Депутатът от „Има такъв народ“ Момчил Иванов, който е адвокат от Велико Търново, е предложен за министър на правосъдието. Това стана ясно, след като от ИТН обявиха официално състава на проектокабинета си. Преди това от партията се срещнаха с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и БСП.

Според публично достъпната информация 45-годишният Иванов е завършил история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а от 2009 до 2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов.

Осем години е бил управител на общинското предприятие “Спортни имоти” във Велико Търново. Бил е и председател на сдружение “Млад юрист”.

Иванов е вписан като адвокат през 2011 г. и има съвместно дружество с колегата си от Велико Търново Радослав Русев  – „Кунчев, Русев и партньори“.

Предложеният за министър на правосъдието в първия вариант на кабинет на ИТН д-р Петър Илиев, който впоследствие беше спряган за премиер, сега е номиниран за вътрешен министър. За него публично бяха изразени съмнения за плагиатство, които все още не са проверени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е част от катедрата по Конституционноправни науки (повече виж тук).

По този повод кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов коментира, че възнамеряват да се борят с плагиатството с изкуствен интелект.

„Плагиатството е нещо, с което ние мислим да се борим, и то по много ефективен начин. Планираме да създадем електронна система с изкуствен интелект, която да следи абсолютно всички публикации, за да може да се правят отчисления за всички учени, които са цитирани. След като се въведе тази система ви гарантирам, че у нас плагиатството рязко ще спадне, така както в Германия и Франция“, заяви Николов. По думите му, той е редил кабинета до полунощ.

След официалното обявяване на проекта за кабинет, Тошко Йорданов от ИТН заяви, че промени в състава няма да се правят, а който твърди, че Илиев е плагиатствал, да го обяви публично с името си.

„Той е страхотен професионалист, има заслужено място и може да се справи с реформите. Искам някой с лицето си да застане и да каже, че е изплагиатствал, за да може да бъде осъден. Този, който го твърди, да излезе и да каже в съдебна зала. Господин Илиев е готов да осъди всеки, който заяви това нещо“, каза Йорданов. Той изтъкна, че плагиатството се преследва по тъжна на пострадалия, която се подава в 6-месечен срок, а книгата на Илиев е излязла преди повече от 5 години.

Всички номинирани за министри са:

  • Министър на вътрешните работи – Петър Илиев
  • Министър на правосъдието – Момчил Иванов (депутат)
  • Министър на здравеопазването – Силви Кирилов (депутат)
  • Министър на финансите – Пламен Данаилов (депутат)
  • Министър на регионалното развитие – Георги Георгиев
  • Министър на транспорта – Гроздан Караджов
  • Министър на земеделието – Пламен Абровски
  • Министър на външните работи – Ради Найденов
  • Министър на образование – Велислава Петрова
  • Министър на труда и социална политика – Теодора Пенева
  • Министър на отбраната – Теодора Ганчовска
  • Министър на икономиката – Десислава Димитрова
  • Министър на енергетиката – Александър Николов
  • Министър на екологията – Силвия Бакърджиева
  • Министър на туризма – Ивайло Кожухаров
  • Министър на транспорта – Гроздан Караджов
  • Министър на културата – Георги Султанов
  • Министър на спорта – Радостин Василев
  • Министър без портфейл по ромските въпроси – Антония Валентинова

От обявените имена прави впечатление, че съвпадение с първия проектокабинет на ИТН има за шест министерските места – на външните работи, на отбраната, на туризма, земеделието, спорта и по ромските въпроси. Там местата си запазват Ради Найденов, Теодора Ганчовска, Ивайло Кожухаров, Пламен Абровски, Радостин Василев и Антония Валентинова. Номинираната за министър на образованието Велислава Петрова беше пък номинация за здравен министър в предишния кабинет.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
05 август 2021 16:45
Гост

Петър Илиев е плагиат, имам и неговата книга, и тази от която е копирал дословно. Айде да ме съди! Поредното масонско нищожество, което освен да слага лошо име на масонството като цяло, нищо друго не може да постигне. ПЕТЪР ИЛИЕВ Е ПЛАГИАТ !!! Обявявам го!

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 19:06
Гост

Колеги от Велико Търново, дайте малко инфо за новия кандидат министър на правосъдието! Ако може и някой граждански съдия да напише няколко думи, за да се ориентираме що за адвокат е и що за човек, разбира се.

въпрос
въпрос
04 август 2021 11:46
Гост

В кое поделение новия министър отслужи задължителната си наборна военна служба?

