Адвокатка, която в продължение на над 4 години е правила вноски за всички рискове без безработица, трудова злополука и професионално заболяване, изведнъж установява, че държавата я води осигурена само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Тя се оказва в тази ситуация заради една разпоредба от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица, български граждани на работа в чужбина и морските лица.

Става въпрос за чл. 1, ал. 3 от наредбата, която предвижда: „Видът на осигуряването се определя с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП, която се подава от самоосигуряващото се лице в компетентната териториална дирекция на НАП в 7-дневен срок от започването или от възобновяването на трудовата дейност. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година самоосигуряващото се лице не може да променя вида на осигуряването. При започване и възобновяване на трудовата дейност, ако декларацията за вида на осигуряването не е подадена в 7-дневния срок, лицето подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

Проблемът идва от последното изречение, което е добавено през 2010 г. Именно него е атакувала във Върховния административен съд (ВАС) столична адвокатка.

Тя твърди, че това допълнение е нищожно и незаконосъобразно, поради липсата на компетентност на Министерския съвет да го приеме, а освен това противоречи на Кодекса са социално осигуряване (КСО).

Самата адвокатка излага накратко пред ВАС проблема, с който се е сблъскала. Тя обяснява, че на 18 ноември 2015 г. е подала до Националната агенция за приходите (НАП) заявление за регистрация на самоосигуряващо се лице. В него е отбелязала за начало на осигуряването 5 ноември 2015 г. и вид осигуряване „за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица“.

„За всички осигурителни рискове, в това число и общо заболяване и майчинство се осигурявам и внасям осигурителни вноски вече повече от 4 години, като включително за изкарано заболяване през 2017 г. съм получила парично обезщетение от НОИ“, разказва тя в жалбата си до ВАС.

Изненадващо обаче в отговор на нейно запитване на 13 януари 2020 г. от НАП ѝ съобщават, че през цялото това време се е водила осигурена единствено за общо заболяване, старост и смърт, въпреки правените от нея в продължение на години вноски и за общо заболяване, и за майчинство и въпреки декларираното ѝ желание да се осигурява за тези рискове.

Причината – не е спазила 7-дневния срок от започване на дейността, за да подаде декларация за осигуряването си. А в такива случаи чл. 1, ал. 3 от наредбата предвижда като последица именно осигуряването само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

Адвокатката заявява пред ВАС, че разпоредбата противоречи на Конституцията, която гарантира равенството на гражданите пред закона. „Създадената санкция не касае всички осигурени лица, не касае дори всички адресати на наредбата, а единствено самоосигуряващите се лица“, изтъква тя.

И посочва, че освен това Конституцията прогласява, че гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.

Според адвокатката тази разпоредба е и нищожна, тъй като Министерският съвет не е овластен от КСО да приема други санкции за неспазването на срока за деклариране, освен тези предвидени в самия кодекс, които не включват ограничаване на вида осигуряване, независимо от избрания с декларацията от самия човек.

КСО регламентира, че физическо лице, което не подаде декларация или не го направи в срок, се наказва с от 50 до 500 лв. глоба. Т.е. предвидената санкция е имуществена, а не ограничаване на законно гарантирани права, изтъква адвокатката.

„В разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от КСО е уредено, че лицата по чл. 3, т. 1, 2 и 4 могат по свой избор да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство. Оспорената норма ограничава упражняването на това, създаденото със закона материално право на самоосигуряващите се лица да изберат вида на осигуряване, като поставя тази категория лица в по-неравностойно положение, за разлика от другите осигурени лица (противоречие с чл. 6 от Конституцията на Република България). Нормата надхвърля целта на закона. Предвидените в чл. 1, ал. 3 и 4 от Наредбата срокове имат за цел да укрепят финансовата отчетност. Тази цел може да бъде постигната чрез налагане на предвидените в КСО глоби и имуществени санкции, като не следва да бъде реализирана чрез ограничаване на основни права на осигурените лица“, заявява тя в жалбата си до ВАС.

Делото е насрочено за 19 май 2020 г. и до началото на устните състезания към него може да се присъедини всеки, който има правен интерес. Това вече е направило Министерството на труда и социалната политика.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Недка Братанова
Недка Братанова
09 май 2020 18:51
Гост

Здравейте,как мога да се присъедина към Вашата жалба,имам правен интерес.

