Столичният адвокат и бивш съдия в Ихтиман Николай Рангелов осъди окончателно прокуратурата да му плати 16 000 лева обезщетение за бавно разследване, след като кражба от дома му остана неразкрита 16 години.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за разглеждане делото по жалба на прокуратурата (виж тук) срещу решението на апелативния съд, с което на Рангелов беше присъдено обезщетение от 16 000 лева за морални вреди от мудното разследване.

Кражбата от дома на адвоката в София е извършена през ноември 2003 г., а разследването е прекратено през 2019 г. заради изтекла давност, без да бъде открит извършител и без да бъдат направени опити за това. От делото стана ясно, че през всичките 16 години опити да бъде разкрито престъплението и извършителите е правил само пострадалият адвокат, като давал насоки на разследващите и обжалвал десетките постановления за спиране на делото.

Всичко започнало през ноември 2003 г., когато от апартамента на Рангелов били задигнати 80 вещи, между които множество златни накити, техника и дрехи. В следващите дни обаче разследващите извършили само оглед и разпит на адвоката и бившата му съпруга, с която тогава живеели заедно. Следа към евентуалните извършители били разпечатките от стационарния телефон на семейството, на който имало позвънявания от непознати номера и подозренията били, че така е било проверявано дали в апартамента има някой. По-малко от месец след кражбата обаче водещият разследването решил, че то трябва да бъде спряно. Наблюдаващият прокурор върнал делото за доразследване с указания да бъдат открити и разпитани ползвателите на телефонните номера, от които са обажданията в дома на адвоката. От регистрираните 11 непознати номера, били открити и разпитани двама ползватели и през април 2004 г. разследването било спряно с постановление на наблюдаващия прокурор.

В следващите месеци адвокат Рангелов обжалвал постановлението пред градската и пред апелативната прокуратурата и накрая разследването е възобновено, но само за да бъде спряно отново. Тази „въртележка“ продължила 10 години, когато вече и съдът потвърдил спирането. През това време обаче не било сторено нищо за издирване на заподозрените, въпреки че са били давани указания и от съда. За един от търсените първоначално разследващите отказали да направят опит да го намерят, след като не го открили на адреса му. Той бил обявен за издирване, но през 2012 г. то било прекратено, защото мъжът починал.

През 2019 г. Рангелов поискал да бъде проверено дали задържана група за кражби в кв. „Орландовци“ е отговорна и за неговия случай, но тогава разследването било вече и прекратено поради изтеклата абсолютна давност за търсене на наказателна отговорност. Софийският районен съд отбелязал, че през годините е бил допуснат непреодолим пропуск да бъде изготвена съдебно-оценителна експертиза на откраднатите вещи, която е щяла да позволи делото да се води за кражба в големи размери и така срокът за разследване е щял да бъде много по-голям, тъй като наказанието е от 3 до 15 години затвор, а не от 1 до 10 г.

В определението на съда се казва, че такива указания не са дадени нито от наблюдаващите прокурори, нито от горестоящите при инстанционните проверки, „а още по-малко е проявена „самоинициативност” от разследващите полицаи“.

Така над 16 години след кражбата, разследването приключило безславно, като за това време адвокат Рангелов написал 20 молби за отмяна на постановленията за спиране. Опитите на адвоката да активизира разследващите са стигнали и до куриоз, тъй като разследващият полицай отказал на Рангелов обиск на заложна къща, в която била открита открадната вещ от негов съсед. Аргументът на разследващия бил, че не му е отпуснато гориво и адвокатът сам му предложил транспорт до заложната къща. Опит за проверка бил извършен години по-късно, когато вече била безсмислена, тъй като къщата не съществувала.

Върховните съдии приемат изводите на апелативния съд, че въпреки относителната сложност на делото, има ясно изразена пасивност на разследващите да извършат нужните и логични процесуално-следствени действия, които на всичкото отгоре им били посочени от самия Рангелов. ВКС подчертава, че първото спиране на делото е станало само месец след кражбата и то без да е направено абсолютно нищо за разкриването ѝ. Съдът отбелязва, че в случая става дума за семейство на юристи, които са изпитали още по-голямо чувство за безпомощност, след като са наблюдавали как МВР и прокуратурата не са направили нищо, за да разкрият кражбата.

„Ищецът не е оправомощен от закона да извършва частно разследване, въпреки че в конкретния случай той е притежавал и необходимата квалификация да прецени необходимите и възможни процесуални действия и действия по разследването, които е можело и е следвало да бъдат извършени (самият той и съпругата му имат юридическо образование, съпругата му е била действащ съдия, той също е бил съдия, а впоследствие – адвокат), поради което в значително по-висока степен бездействието на компетентните органи е било психически травмиращ за него фактор“, се казва в решението на ВКС. Съдът пише, че е накърнено чувството за справедливост на пострадалия, който е изпитвал безсилие, гняв от бездействието и обида от незачитането на правото му да получи бързо и адекватно разследване на извършеното престъпление.