България не е само София
България не е само София
04 август 2021 9:21
Гост

Абе, не го познаваме, нали искахме нови лица. Какъв да е правният министър ? На мен формално ми изглежда по- добре от бившия министър на Бойко и то два пъти – Христо Иванов. Поне е реален адвокат- т. е. юрист. Даже е доктор и даже преподава и то не от вчера. Не е дисциплинарно изключен от ВАдС . считам, че не е задължително да е от съюза на съдиите или сдружението на Христо. Нека да видим какво ще прави като министър, пък тогава да го съдим и коментираме. Така излиза, че не го харесваме по презумция- т. е. сме предубедени.… Покажи целия коментар »

моля се
моля се
04 август 2021 10:41
Гост

Простено да ти е, не го познаваш

Евала, машалла, АФЕРИМ!
Евала, машалла, АФЕРИМ!
04 август 2021 8:55
Гост

Този търновски екземпляр явно ще бъде идеален партньор на Гешев! „Нивото“ е същото, а от форумите му излияния, може да се предвидят мариански дълбини в бъдещата „политика“ на чалга бандата в областта на правосъдието! Доста серии турско-индийски сапунки в този ВСС ще изгледаме, а членовете му могат от сега да ударят по един кючек! Изкараха мандата, папка нето ще продължи и след отпуската, а за финал заслужено ще ги и наградят!

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 4:14
Гост

Да действат новите, по-бързо и в екип, както се полага, да кажем да се видим в охолство по-бързо, пъка каквото стане.

Аман от мързели, аз разбирам да сме някаква латинска държава и изобщо.

СДС ни направи най-бедните в Европа с такава учудваща лекота, а и ние сме като зомбирани, послушни и изпълнителни.

Има такава простотия, комплексарщина и лакомия
Има такава простотия, комплексарщина и лакомия
03 август 2021 23:43
Гост

Да е жив и здрав Константин Иречек, че така добре ни е описал българчетата.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 4:17
Гост

Ти пък, имаш ли една искова молба написана, просто си говориш, не е редно така.

Лично аз не харесвам чалга, бил съм на дискотека, но нямам против Слави Трифонов.

Ако ни мотивира да работим, аз съм твърдо – за.

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 20:46
Гост

Вие какво? Не видяхте името на Христо Иванов и сега сте недоволни?

Шалимар
Шалимар
03 август 2021 20:29
Гост

Кой е този Петър някой си за министър на вътрешните работи. Екзотична кандидатура

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 4:20
Гост

Е теб ли да изберат.

Нали трябва някой да работи.

Аман от критики.

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 20:03
Гост

Голям удар за правната общност. Колко ниско е нивото, до което са паднали ИТН! Вероятно Момчил Иванов е учил „Право“ задочно, щом като първо е завършил „История“. Докато е бил шеф на общинското предприятие „Спортни имоти“ е изучил и правото. Колко юридически стаж има? Може би 10-12 години. Бивш активист на СДС, кандидат за депутат през 2014 година на ПП „Републиканци БГ“, намерил вече успешна изява в ИТН. Разочарование, пълно разочарование!

Как да разберем читав ли е кабинета?
Как да разберем читав ли е кабинета?
03 август 2021 19:11
Гост

Почти всички имена в проектокабинета са ми непознати и оттам не мога да се ангажирам читав ли е или не. Но има един доказал се във времето като „железен“ критерий – ако лайнометните „медии“ на Пеевски започнат яростно да заливат някой с помия, значи той е почтен човек, който не иска да влиза в „обръчите от фирми“ на ДПС и останалите мафиотски схеми н хунтата. Така че отваряте блиц, пик, дрис и останалите кафяви медии и ако не видите жестока критика по отношение на проектокабинета, значи поне часто от него е под егидата на ДПС.

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 19:26
Гост

Стана ми интересно и прегледах въпросните издания. Че има критика, има, но е умерена, а не типичната за тях брутална критика на всички опоненти на ДПС. Най-интересно ми беше, че се опитват да направят връзка между Доган и кандидат-премиера, а там целта не виждам каква може да е, освен да го омаскарят пред обществото, внушавайки, че е кандидатура на ДПС. Мисля, че ако наистина беше човек на ДПС нямаше да вдигат толкова много пушилка, за да увеличат шансовете кабинета на Слави да мине.

А, дали е така...?!
А, дали е така...?!
03 август 2021 19:34
Гост

Ами, ако „кафявите“ вече са сменили тактиката и „критикуват“ когото истински желаят и ….хвалят този когото не искат?!
Може би, обективен критерий е да се проследи кариерата и общественото мнение за кандидата. Ако няма ясни данни за кариера и мнение за него, как да го преценим – по снимка, по активност в някоя „обществена мрежа“, по представяне на кастинг в комедийно шоу?!
Политик, на подобно ниво, би следвало да е разпознаваема ЛИЧНОСТ ! А не фен – на плешивеща – Бащата Психар и Клоуните Отмъстители!

