Адвокат Стефан Матеев от Сандански е задържан и обвинен за грабежа в Роженския манастир, при който четирима души вързаха свещеник и дълбаха в стена, за да търсят легендарно съкровище. Говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова обясни пред „Нова телевизия“, че не става дума за иманярска група, а най-вероятно адвокатът е организирал останалите трима младежи само за грабежа в манастира.

Във вторник вечерта четиримата нападнали и вързали с тиксо отец Теофил, който се канел да затваря манастира, след което с чукове започнали да разбиват една от стените и да търсят съкровище. След като не намерили нищо, взели телефона на отеца, за да не може да извика полиция. В манастира имало и камери, като мъжете задигнали 16 от тях, а други счупили.

Прокурор Стоилова каза, че двама от задържаните са непълнолетни (на 16 и на 17 години), а третият живеел в Кипър, като това е първата им криминална проява.

„Повдигнатото обвинение по отношение на четиримата е за грабеж в съучастие, като по отношение на единия обвиняем е повдигнато обвинение и за държане на огнестрелно оръжие без разрешително“, каза Стоилова и добави, че в дома на единия открили газов пистолет, преработен в боен. Адвокат Матеев е син на бившия следовател Олег Матеев и преди години беше кандидат за кмет на Сандански от ВМРО-НИЕ.

Заради познанството си с адвоката, всички съдии от Районен съд-Сандански днес се отведоха от делото за разглеждане на мярката за неотклонение на Матеев и арестуваните с него. Те са задържани за 72 часа, но делото трябва да бъде изпратено на Върховния касационен съд, който да определи кой друг районен съд да го разгледа.

Късно снощи ВКС определи делото да се гледа в районния съд в Пловдив. „Без да има възможност да контролира законосъобразността и основателността на направените самоотводи и при положение, че местно компетентният съд не може да образува състав, ВКС намира искането за промяна на местната подсъдност за основателно – налице са предпоставките на чл. 43, т. 3 от НПК за изпращане на делото за разглеждане от друг, еднакъв по степен, извън апелативния съдебен район, с оглед избягване на съмнения за обективността и безпристрастността на решаващите съдилища, а именно Районен съд-Пловдив„, мотивира се ВКС.

Прокурор Стоилова обясни, че по оперативна информация, четиримата са търсили съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. В нея се твърди, че имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Акцията по отвличането и получаването на откупа продължила цели 6 месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за закупуване на пушки, използвани в Илинденско-Преображенското въстание.

„Твърди се, че не всички пари са били изхарчени от този откуп, а част от тях са били скрити в Роженския манастир. И може би това е била целта на четиримата обвиняеми“, поясни прокурор Стоилова.

Четиримата били разкрити именно от записите на камерите. Адвокатът ги забелязал по време на грабежа и си сложил маска, а след като си тръгвали със съучастниците му взели камерите, като мислели, че по този начин няма да бъдат разкрити. Нападателите обаче не знаели, че записите не се съхраняват в камерите, а на записващото устройство в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
невероятен скандал
невероятен скандал
23 септември 2018 7:40
Гост

Тоя герой си е имал ипредишния изяви, под прикритието на милицията. Ето да четете https://www.struma.com/krimi/razhodka-v-parka-na-sandanski-zavurshi-za-mlad-muj-s_20844/

Доктор
Доктор
21 септември 2018 12:39
Гост

Крайно време е да бъдат въведени психотестове или най-малкото тестове за интелигентност за кандидатите за обществени длъжности. Ето този адвокат, бивш кандидат-кмет, е толкова тъп, че е обществено опасен.

Остап
Остап
21 септември 2018 12:35
Гост

Леле, колко са го закъсали адвокатите, че да правят такива кокошкарски обири. Голям глад, голяма простотия.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2018 12:22
Гост

И след всичко това, в ареста са само непълнолетните, на които им е било дадено да пушат трева за да бъдат по-лесно склонени към този „обир“. Познавам децата и потвърждавам, че не са такива. Деца, на които мога да разчитам. Това са две братчета, които имат най-малко вина. А защо виновните са навът-попитайте тези, които са ги освободили.

Vdsileva
Vdsileva
21 септември 2018 11:16
Гост

Няма вече почтени професии. Най-малко почтени хора може да намерим сред адвокатите. Повечето ако им се плати по-добре, веднага започват двойна игра и предават клиента си.

Възмутен
Възмутен
21 септември 2018 11:11
Гост

И този човек влиза в съдебна зала, за да защитава интересите на клиентите си! Как можа да подтикне към престъпление непълнолетни?

Мунчо
Мунчо
21 септември 2018 11:20
Гост

Кой знае как ги е притиснал.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2018 11:07
Гост

Нищо вече не може да ме учуди.

Петков
Петков
21 септември 2018 11:33
Гост

Да рушиш светиня, където от векове хората черпят вяра и упование заради материална облага….Не зная какво наказание трябва да получат престъпниците, за да има поне някакво възмездие.