Адвокат и частен съдебен изпълнител са сред участниците в престъпна група, разиграла непозната досега схема за имотни измами, в основата на която е сключване на фиктивни бракове с покойници.

При акция днес на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР са били задържани осем души. От прокуратурата разкриха само, че сред тях са полицаи, служител на ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител, без обаче да посочват имена и кой е организаторът на групата. Те са задържани за 24 часа, като предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Групата е действала в София в продължение на 5 години и била разкрита след сигнал, че криминално проявен мъж сключил брак с починала жена, която притежавала няколко апетитни имота в София. Преди да бъдат разкрити, участниците в групата успели да присвоят имотите на 15 починали. А при претърсвания на различни, използвани от тях, имоти са иззети множество нотариални актове, лични карти, удостоверения за сключен граждански брак и голяма сума пари.

„Самата реализация днес се проведе в момента, в който са се опитали с неистински документи и като едно от лицата се дегизирало като починалата, да изтеглят около 600 000 лева от банка. Служителите от банката във взаимодействие с МВР са осуетили тегленето, като са изисквали различни документи, така че да забавят изтеглянето на парите“, поясни шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, обясни, че в групата имало служител на ГРАО, с помощта на който починалите самотници оставали живи за институциите. Данните за самотните възрастни пък били подавани от участници от МВР, които издирвали имотни възрастни хора, предимно без наследници, а ако имали такива, те били заличавани. От ГРАО пък издавали фиктивно удостоверение за сключен брак на член на групата и така той ставал наследник на имотите, като можел да тегли всички пари на починалите от банковите им сметки.

Практиката била присвоените имоти след това да бъдат продавани, като групата се насочила преди задържането към атрактивен имот на бул. „Витоша“.

Шефът на дирекция „Вътрешна сигурност“ Димитър Банков разкри, че в един от случаите фиктивният брак бил сключен привидно в Русия, като обясни, че тъй като тя не е в Европейския съюз това прави по-трудна и бавна проверката на валидността на брака.

„Случаят е особено интересен и от научна гледна точка. Не съм срещал толкова добре организирана и арогантна група. Част от лицата са разследвани от МВР и за такъв вид престъпления в миналото“, каза Банков.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тодор Василев
Тодор Василев
16 януари 2020 9:28
Гост

мвр е пълно с криминални типове чието място е в затвора!!! Да се чуди човек от кого да се пази…от престъпници…или от полицаи!!!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 22:04
Гост

Има ли нагла и позорна схема, в която да не е замесен ЧСИ?

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 20:23
Гост

кой е ЧСИ-то?

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 20:36
Гост

Ще се разбере тези дни.

Aнонимен
Aнонимен
15 януари 2020 18:17
Гост

Това е чиста гавра с паметта на мъртвите. Тези са за затвора. Ама надали ще се случи скоро.

чси?!
чси?!
15 януари 2020 17:11
Гост

Поставям си един въпрос – що чини в цялата схема ЧСИ?! Не им трябва. Дето се казва – нотариус по е нужен за такава измама. Ама може човекът да се е включил от любов към далаверата

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 17:25
Гост

И на мен ми стана интересно в какво се е изразявало участието на ЧСИ, но от изявлението на говорителя на главния прокурор не стана ясно. Рюбопитно е и кой точно у този ЧСИ. Иначе любовта на частните съдебни изпълнители към далаверата е пословична.

Пешеходец
Пешеходец
15 януари 2020 18:16
Гост

Чисто хипотетично, теоритично и практически ЧСИ може да бъде замесен. Фиктивно дело за дълг на „съпруга“-собственик, напр. по запис на заповед или договор за заем, де факто – фиктивно изп. дело с публична продан, в която собствеността се придобива от мнимия „съпруг“ и всеки получава каквото му трябва и както са се разбрали. Не забравяйте, че действат от около 5 години. Действията са отработени.

Aнонимен
Aнонимен
15 януари 2020 18:04
Гост

За пари хората какво ли не правят.

Скептик
Скептик
15 януари 2020 17:06
Гост

И като сте разследвали „лицата“ в миналото какво им се е случило? Хич не са арогантни, ами знаят, че нищо няма да им направите, госпожи и господа полицаи и прокурори. Разследването ще се точи, ако влезе в съда, ще минат години, ако ги осъдят, ще е минимално и аре чао.

Глей ся
Глей ся
15 януари 2020 17:07
Гост

И никога няма да им вземат парите на тези измамници.

Резил
Резил
15 януари 2020 18:05
Гост

Сефте. Отново шум за нищо. Надали ще има осъдени.

Абе, положението е:
Абе, положението е:
15 януари 2020 17:06
Гост

Имам човек и ми дреме на…

Арон
Арон
15 януари 2020 16:58
Гост

А защо не им казват имената? Нещо не са съвсем сигурни ли от прокуратурата? Друг път разказват надълго и нашироко, а сега едни недомлъвки.

Пич
Пич
15 януари 2020 16:57
Гост

Не харесвам банките, ама само те си пазят парите и благодарение на тях се разплитат такива схеми. Ако чакаме на МВР-то и прокуратурата…

Научен отдел на МВР
Научен отдел на МВР
15 януари 2020 16:56
Гост

Науката е слънце, гусин полицай.

Aнонимен
Aнонимен
15 януари 2020 18:07
Гост

И Гешев е слънце. Обаче този път не ни огря да каже имената.

Петров
Петров
15 януари 2020 16:55
Гост

Сега всички т.нар. правоохранителни органи да седнат и да изучат цялата група и схема, за да им светне най-после как стават нещата, кой участва и какво прави. Не, че не знаят, де, ама поне следващия път да търсят правилните съучастници.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 16:53
Гост

Явно и актьори има в групата, които са се дегизирали като умрели, тия наистина са топ.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 16:52
Гост

Иновативно е, но и традиционно българско – всичко става с човек на правилното място.

Чудномир
Чудномир
15 януари 2020 16:51
Гост

Сега в ареста ще им викат ли „Горчиво“?

Сватовник
Сватовник
15 януари 2020 18:19
Гост

Може направо да преминат към съществената част. 😂