Столичният адвокат и бивш съдия в Ихтиман Николай Рангелов осъди прокуратурата да му плати 16 000 лева обезщетение за бавно разследване.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) (виж тук), с което е отхвърлена жалбата на прокуратурата срещу присъденото на Рангелов обезщетение от първата инстанция, показа проверка на „Лекс“.

Става дума за кражба от дома на адвоката в София, която е била извършена през ноември 2003 г. и разследването е прекратено през 2019 г. заради изтекла давност, без да бъде открит извършител и без да бъдат направени опити за това. Такива през тези 16 години е правил само пострадалият адвокат, като давал насоки на разследващите и обжалвал десетките постановления за спиране на делото.

Всичко започнало през ноември 2003 г., когато от апартамента на Рангелов били задигнати 80 вещи, между които множество златни накити, техника и дрехи. В следващите дни обаче разследващите извършили само оглед и разпит на адвоката и бившата му съпруга, с която тогава живеели заедно. Следа към евентуалните извършители били разпечатките от стационарния телефон на семейството, на който имало позвънявания от непознати номера и подозренията били, че така е било проверявано дали в апартамента има някой. По-малко от месец след кражбата обаче водещият разследването решил, че то трябва да бъде спряно. Наблюдаващият прокурор върнал делото за доразследване с указания да бъдат открити и разпитани ползвателите на телефонните номера, от които са обажданията в дома на адвоката. От регистрираните 11 непознати номера, били открити и разпитани двама ползватели и през април 2004 г. разследването било спряно с постановление на наблюдаващия прокурор.

В следващите месеци адвокат Рангелов обжалвал постановлението пред градската и пред апелативна прокуратурата, за да бъде възобновено накрая разследването, но само за да бъде отново спряно. Тази „въртележка“ продължила 10 години, когато вече и съдът потвърдил спирането. През това време обаче не било сторено нищо за издирване на заподозрените, въпреки че са били давани указания и от съда. За един от търсените първоначално разследващите отказали да направят опит да го намерят, след като не го открили на адреса му. Той бил обявен за издирване, но през 2012 г. то било прекратено, защото мъжът починал.

През 2019 г. Рангелов поискал да бъде проверено дали задържана група за кражби в „Орландовци“ не е отговорна и за неговия случай, но тогава разследването било вече и прекратено поради изтеклата абсолютна давност за търсене на наказателна отговорност. Софийският районен съд отбелязал, че през годините е бил допуснат непреодолим пропуск да бъде изготвена съдебно-оценителна експертиза на откраднатите вещи, която е щяла да позволи делото да се води за кражба в големи размери и така срокът за разследване е щял да бъде много по-голям, тъй като наказанието е от 3 до 15 години затвор, а не от 1 до 10 г.

В определението на съда се казва тогава, че такива указания не са дадени нито от наблюдаващите прокурори, нито от горестоящите при инстанционните проверки, „а още по-малко е проявена „самоинициативност” от разследващите полицаи“.

Така над 16 години след кражбата, разследването приключило безславно, като за това време адвокат Рангелов написал 20 молби за отмяна на постановленията за спиране. За да приеме за основателен иска му за морални вреди срещу прокуратурата, апелативният съд подчертава, че през това време той активно е съдействал на разследващите – изготвил подробен списък на откраднатите вещи, обжалвал постановленията и давал постоянно насоки. Съдът отбелязва и куриозен случай, в който разследващият полицай отказал на Рангелов обиск на заложна къща, в която била открита открадната вещ от негов съсед. Аргументът на разследващия бил, че не му е отпуснато гориво и адвокатът сам му предложил транспорт до заложната къща. Опит за проверка бил извършен години по-късно, когато вече била безсмислена, тъй като къщата не съществувала.

Показания по делото за вреди е дал приятел на адвоката, който работел в Националния институт по криминалистика към МВР. Той разказва, че като бивш съдия, Рангелов сам е писал актове за връщане на дела за доразследване и много се ядосвал, че в неговия случай делото било спирано, без да се правят опити за разкриване на извършителя на кражбата.