Един от аргументите на прокуратурата в жалбата до ВКС е, че присъденото обезщетение е несправедливо. За да не допусне касационно обжалване на решението на втората инстанция, съставът на ВКС с председател и докладчик Жива Декова посочва, че обезщетението е определено, като са взети предвид претърпените вреди и особеностите на конкретния случай, а несъгласието с крайния извод на съда, не може да послужи като основание за допускане на касационна проверка.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 18:42
Гост

Четем по-горе как е „разследвала“…

Google
Google
01 ноември 2022 16:41
Гост

По принцип прокуратурата не разкрива престъпления, а ги разследва…ама нейсе

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 14:50
Гост

Поздравления за колегата, но извън ефекта на упорството и проблема със скъсаните нерви подозирам че са уважили иска, понеже е бил съдия.

Бисер
Бисер
01 ноември 2022 12:31
Гост

Нищо ново под слънцето.

Anonimen
Anonimen
01 ноември 2022 12:31
Гост

Поредната издънка на родната ни прикриватура.

адвокат
адвокат
01 ноември 2022 12:09
Гост

Същата история при мен – два пъти. Никой, нищо. Даже не си правят труда да разкрият каквото и да е.

ФЕН НА БУХАЛА
ФЕН НА БУХАЛА
01 ноември 2022 11:02
Гост

Чакам мнението на ПРОСКУБАНИЯ БУХАЛ!

ПРОСКУБАНИЯ БУХАЛ
ПРОСКУБАНИЯ БУХАЛ
01 ноември 2022 11:48
Гост

Какво общо има Геши с това? Вместо това вижте Просто Киро как нарушава конституцията!

Мики
Мики
01 ноември 2022 12:32
Гост

А Боико хич не го правеше сигурно.

анонимен
анонимен
01 ноември 2022 12:18
Гост

Нещо се изгуби Адвокат от САК, притеснявам се.

Колега
Колега
01 ноември 2022 14:49
Гост

Стига сте се гаврили с форумните идиоти

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 10:37
Гост

Аз изпитвам чувство за безпомощност всеки ден, наблюдавайки действията на МВР и прокуратурата, може ли консултация как да бъда обезщетен.

Игнат
Игнат
01 ноември 2022 9:48
Гост

Ужасно. Такова бавене няма никъде

Красимир
Красимир
01 ноември 2022 12:33
Гост

Освен в Булгаристан.

Любенов
Любенов
01 ноември 2022 9:45
Гост

Абе тука не съм сигурен, че само прокуратурата има вина

Лазар
Лазар
01 ноември 2022 12:33
Гост

Съгласен!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 9:45
Гост

Адмирации за колегата и пореден срам за Каскетното ведомство.

Хършев
Хършев
01 ноември 2022 9:45
Гост

Това е родната прокуратура

Стоил
Стоил
01 ноември 2022 12:34
Гост

Срам! Ама при този им шеф…

Мирослав Хаджиев
Мирослав Хаджиев
01 ноември 2022 9:32
Гост

Айде пак Прокуратурата им виновна. Той адвокатът като е пр…ост много ясно, че ще обвинява Прокуратурата.

Стратиев
Стратиев
01 ноември 2022 9:45
Гост

А кой да им е виновен? Баба Пена ли? Нали прокуратурата измисля безумни обвинения. Често тя може да работи за оправдаване на престъпника, а не за доказване на вината му. Волю или неволно

размисли и страсти
размисли и страсти
01 ноември 2022 9:09
Гост

Случаят опосредствено ме подсеща за ТР на Влахов, с което прати всички увредени да съдят прокуратурата. За кражбата е адекватно, трябвало е да юркат ченгетата, но как понякога ти се узка да зашиеш една зодовка на съда. Сега шансът е само за нарушение на ПЕС

Челингиров
Челингиров
01 ноември 2022 9:46
Гост

Определено има нещо

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 8:42
Гост

Браво на адвоката, че не се е отказал и ги е драпал до последно, но каква полза от това. Ще вземе 16 000 и те няма да покрият дори откраднатото. Това дело е илюстрация за пълното безхаберия на досъдебната фаза под липсващия надзор на прокурора – на никой не му дреме

Galiver
Galiver
01 ноември 2022 9:47
Гост

Няма полза. Просто евала, че не се е отказал

man of constant sorrow
man of constant sorrow
01 ноември 2022 8:40
Гост

Интересен момент в решението е, че като юрист и съпруг на юристка, колегата е страдал повече. Казвам ви аз, че правото е само мъка…

Никита
Никита
01 ноември 2022 9:47
Гост

Казвам ви аз, че правото е за да защитава богатите, а да мачка бедните…

Kamen
Kamen
01 ноември 2022 9:47
Гост

Жена ми е юристка. Чудесно е.

Огнянов
Огнянов
01 ноември 2022 9:50
Гост

Моята жена също е юристка. Все пак аз съм страшен фетишист и ужасно много обичам тоалетите на дамите юристки – токчета, поли, чорапи…търсих си такава жена в интерес на истината и нямах против да е и журналистка или секретарка, но ми се усмихна щастието с юристка. На по 48 станахме, а не спирам да я желая! Иначе се спори у нас много, защото и двамата сме с рогите напред и като юристи винаги сме аргументирани. А истината е по средата.