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 18:41
Гост

По повод на твърдението на Тошко Йорданов, че е изтекъл 6-месечния срок за подаване на тъжба, е редно да се каже, че явно юристите в ПП ,,Има такъв народ“ са зле подготвени по наказателно право (но иначе ще правят реформи в наказателното правораздаване).

Скъпи Тошко, преклузивният срок за подаване на тъжба започва да тече от УЗНАВАНЕ на деянието, а не от ИЗВЪРШВАНЕТО МУ. Сиреч, носителят на авторското право все още разполага с правната възможност да възбуди наказателно производство срещу въпросния ,,професионалист“ от Вашата реформаторска партия.

запознат
запознат
04 август 2021 7:24
Гост

Е, не точно. В катедрата се знае от 5 години

Пижо Пендин
Пижо Пендин
04 август 2021 8:35
Гост

Има и друго, давността не е оправдаващо основание, сиреч дори и да е изтекъл срока това не прави невинен господинът кандидат министър на МВР.

Съдия
Съдия
03 август 2021 18:20
Гост

ПОВРЪЩАМ!!!

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 17:48
Гост

МНОГО СЛАБ КАБИНЕТ!!! ПЪЛНА СКРЪБ

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 19:06
Гост

Защо? На мен почти всички имена са ми непознати.

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 23:15
Гост

С какво е скръбен! Че го няма малкия Маджо ли?

без страх
без страх
03 август 2021 16:48
Гост

Боже, Боже…, умът ми не го побира това „нещо“ поднесено ни на тепсия.
Що не слезеш и си прибереш вересиите…?
Горко ни …

Ники
Ники
03 август 2021 16:43
Гост

Допада ми идеята да се борят с плагиатството с изкуствен интелект.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 август 2021 16:19
Гост

На дясната снимка, какво има на брадата? Брадичка ли е това „нещо“?

Фики
Фики
03 август 2021 16:36
Гост

Съвсем мъничка. 🙂

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 17:41
Гост

Не. Това е женски полов орган след козметична процедура, но е оставено малко естествено окосмяване за повече възбуда и страстн на партньора. Други въпроси за проектокабинета, имаш ли?

Пижо Пендин
Пижо Пендин
04 август 2021 8:41
Гост

Нямам повече въпроси, благодаря. То какви въпроси да имаш за проектокабинета, ясна е работата …

Бориславова
Бориславова
03 август 2021 16:01
Гост

Стига бе.

Кръстител
Кръстител
03 август 2021 16:01
Гост

На калинките от ИТН как ще им викаме?

Митко
Митко
03 август 2021 16:38
Гост

Няма такива калинки.

Цветков
Цветков
03 август 2021 16:01
Гост

Да, а това е на Тошко Йорданов Сценарист правописа!

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 16:02
Гост

Хахахахахаххаа

Anonimen
Anonimen
03 август 2021 16:39
Гост

Ужас!

Цецо
Цецо
03 август 2021 16:38
Гост

Стига, бе! Това не е реално.

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 16:00
Гост

Поне са нови лица. Не старите политически муцуни.

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 16:00
Гост

Вие хубаво сте ги сложили с имената им, ама и някоя снимка да им бяхте прикрепили. Че нещо нито ги знаем тия хора как изглеждат, нито нищо.

Лили
Лили
03 август 2021 16:40
Гост

И за мен има много непознати имена.

Занев
Занев
03 август 2021 15:59
Гост

УжасТ

Цветков
Цветков
03 август 2021 15:59
Гост

Трябва да са луди от ДБ да подкрепят подобно предложение

Ananieva
Ananieva
03 август 2021 15:59
Гост

Все по-зле става.

Тезей
Тезей
03 август 2021 15:59
Гост

Може ли да си махне тая козя брада

моля се
моля се
03 август 2021 15:58
Гост

За колега или добро, или нищо! Бог да пази България!

въпросче
въпросче
03 август 2021 15:57
Гост

Бог да пази България! За колега или добро, или нищо.….

Студент по право във ВТУ
Студент по право във ВТУ
03 август 2021 15:56
Гост

Момчил Иванов се води асистент чисто формално – никога не присъства на упражнения и не се явява в университета! Свидетел съм как колеги, с които се ,,има“ от факултета взеха изпит по търговско право с негова помощ без необходимите знания!

Определено не е добър кандидат! Жална ни майка с такива министри!

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 15:52
Гост

Ха, плагиат, което е престъпление, ще оглави точно МВР! Мъка, мъка, потрес!

Възмутен
Възмутен
03 август 2021 15:53
Гост

Цялата катедра в СУ са съучастници в престъплението на Илиев.

Костов
Костов
03 август 2021 15:51
Гост

Кадрово ИТН са пълно дъно.

Киров
Киров
03 август 2021 16:00
Гост

Не са само те и това е проблемът – в България няма един кандидат за каквото и да било, който да е чист и кадърен едновременно.