За пробив в защитата на личните данни на над 300 000 души със свободни професии в регистър БУЛСТАТ алармира адвокат Галина Върбанова пред БНР. По думите ѝ това е станало след преобразуването на единния граждански номер (ЕГН) в Единен идентификационен код (ЕИК) с 9 цифри от 4 януари. Тя е направила проверка на новия си ЕИК и установила, че са видими много повече от нужните лични данни.

 “Когато натиснете детайли по справката, можете да видите не само ЕГН, не само рождената дата, но и постоянен адрес, настоящ адрес, адрес по месторабота… В един момент се оказа, че защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали абсолютно всички данни. Някои колеги казаха, че и имейлите им са публикувани и личните им номера. Никой от нас не е давал информирано съгласие за това“, обясни пред БНР адвокат Върбанова и подчерта, че в регистъра, макар да са налични всички данни, трябва да са видими само ЕИК и адресът по упражняване на дейността.

Всъщност, става въпрос за справка по ЕГН, чрез която всеки да може да провери какъв е новият му номер по БУЛСТАТ. Ако знае чужд ЕГН обаче, той е можел да види не само новия ЕИК на друго лице, но и посочените от адвокат Върбанова лични данни. По информация на „Лекс“ става въпрос за бъг, който е съществувал за около ден след пускането на новата система и вече е отстранен. Тоест, ако сега в системата бъде въведен нечий ЕГН, излиза информация само за новия код по БУЛСТАТ, но не и данни за адреса му, например.

Читатели, регистрирани по БУЛСТАТ, алармираха обаче, че при справка за техния номер проблемът продължава.

Върбанова каза, че нейни колеги вече са сезирали Агенцията по вписванията (АВ) за проблема, но засега нямат отговор и може да сезират Комисията за защита на личните данни. Очаква се официална позиция от АВ.

Регистърът не работеше в първите дни на годината именно заради въвеждане на новите функционалности. Промяната в закона за регистър БУЛСТАТ с въвеждането на ЕИК беше направена точно за защита на личните данни, които се оказа, че са изтекли.

Адвокат Върбанова подчерта, че течът на данните може да застраши сигурността на някои от засегнатите, като даде за пример вещите лица.

„Разбирате, че когато работите в специфична материя и от заключението ви зависи изходът от един правен спор, всеки може да погледне и да види къде живеете и да станете жертва на престъпление. Много е улеснен достъпът до личните данни. Уж защитаваме лицата като сменяме ЕГН-тата им с ЕИК номер, а всъщност съвсем свободно предоставяме цялата им лична информация, което е абсолютно нарушение на регламента GDPR“, добави Върбанова.

Надежда Йорданова: Няма теч на данни

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви по-късно, че теч на данни от регистъра не е имало, а публичността на постоянните адреси на самоосигурените е законово изискване, което обаче ще бъде променено.

„Теч на лични данни от БУЛСТАТ няма и не е имало. Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. Така, че в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона. Преценихме, че това не е добро решение на закона, тъй като е непропорционално спрямо целта на регистъра и подготвяме законодателни изменения, за да се измени тази практика. Предвиждаме всички лични данни, които не съответстват на целта на регистъра, като постоянните адреси, да не бъдат във видимата част, а да са достъпни само със служебни справки“, обясни Йорданова.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов също потвърди, че не е имало теч на данни от регистъра, нито съмнителен трафик към него.

„Много хора са проверявали как изглежда техният код в регистъра и са стигнали до заключението, че техните лични данни са там. Те са там от 15 години, но заради популярността на системата от 4 януари насам повече хора са разбрали за това нещо“, каза Божанов.

82
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 януари 2022 17:31
Гост

Тази жена – Йорданова, отново показа непознаване на елементарни неща, направо да си го кажем – въпиюща некомпетентност. Сочи ни един СТАР закон от 2005г. Тя не знае, че с договора за присъединяване на България към ЕС сме подписали една клауза – ако има противоречие в национална норма и европейска по даден конкретен въпрос, прилага се европейската. Регламент 2016, който е от 2016г., който е със силата на Закон, забранява да се публикуват публично личните адреси и пр.данни на хората. По този регламент всеки потърпевш може да ги осъди за 20 000 000 евро обезщетение.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2022 17:08
Гост

Министърката явно не е наясно, че Европейският регламент 2016 за защита на личните данни има по-висша сила от нормата на стария български закон от 2015г. При противоречия в българска и европейска норма по даден въпрос се прилага европейската. Това е клауза от Присъединителния договор на България към ЕС. Не може тези чиновници, които очевидно не са си на мястото, да прилагат стари норми и то такива, които поругават правата на хората.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 20:20
Гост

Е , няма проблем, с няколко нови обществени поръчки всичко ще се коригира в системата , разбира се законно.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 15:32
Гост

Това ли е пълната дигитализация? Или е само началото? Недопустимо е .