Приятелят му разказва пред съда, че когато ходели със семействата си на почивка, той давал идеи какво може още да се направи, а Рангелов си водел записки.

„Вечер другите си лягали, а ищецът оставал до късно, и продължавал да записва в бележника си идеи за последващи действия, нарушил се съня му и не можел да спи, проявявал нервност, вземал успокоителни…Всеки път, когато се спирало разследването, той отново се нервирал и трябвало да се бори, за да продължи разследването“, разказал е свидетелят пред съда.

Апелативните съдии Атанас Кеманов (председател), Надежда Махмудиева (докладчик) и Джулиана Петкова пишат, че разследващите са проявили явна пасивност за извършване на процесуално-следствени действия, които са били „логически обосновани, посочени от ищеца, или даже указани със задължителни указания от висшестоящата прокуратура или от съда“.

Съдът напомня, че първото спиране на делото е последвало само след месец, без да са извършени никакви издирвателни действия, а през годините Рангелов е направил всичко възможно, за да стимулира активността на разследващите. Според съдебния състав неефективното разследване е пряк резултат от мудната работа на МВР и прокуратурата.

„Ищецът не е оправомощен от закона да извършва частно разследване, въпреки че в конкретния случай той е притежавал и необходимата квалификация да прецени необходимите и възможни процесуални действия и действия по разследването, които е можело и е следвало да бъдат извършени /самият той и съпругата му имат юридическо образование, съпругата му е била действащ съдия, той също е бил съдия, а впоследствие – адвокат/, поради което в значително по-висока степен бездействието на компетентните органи е било психически травмиращ за него фактор“, се казва в решението на САС.

За да прецени, че 16 00 лева е действително справедливото обезщетение за Рангелов, съдът отбелязва, че заради бездействието на прокуратурата е накърнено чувството му за справедливост, изпитвал е безсилие, гняв и обида от незачитането на правото му като пострадал от престъпление да бъде извършено бързо и адекватно разследване. По делото е била назначена и съдебномедицинска експертиза, която показала, че адвокатът има хроничен стрес и разстройство на адаптацията, което и до днес не е напълно отзвучало.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2022 10:56
Гост

„Софийският районен съд отбелязал, че през годините е бил допуснат непреодолим пропуск да бъде изготвена съдебно-оценителна експертиза на откраднатите вещи, която е щяла да позволи делото да се води за кражба в големи размери и така срокът за разследване е щял да бъде много по-голям, тъй като наказанието е от 3 до 15 години затвор, а не от 1 до 10 г.“ – как е кое вещо лице ще оцени липсващи вещи? Да не говорим, че пострадали от кражба много често преувеличават ценността и размера на откраднатото.

Браво
Браво
12 февруари 2022 12:21
Гост

Поредният случай, който доказва чувството за нулева справедливост, което е прояло обществото ни. 16 000лв е малка сума за 16 години бездействия, най-вече заради свързаността на българската прокуратура с престъпните групировки тогава, извършващи кражби. Срам и позор за нашата Република е това продължаващо ниско ниво на човешки материал още в най-ниските нива на прокуратурата. Истински съжалявам младите колеги, които влизат в тази „организация“ с блясък в очите и на 2-рия месец разбират, че пътят е бодлив, тесен и криволичещ и че множеството там работи С престъпността, а не против нея.

потърпевш от домова кражба
потърпевш от домова кражба
13 февруари 2022 8:33
Гост

Как ще е малка сума. Моят дом беше обран преди около 10 години, и не беше направено нищо по разследването. Вклч и при първото и единствено идване на полицията дори отпечатъци не взеха от местата,очевидно пипани от крадеца. Очаквам съвсем скоро да прекратят делото, което е спряно отдавна , поради изтекла давност очаквам прекратяването. Изключително бих се радвал на подобно обезщетение. Давам си сметка,че никога, ама никога няма да ми бъде присъдено подобно, а и каквото и да е обезщетение, въпреки,че финансовата загуба-откраднати вещи, вклч и наследствени златни момети е на на около тази сума пари, лаптоm –лаптопът е най-малката… Покажи целия коментар »

