Абсолютно груба съдебна грешка. Така адвокат Марин Марковски определи вчерашната присъда от 20 години затвор за Викторио Александров, който застреля приятелката си Дарина Министерска и едногодишната им дъщеря Никол.

Според него размерът на наказанието на Александров е прекалено нисък и следващите инстанции ще го завишат, тъй като в момента не отговаря на извършеното, най-вече заради убийството на едногодишното дете.

Тепърва ще станат известни мотивите на градския съд, от които ще се изясни защо е преценил да наложи точно 20 години затвор на Викторио Александров.

Двете по-тежки наказания, които му бяха наложени, са за престъпления по чл. 115 и чл. 116 от Наказателния кодекс – първото за убийството на жената, а второто – за това на детето. Първата разпоредба предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и СГС определи 15 години. А втората – от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор с или без право на замяна. По нея съдът определи 20 години. Наказателният кодекс (чл. 24) дава възможност, когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът „да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора, но така увеличеното наказание не може да надминава сбора от отделните наказания, нито максималния размер, предвиден за съответния вид наказание“.

По време на делото срещу подсъдимия стана ясно, че до трагедията през октомври 2018 г. се е стигнало заради неразбирателство между двамата родители. Дарина казала на Викторио, че се разделят, а той не искал да позволи малката му дъщеря да бъде отглеждана от родителите на майката. Така Александров решил да застреля приятелката си в дома им в столичния кв. „Надежда“, а няколко часа по-късно застреля в главата и спящото дете, което беше отвел със себе си и опита да се самоубие преди да бъде задържан от полицията.

Пред съда Александров направи самопризнания и каза, че съжалява за стореното, но до края обвиняваше родителите на приятелката си, че били причината да се стигне до трагедията. Прокуратурата настояваше за доживотен затвор без право на замяна за Александров, но съставът на Софийския градски съд с председател Иван Коев наложи 20 години затвор за Александров, като го осъди да плати и по 200 000 лева обезщетения на родителите на Дарина.

„Абсолютно груба съдебна грешка. Това е моето лично разбиране по въпроса. Съдебната грешка не е относно това, че не е признат за виновен, той е признат, защото доказателствата категорично го изобличават, а не защото се разкайва и споделя всичко. Наказанието трябва да превъзпита, да въздейства предупредително, а и да се отнесе към другите хора“, каза пред бТВ днес адвокат Марковски и определи поведението на убиеца като „морална лудост“. По думите му, когато се определя наказанието на такъв извършител на престъпление, трябва да се преценява и чисто човешки, че става дума за безпричинно убийство на напълно безпомощно малко дете.

„Тази присъда не може да бъде необходимата на обществото“, заключи Марковски.

Вчера и от прокуратурата определиха наказанието като явно несправедливо и вече подадоха протест.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Калифорниецът
Калифорниецът
22 януари 2021 6:37
Гост

Мястото на убиеца е на електрическия стол. А роднините му да гледат, и да платят стойността на тока!

крум
крум
22 януари 2021 0:17
Гост

не знаех, че присъдата се определя според това което е необходимо за обществото. Според мен дъртите не трябва да се бъркат в семейния живот на младите, хубав лош той си е техен. До тогава рдителите им е трябвало да ги научат как да живеят, а не да продължават да се държат с женени хора като с деца, че и да го представят за нещо хубаво. Ей така страдат хиляди семейства и се стига до такива трагедии.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 18:41
Гост

Г-н Марковски, като защитник на безброй подсъдими, знае отлично, че ако съдът определяше присъдата според това кое е „необходимо на обществото“, негови клиенти щяха да висят от стълбовете по улиците. В този смисъл изказването му е в най-добрия случай лицемерно, а в най-лошия – нагаждаческо. Като цяло не е работа нито на адвокатите по други дела, нито на говорителите на прокуратурата да излизат със становища относно законосъобразността на акта, още повече преди да са оповестени мотивите. Не смятам, че съдия Коев и останалите членове на разширения състав милеят особено за убийците на деца, така че вероятно има доста други неща… Покажи целия коментар »

някой
някой
22 януари 2021 15:50
Гост

А дали под „необходимо за обществото“, адв. Марковси казва, че всъщност тази присъда няма да спомогне за изпълнението на генералната превенция на НК? чл. 36 , ал. 2 да въздейства предупредително върху него и да се отнеме възможността да върши други престъпления! , ал. 3 да въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото! Злобата и непознаването на материята не е оправдание за празнодумие и словоблудство!