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 15:49
Гост

Парадоксално е, че точно министър Надя овика света колко е зле администрацията касателно степента на дигитализация във връзка със случая с РИК Стара Загора.
Един съвет- да спре да мисли толкова за Гешев, че тепърва ще избиват такива „течове“. Ако си въобразява, че за 3 месеца може да го отстрани по законов път, по-добре да си скъса дипломата.

незапознат
незапознат
09 януари 2022 13:16
Гост

Все пак-има ли куролация между сегашното състояние на Булстата и записаното в закона?

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 13:27
Гост
Юрист
Юрист
09 януари 2022 12:02
Гост

От законова гледна точка да удариш бронята на предната кола при тръгване от място на червен светофар се води ПТП. Да се размажеш със 140 км/ч на магистралата също е ПТП. Искрено ме забавлява наивността и глупостта на платените политически тролове на ГЕРБ и ДПС, които се опитват да ни убедят нас юристите какъв грандиозен едва ли не „теч на данни“ имало в случая, особено на фона на НАП leaks отпреди няколко години.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 13:06
Гост

Аполитичен адвокат съм, но твърдя, че теч ИМА, че ИМА отговорни държавни органи, които не са си свършили работата, а че това е неизгодно за новите управляващи не ме интересува- както съм подчертавала нееднократно, аз съм аполитичен човек. Да- новата линия на защита на протестърските партии, които са на власт в момента, е типично сталинистка- всеки, който не е с нас, е против нас. Сори- фактите са си факти, както и да ги мОтате и както и да се опитвате да манипулирате обществото.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 13:27
Гост

Ако сте аполитичен професионалест, а не малоумен платен политически трол на ГЕРБ, моля осветлете ни съгласно коя законова разпоредба горното се класифицира като „теч“, както и как бихте охарактеризирали „течът“ НАП Лийкс.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 13:56
Гост

Ти, ако при тръгване се държиш, какво остава за движение с 140 км/ч. Или предлагате да се тътрим с 30км/ч на опашката на ЕС, че с тези „шофьори“ толкова. Пък и АМ Хемус заирачиха. Нищо Терминал 2 и ще летим….

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 14:36
Гост

Абсолютен трол. Написал глупави коментари докато събере пари да си плати тока и дотук.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 14:52
Гост

Ако бях трол, нямаше да пиша коментари с един и същ никнейм. Мислете ги малко тия неща. Нещо логиката Ви куца по казуса и почнаха да Ви гърмят бушоните. Разбираемо е но все пак сдържаност и разум ни трябват в тези смутни времена.

Наблюдател
Наблюдател
09 януари 2022 15:25
Гост

Проскубания бухал прави опити за логически съждения, докато Адвоката от САК е абсолютен трол.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 11:21
Гост

Обичайно, когато се спори по въпрос от киберсигурността, се допитвам до съпруга ми, който е с докторска степен по тази специалност и след 5 работни дни започва курс в Харвард по нея. Та- според него, от гледна точка на киберсигурността, теч ИМА, каквото и да говори новата г-жа министър. Точка на спора.

Знайко
Знайко
09 януари 2022 11:29
Гост

Кирил Петков доказа, че хардварската диплома е атестат за високи професионални качества, така че съм склонен да се съглася, щом експертите така казват.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 11:37
Гост

До “Знайко 09 януари 2022 11:29“ Кирил петков не може да стъпи на нокътя на съпруга ми по висш мениджмънт, нито има три магистратури като него, нито пък има дарбата за мениджмънт, да не говорим за практическите му знания и умения. Кирил петков не притежава способността да вижда в дълбочина различните взаимовръзки между различни научни материи и да ги прилага. Накратко казано- въпросното лице има мноооого хляб да яде, докато стигне нивото на съпруга ми, а може и никога да не го достигне, просто защото има огромна разлика между човек с дарби в дадена област и човек, който няма дарби,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 януари 2022 15:07
Гост

АВ се нуждае спешно от хора с харвадска диплома да им реши проблемите.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 11:31
Гост

А от юридическа гледна точка- от кога съществува задължението България да правоприлага GDPR-a- от 2016 г. Имаме ли действащо НС- ДА. Защо то не е привело в съответствие с този ЕС регламент нашият закон, може само да се гадае. Така или иначе- има виновни и настоящото НС е едно от тях. Дори считам, че на България може да й бъде наложена глоба от ЕС за нарушение на ЕС законодателство- разбира се, след трите правни процедури, включващи размяна на писма и обяснение от наша страна ,които предшестват тази крайна мярка…Онези, които се обосновават със закона- ЕС регламента има ли примат по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 11:36
Гост

Няма никакво несъответствие между GDPR и ЗЗЛД. Ако има, моля посочете съответните членове. Ако сте платен политически трол, вместо да сочите правни разпоредби, продължавайте да се опитвате да приписвате несъществуващи грехове.