Бивш дознател
Бивш дознател
11 февруари 2022 19:19
Гост

Хаха – „Всичко започнало през ноември 2003 г., когато от апартамента на Рангелов били задигнати 80 вещи, между които множество златни накити, техника и дрехи.“ Дрехи, как пък не. Да оставим настрана, че обезщетението е изключително завишено- шестнадесет хиляди, ако беше бай Симо от четвърти блок, щяха да му дадат макс хилядарка, ама де ще се сравнява бай Симо с бивш чернотоговец.. За целия си стаж (близо двадесет години) в полицията и поне няколкостотин изписани протоколи за оглед на местопроизшествие при домови кражби, не съм срещал пострадал, на който да са му откраднали дрехи. Къде ще ги дяват тия дрехи… Покажи целия коментар »

Mлада
Mлада
12 февруари 2022 17:53
Гост

Като потърпевши от 4 кражби през същия период твърдя,че освен наследствени уникални битови предмети – меден мангал за отопление, 2 ковани месингови табли, котленски и чипровски килими (надписани за чеиз), воински отличия на дядовците ни с удостоверенията, бяха откраднати и булченските рокли и мъжки костюми от 20-30 -50-70 -те години на 20 век, както и дрехи директно от гардеробите. Всички предмети имаха особени белези, но още при огледите ни казаха,че има много кражби и няма как да се занимават с „дреболии“. Едновременно бяха взломени и окрадени жилища в съседство, но това не впечатли разследващите. Само дето след тях чистихме графита… Покажи целия коментар »

Младши прокурор
Младши прокурор
11 февруари 2022 16:49
Гост

Винаги съм ви ненавиждал! След като на два пъти ме бяхте прецакали с тия стажове в канторите ви като студент….чаках с нетърпение да ви върна услугата, и ето, дойде времето.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 16:57
Гост

Мдааа… началникът дава пример за избиване на комплекси и малките каскетчета копират…

kaka
kaka
13 февруари 2022 13:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
анонимен
анонимен
11 февруари 2022 17:41
Гост

Добре, може ли такова нещо. Избиване на персонални комплекси от позицията, която се заема.

Браво
Браво
12 февруари 2022 12:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Адвокатче
Адвокатче
11 февруари 2022 14:15
Гост

Ако не беше бивш съдия, щяха да му присъдят максимум 1600 лева, а не 16000.
На отстранени, обвинени и впоследствие оправдани съдии присъждат по 100000 по ЗОДОВ, на обикновен човечец, лежал месец в ареста и после оправдан- 2000-5000 лева.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 15:16
Гост

Бившите магистрати търпят по-големи неимуществени вреди от неспазването на закона, отколкото нормалните граждани (шега).

Трол с каскет
Трол с каскет
11 февруари 2022 13:16
Гост

Цацаров и Гешев нямат нищо общо, Рашков е виновен!

Рашков Дамаджаната
Рашков Дамаджаната
13 февруари 2022 13:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 11:23
Гост

Извършителите по спрени наказателни производства се установават от МВР.
Интересно този съдия, адвокат, по колко домашни кражби е чел оправдателни присъди, поради недоказаност на авторството, а като адвокат е пледирал, да бъдат опровдани негови подзащитни за домови кражби. Как ли е се чувствал, какво е преживявал като емоции по тези дела, пък дали не е защитавал по някое дело, този който то го окрал.

Стоил
Стоил
11 февруари 2022 11:01
Гост

Пак ли? Докога ще им плащаме гафовете.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:57
Гост

Че е бавно – бавно е. Ама, айде да си зададем въпроса – всички домашни кражби /и по принцип всички престъпления/ ли се разкриват???
Следователно, с подобни искове и решения, просто ще се мотивират МВР, следствието и прокуратурата да разследват по-бързо и по-некачествено, само и само да се приключи в срок производството и да няма подобни дела. ОТ което, в крайна сметка, ще загубим всички….

