросният адвокат – дупка в интелекта не може да се направи – то е разплетена дамаджана в главата.

Баща ви
Баща ви
17 декември 2019 11:31
Гост

Бате май ти си тъпия и жена ти го потвърждава 🙂

Адвокат
Адвокат
18 декември 2019 5:53
Гост

Муцка, шибай си цигарките и не пипай нито първата ми – нито втората ми съпруга.

Шибайте цигари колкото искате – аз съм си работяга – но това е мой дерт.

Армия от поколение наркомани не може да има.
Но каквото искате – това правете все тая.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 17:40
Гост

Експертизата на вещите лица е удар под кръста. Така разпространителите автоматично ги осъждат.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 17:41
Гост

Или са толкова вещи по въпроса, колкото и аз.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 17:36
Гост

А дали вещите лица докато са давали заключението, не са били под въздействието на канабис.

Milko
Milko
16 декември 2019 16:48
Гост

След като позволиха по света продажбата му за медицински цели, на много места вече започнаха да правят и бизнес от употребата за удоволствие, а тук нещата са все така в безвремие.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 17:39
Гост

А ти защо не идеш на…околосветско пътешествие да си пазаруваш спокойно трева.

Колумб
Колумб
16 декември 2019 17:47
Гост

Няма смисъл да се харчи. Просто може да се навърта около училищата в междучасията. Там цигарката върви по 5 лева.

канабофоб
канабофоб
16 декември 2019 16:45
Гост

Хайде стига с тази възхвала на марихуаната, бе, холан! Това е опиат, ясно е, че не причинява рак, ама тази работа с легализацията излезе извън здравия разум.

Milko
Milko
16 декември 2019 16:55
Гост

Тя и ракията е опиат, бе, канабофоб! Е, питай Джамбазки.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 17:37
Гост

Зависи от количеството и тренинга. Така ми отговори.

Не се хаби
Не се хаби
16 декември 2019 16:42
Гост

Аз отсега знам какво ще е заключението на прокуратурата – от събраните в хода на проверката доказателства не се установиха данни за извършено престъпление.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 16:44
Гост

и ти си прав, ама е добре, че адвокатът е написал и го е огласил, че да се знае тъпотията им. друг път няма да пишат такива безумия

канабис и рак?!?
канабис и рак?!?
16 декември 2019 16:42
Гост

Може някой в съобщението за медиите да се направил на експерт, това лекар в съдебно-медицинска не може да го е написал – канабис и рак?!?

Упс
Упс
16 декември 2019 16:38
Гост

Ами, ако „заключението“ са го дали прокурори?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2019 17:31
Гост

Естествено, че те са го дали