Анонимен
Анонимен
22 януари 2021 17:51
Гост

Тоест Вие смятате, че не е искал да повтори популярната мантра за съдебните актове и обществените очаквания, а просто се е изразил неправилно и му е убягнала правната терминология. Надвам се, че не защитавате подсъдими.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 13:40
Гост

Да лежи до живот! Заслужава си го.

Михаил
Михаил
21 януари 2021 13:38
Гост

И казал, че съжалява за стореното… Това надали ще върне жертвите.

Мики
Мики
21 януари 2021 13:36
Гост

Напълно съм съгласен с него.

12345
12345
21 януари 2021 10:01
Гост

Практиката показва, че първата инстанция обичайно дава най-високата присъда, защото е уверена, че след нея още две ще преценят справедливостта на наказанието. Тук обаче и на мен ми се вижда, че ще се случи обратното. При определяне на общото наказание трябваше да завиши поне на 25 или 30 години, но и аз коментирам без да познавам делото. Заинтригува ме този случай и мотивите на съда ще са много интересни

етиката?!
етиката?!
21 януари 2021 9:58
Гост

Марковец, мислиш ли, че е етично да коментираш дело, което познаваш само по репортажите от телевизията? За съдия това би довело до дисциплинарно наказание!

Zeta
Zeta
21 януари 2021 9:57
Гост

Да се спасява. Да му слагат 50 – 60 години и толкова!

Обретенов
Обретенов
21 януари 2021 9:56
Гост

Ако е имал някакви психологически проблеми, то е трябвало да каже за тях и да се лекува, а не да си мълчи. Какво го е принудило да извърши това. Не е бил щастлив или какво ? Защото нищо не го оправдава

Валентинова
Валентинова
21 януари 2021 9:57
Гост

Ами за убийството на дете вероятно се е замислил, че това дете ще живее без родители, след като е застрелял майката и той ще иде в затвора и е решил, че така ще е „по-лесно“ да не се мъчи по интернати и без родители. Което е величествена глупости и трябва да си кисне в затвора много време.

Делия
Делия
21 януари 2021 12:32
Гост

Що за малоумно изказване и предположение??? Най-малкото това дете е имало баба и дядо или други роднини от по-широк семеен кръг. Не мога да проумея що за изрод трябва да си, за да причиниш нещо подобно на дете въобще, още повече, че е неговото собствено!

Лазар
Лазар
21 януари 2021 13:41
Гост

Не е съвсем добре според мен.

---
---
21 януари 2021 16:52
Гост

Ами той не е и оправдан

Тошков
Тошков
21 януари 2021 9:55
Гост

Определено не заслужава милост

Кети
Кети
21 януари 2021 13:41
Гост

Ня1ма спор.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 9:53
Гост

Определено мисля, че е време да се слагат по-сериозни присъди на такива изчадия.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 9:53
Гост

Според мен ще му лепнат още годинки.

Хриси
Хриси
21 януари 2021 13:36
Гост

Заслужава си го. Нищо човешко няма в този.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 9:53
Гост

И като излезе по-рано каква файда? Нима някой ще иска да си контактува с него? Нима той ще се чувства добре сред обществото. Такива хора не трябва да се разхождат свободно.

Radosveta
Radosveta
21 януари 2021 9:52
Гост

Ами за мен няма съмнение, че този гнусен екземпляр трябва да си седи в затвора до живот!

Есмералда
Есмералда
21 януари 2021 9:51
Гост

Еми малка е присъдата да. Не, че 20 години не са много време, но както казаха той ще завърши висше образование и после ще му се намали на 12 години!

Опенхов
Опенхов
21 януари 2021 9:51
Гост

До живот!