Кики
Кики
11 февруари 2022 11:03
Гост

И все пак трябва да действат по- бързо.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 16:45
Гост

Сигурно се шегуваш! Повече от 10 години разследване на кражба! В такъв случай е по-добре изобщо да няма разследващи органи, а да се увеличи броя на патрулиращите. При тази и без това ниска разкриваемост на всякакъв род „битови“ престъпления, по-добре от заплатата на един инспектор или прокурор, да наемат 2,5 патрулиращи, които със самото си присъствие на улицата да затрудняват контингента!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 16:58
Гост

Не, не се шегувам. Очевидно е, че деецът не е открит, нито някога ще бъде открит. Просто досъдебното е следвало да се спре, а впоследствие и да се прекрати съгласно сроковете по НПК. Нищо повече. Защото е ясно, че никакво „разследване“ на кражба не е имало 10 г. За жалост, гражданските съдии винаги имат някакви странни разбирания за скоростта на наказателния процес, породени от липсата на всякакъв опит в областта на досъдебното производство.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 18:39
Гост

Ти лично бил ли си някога жертва на кражба или грабеж? Аз съм бил 4 пъти. Имаш ли представа какво е да видиш, че това за което си се лишавал, или което е плод на труда ти, на безсънните нощи и пропуснатите ваканции – картина, статуетка, накит е изчезнало ? И изведнъж този, на когото работата му е да разследва твоя случай, този, на когото ти даваш заплатата именно за да те пази от престъпници ти каже „Няма смисъл да продължаваме да търсим, пий една студена вода!“ Не знам какво точно работиш, но или имаш някакви специални протекции, заради които… Покажи целия коментар »

Ангелов
Ангелов
11 февруари 2022 10:49
Гост

Ужас

Рори
Рори
11 февруари 2022 11:04
Гост

Поредната издънка на родната ни прокриватура.

Нишев
Нишев
11 февруари 2022 10:48
Гост

Това действа крайно демотивиращо за всички, които работят. Защото ще работиш, ще си направиш къщичката и някой ще влезе да те обере. Ти нито можеш да се защитиш адекватно ако си си у вас, нито можеш да осъдиш крадеца. Я се разбере кой е я не.

Спас
Спас
11 февруари 2022 11:06
Гост

Гешев нали се бореше с битовата престъпност.

Mazarot
Mazarot
11 февруари 2022 16:40
Гост

Трябват сериозни промени в Закона по отношение защитата на частната собственост и самозащитата.

Радев
Радев
11 февруари 2022 10:47
Гост

И така ще спрем престъпността. Друг път. Ще респектираме циганите, които крадат. Как не.

Тоти
Тоти
11 февруари 2022 11:09
Гост

Циганите точно нямат респект от каквото и да било.

Пашков
Пашков
11 февруари 2022 10:47
Гост

Сякаш нарочно се туткат за да откажат другите хора да започват някакви дела и разследвания. Като се мотаят от полицията пет години и после в съда още десет…

Фики
Фики
11 февруари 2022 11:11
Гост

И така хората губят вяра в правосъдието.

Харизанова
Харизанова
11 февруари 2022 10:47
Гост

В България десет години нищо не са.

Иванова
Иванова
11 февруари 2022 10:46
Гост

Сефте. Забавили се. Десет години. То по тая причина не се започват и дела, защото е ясно, че ще се влачат с години. И накрая не е ясно какво ще се установи.

Младенова
Младенова
11 февруари 2022 10:46
Гост

Ама добре бе, не е ли редно новите управляващи да проучат защо по толкова години се влачат тия дела? Глупаво е. МВР и Министерство на правосъдието трябва да седнат и да разнищят какво се случва.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:45
Гост

Определено са си за съд.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:44
Гост

Започва – бива спирано. Започва – бива спирано.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:44
Гост

Разследванията в България са си бавни.

Коки
Коки
11 февруари 2022 14:05
Гост

Само на в следствоето са бавни!!!