донка
донка
08 май 2020 1:42
Гост

маргинали с претенции…не ви ли е срам. пишете си пишете

4u6kata
4u6kata
07 май 2020 21:31
Гост

Аре стига сте ни занимавали с тия адвокати и прословутата им „бедност“ и „немотия“. Като не могат да изкарат 1000 еврака чисти на месец и да си плащат мижавите осигуровки и данъци, да ходят да берат ягоди в чужбина. Ще спечелят повече кинти.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
08 май 2020 9:58
Гост

мале каква чушка имам за майка ти…

4u6kata E Debil
4u6kata E Debil
09 май 2020 14:30
Гост

И къде в статията стана дума за бедност и немотия, че не видях?
Между другото, на “1000 еврака”, осигуровките са към “350 еврака”. Само че, не е това темата.

Любител
Любител
13 май 2020 14:08
Гост

Всъщност, проблема е, че жената си е плащала осигуровките в пълен размер, но я водят осигурена в ограничен размер. Но у нас винаги е по лесно да оплюеш човек, дръзнал да защити правата си.

advokat
advokat
07 май 2020 20:27
Гост

Не разбрах квинт-есенцията – не си е пуснала някаква декларация, естественият житейски инстинкт е – да имаш имот, който да даваш на студенти под наем, нещо от рода на някакви спестявания, каква държава – те нямат едно консерва да дадат на хората – крадат – като за световно – разходете се по Бояна и Симеоново – то не са палати, всичко е крадено и прекрадено, така че – не трябва да се разчита на държавата – тоест има изтичане на средства в огромен размер – справка – язовир Студена – Перник – без вода.

обективен
обективен
07 май 2020 12:37
Гост

Самоосигуряващите се ще си го върнат тъпкано на държавата-мащеха, т.е. на профаните, които подкрепят това вредно за повечето бългапи правителство. Просто ще укриват доходи.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 16:34
Гост

Че те всички укриват доходи така или иначе. Ако НАП имаше възможност да прави ревизии на всички самоосигуряващи се лица, поне 80% отадвокатите ще лежат в затвора за укриване и неплащане на данъци и то в особено големи размери предвид разбирането на ВКС кое е „особено големи размери“ при данъчните престъпления. Що се правите на луди?

Иванов
Иванов
07 май 2020 20:23
Гост

Това само държавен служител може да ги измъдри.

Геро
Геро
07 май 2020 11:07
Гост

Влиьзам й в положение, обаче точно тя е редно да бъде запозната с Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 10:17
Гост

Андрешко вместо да се плати задълженията атакува наредба пред ВАС. Българска му работа

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
08 май 2020 9:59
Гост

глупендер, вместо да пишеш тъпотии,прочети статията – жената си е плащала всичко

Flarken
Flarken
07 май 2020 9:19
Гост

Ама вижте какво, не ми се коментира НАП и НОИ просто. Значи ти им пращаш някакви неща, които служителят трябва да прочете. Той не ги чете обаче, а ти звъни. И почва да те пита тъпи въпроси. Ти му казваш, че си написал това нещо и той тогавА казва „аа да виждам го тук сте го описали…“ Ами седни и прочети дадените декларации, обяснения и бележки и тогава звъни. Тоест маниера на работа е такъв, да те накарат да пишеш черно на бяло някакви неща, да си губиш времето, защото явно частния бизнес има време бол… и после обаче да… Покажи целия коментар »

Цветков
Цветков
07 май 2020 9:17
Гост

ако декларацията за вида на осигуряването не е подадена в 7-дневния срок, лицето подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт“

А защо в 7 дневен срок? Какво пречи да е в 17 дневен>

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 10:56
Гост

Поредното прецакване за данъкоплатеца. Скъсяват сроковете за да не можеш да си търсиш правата.

Стаматова
Стаматова
07 май 2020 9:16
Гост

Абе хайде бе. НАП служителите имат бонусна система. На всеки 3 месеца се раздава така нареченото ДМС. И това ДМС е почти колкото месечната им заплата. Ама да ви кажа това ДМС не се дава от държавата. Дава се като процент от направени глоби и някакви там рестрикции дето налагат НАП. Та като ви глобят не отиват парите в държавата, а в джоба на служителите на НАП. Да де, то реално за някакво време минават през държавата, но колкото повече „постигнати резултати“ направят, толко и ДМС ще има. Като то все пак има някакъв таван. Но като цяло гледайте да… Покажи целия коментар »

Щефан
Щефан
07 май 2020 9:12
Гост

Положението с НАП не е розово. Имат стара и дърта система и като искаш да питаш нещо – няма никой на телефона

Киро
Киро
07 май 2020 10:59
Гост

Бюрокрацията там е от край време. За справка ще те побъркат от висене на опашка и попълване на прошение.

