Прокуратурата е повдигнала обвинение на един от адвокатите на Цветан Василев, че е получил пари от банкера, за да „профилактира“ свидетел срещу него. Това обяви днес шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, без да назове името на обвиняемия адвокат. Василев е защитаван в съда от Константин Симеонов и Лазар Карадалиев, които отрекоха да са им повдигани обвинения.

„Разгръща се стратегия за натиск върху свидетелите. Има обвинение срещу един от адвокатите на Цветан Василев за това, че са дадени едни пари на същия човек за профилактирането на един от свидетелите. На този човек, според свидетелски показания, са му дадени пари по указание на Цветан Василев, за да профилактира свидетеля Бисер Лазов. Това е точният термин, употребен за плащане на парите. Какво означава профилактира, всеки от вас може да си отговаря“, каза пред журналисти днес Гешев.

Защитата на Василев пък отвърна, че това са „поредните тъпотии на Гешев“.

„Няма обвинение, има някакви твърдения по делото. Това са някакви приказки на мегдана. Знаете ли каква е целта на занятието? Това е целенасочена инициатива на Специализираната прокуратура с цел определени свидетели да не влязат в съдебната зала, да бъдат разпитвани отделно, за да не можем да им задаваме въпроси, както намерим за добре. И ще ги направят защитени свидетели, и ние няма да им видим очите в залата“, коментира адвокат Константин Симеонов. От прокуратурата обаче потвърдиха пред „Лекс“, че не става дума само за обвинения, отправени от свидетели, а прокуратурата е повдигнала обвинение на един от адвокатите.

Според различни информации става дума за адвокат Лазар Карадалиев. Според публикация на в. „24 часа“, за профилактирането на Лазов има образувано дело за търговия с влияние в Специализираната прокуратура. В Софийската градска прокуратура пък била образувана проверка за отправени смъртни заплахи срещу него, които се изразявали в надписи „Лазов, умри!“ по блока, в който живеят близките му в Кюстендил и върху табели по магистрала „Струма“.

Днес прокурор Гешев каза, че заплахи с убийство имало срещу един-двама свидетели, отделно имало вандалски действия срещу друг, за което има преписка в МВР.

„В момента е депозирана молба от един свидетел, че срещу него се образуват различни дела – търговски, частни дела в Софийския районен съд, в Апелативен съд има сега производство. Според свидетеля по този начин му се оказва натиск, като едни хора са се свързали с него и са му намекнали, че ако промени поведението си по делото „КТБ“, съответните неща спрямо него ще приключат“, добави Гешев.

Молбата на свидетеля била от вчера и е депозирана до спецсъда, до Инспектората към ВСС и прокуратурата. В тази връзка Иван Гешев каза, че прокуратурата ще провери дали магистрати са извършили престъпление, защото били посочени конкретни имена, но уточни, че проверката няма да е за образуването на въпросните дела.

Процесът за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими започна по същество днес в Специализирания наказателен съд с безпрецедентно четене на 5000 страници диспозитив на обвинителния акт, който е общо над 11 000 страници.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
09 май 2018 15:30
Гост

Дано не го притиснат горкия човечец. Иска се голяма смелост да свидетелстваш в случая.

Anonimen
Anonimen
09 май 2018 15:27
Гост

Иван Гешев търси под вола теле май.

5-6о
5-6о
09 май 2018 15:25
Гост

Всичко е възможно. Дано истината излезе наяве.

4avdar
4avdar
09 май 2018 15:29
Гост

Знае ли човек. Това дело е доста сложно и се проточи много дълго. Сякаш някой го бави умишлено.