ШЛЯК
ШЛЯК
07 май 2020 9:11
Гост

Фрииленсър да си в България. Ядеш дървото като луд. За Адвокатката не знам. Тя ще се оправи. Адвокатите вземат добри пари

адвокат
адвокат
07 май 2020 9:16
Гост

Не публикувай такива общи съждения, защото са глупави и неадекватни с действителността ! Адвокатите не са чиновници, за да знаеш средно какви пари вземат, а законоустановената тарифа не е строго фиксирана. Има добре платени и не така добре заплатени адвокати.

Руменов
Руменов
07 май 2020 9:11
Гост

Ами те самоосигуряващите се в тая страна от много време са закъсали яко

Жоро
Жоро
07 май 2020 11:01
Гост

А ние, които не сме самоосигуряващи сигурно не сме го закъсали. Колко неща ти покрива здравната каса? Не дай си Боже да се разболееш от нещо по-сериозно.

Мунчо
Мунчо
07 май 2020 8:32
Гост

Явно потърпевшата няма ПИК, иначе щеше да установи проблема. Но може и да не може, защото й прибират пари за всички рискове…

Щилян
Щилян
07 май 2020 9:13
Гост

Ами то може и да има ПИК, но сега системата иска да си го смениш за сигурност. И като го смениш може да ти прати потвърждение на стария мейл. А за да имаш актуален мейл, трябва да идеш до клон на НАП, да попълниш заявление и в него да впишеш нов мейл и нов телефон ако има такива. И тогава чак можеш с новия вече изаден ПИК да действаш в системата им. Наложи ми се минлата седмица да се занимавам с това…че си нямах друга работа

Човек
Човек
07 май 2020 8:30
Гост

А ще върнат ли на адвокатката надвзетите осигуровки?

Стаматова
Стаматова
07 май 2020 9:14
Гост

НАП не връща. НАП взма само. И то взетото от НАП отива малко в Бонусната система на НАП

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 10:20
Гост

НАП не връща, но ДОПК дава възможност да прихващаш. Ама само за тия, дето знаят за какво иде реч, а не пишат профански във форума на лекс.бг под всяка статия.

Костов
Костов
07 май 2020 8:28
Гост

Това е обичаен номер на НАП – прибират ти парите, въпреки че са наясно, че документите не са наред или неспазването на определен срок е довело до грешка.

Fredy
Fredy
07 май 2020 8:22
Гост

Интересно ми е каква е логиката на този малоумен текст в наредбата. Какво изобщо се е целяло с него?

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 8:25
Гост

с малоумен текст, явно се цели малоумен резултат. нищо ново. недопустима двойна и дискриминационна наказуемост

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 8:30
Гост

Или глупост, или да прецака хората

точно!
точно!
07 май 2020 8:17
Гост

А така. Точни аргументи! Недопустимо е държавата да те остави неосигурен за определени рискове, при положение, че сам избираш.

SIxtoR.
SIxtoR.
07 май 2020 8:16
Гост

Спасението на самоосигуряващите е дело на самите самоосигуряващи се.

абсурд
абсурд
07 май 2020 8:22
Гост

Добре го каза. При колегата ситуацията е култова – хем си е плащала за рисковете, хем се води неосигурена. Пълен абсурд

наблюдател
наблюдател
07 май 2020 9:21
Гост

С тази си народопсихология сме се докарали до това положение: бавно умиращ народ и държавност. И понеже в историята няма празно-други народности ще населят територията. Дотогава вие заслужено ще страдате, но не и вашите деца. Както обаче е известно: децата плащат за грешките на родителите си.

999
999
07 май 2020 8:15
Гост

Отношението към самоосигуряващите се винаги е било по-различно. Справка – и последната криза.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 8:32
Гост

А не малка част от работещите са само осигуряващи се. Но са изоставени и наистина последната криза го доказа

обективен
обективен
07 май 2020 9:24
Гост

И те ще си го върнат тъпкано на държавата-мащеха, т.е. на профаните, които подкрепят това вредно правителство. Просто ще укриват доходи.