Георги
Георги
09 януари 2022 11:46
Гост

Обикновен трол. Законови разпоредби няма да посочи, обаче ще се похвали какви качества имал съпругът й повече от Кирил Петков, все едно преди е била омъжена за него.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 12:02
Гост

До “Георги 09 януари 2022 11:46“ Депозирайте по банковата ми сметка таксата от 120 евро за извършената от мен правна услуга, и нямате проблем- ще получите писмена правна консултация по въпроса. Да ви предоставя ли банковата си сметка или се отказвате;D

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 11:57
Гост

Не несъответствие на ЗЗЛД с GDPR, а със закона за регистъра БУЛСТАТ. Пък и щом е Регламент, а не директива, за каква имплементация на европейски акт говорим. Още повече дори и да беше директива, която не е инкорпорирана у нас. Вертикалното й действие, държава-граждани, предполага, че се прилага пряко независимо дали имаме съответен закон или не.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 11:59
Гост

“…. Ако има, моля посочете съответните членове….“ Почти всеки сайт на адвокат в германия, например, започва с думите “ Няма какво да се лъжем- правните услуги са скъпоплатени услуги“. Та, в този контекст, защо да върша адвокатска работа без заплащане или казвате- аааа, щом не искате, значи сте платен герберски трол, а после твърдите, че няма нужда да си наемате адвокат за каквото и да е – достатъчно е да предизивикате егото на един адвокат, и той ще ви каже безплатно цялото специализирано инфо, което искате да знаете и което, ако отидете в кантората му, ще трябва да заплатите като… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
09 януари 2022 12:05
Гост

Ясна сте ни, няма какво повече да се обяснявате. Ако наистина бяхте правоспособен адвокат, досега да бяхте написала 2 цифри – 1 член от единия акт и 1 член от другия, които не си съответстват. Но вместо това ще изгубите много повече време да пишете пълни глупости. Типичен платен политически трол.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 януари 2022 12:09
Гост

До “Юрист 09 януари 2022 12:05“ Напротив- нищо не Ви е ясно. За да получите моята писмена правна консултация в рамките на 6 часа, трябва да заплатите предварително тази правна услуга по банков път. Отново питам- искате ли да получите моята писмена правна консултация в рамките на 6 астрономически часа по дадения юридически проблем след заплащане на дължимата такса за предоставяне на правна услуга, или не.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 12:15
Гост

Не съм защитник на „Адвокат от САК“, но ако проследите активността на колегата, ще установите, че тя е една от малкото юристи тук, които се позовават на закона. Не мога да потвърдя на 100%,че всички нейни изводите са правилни, но е факт, че коментарите й не са само абстрактни и общи политически изказвания. И да, тук всеки пише каквото реши на доброволен принцип. За тежки правни анализи има и други места за изява.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 12:26
Гост

Активността на юристите включва критика на правна уредба с позоваване на конкретни правни разпоредби. Всички знаят разликата между правна критика и правна консултация. Активността на платените политически тролове, които не са правоспособни юристи, включва критика на политическа основа, без споменаване на конкретни законови разпоредби.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2022 2:43
Гост

АВ защо мълчат?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 2:36
Гост

Да обобщим. Няма куролация между случая с НАП и настоящия казус. Първият е тясно свързан а техническите възможности на системата и нейната защита, които в съвременните условия са достатъчно трудни за осъществяване.
Това тук е просто непознаване на
йерархията на нормативните актове, демек правно невежество на принципала на АВ и когото там е сложила за шеф. Живи и здрави да са ни „експертите“ от квотата на ДБ.
П.С Гешев е виновен. С ината си да не подава оставка, ангажира вниманието на министър Надя и тя не може да се концентрира.

искане за разяснение
искане за разяснение
09 януари 2022 9:18
Гост

Какво е куролация? Явно добре си запознат?

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 10:30
Гост

Тикво-тролът се опитва да внуши, че този „теч“ на данни е много по-грандиозен от теча „НАП лийкс“ от времето на Тиквата. Да не му се смеем много, постарал се е все пак.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 11:15
Гост

Не е по-грандиозен, но е плод изцяло на управленска неграмотност и некадърно правоприлагане. НАП си беше по-сериозна, но предизвикана отвън криза с технически характер. Същото важи и за фиаското ма системата на НСИ с електронното преброяване.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 11:10
Гост
думата куролация
думата куролация
09 януари 2022 13:13
Гост

Ами явно има такава дума. Видно от линка-ясно е използава думата куролация. Щом изпълнителната власт използва думата-явно те са правите, кои сме ние да спорим?

Предлагам всички учебници по право, в които се говори за корелация, да се оправи грешката, и да се изписва правилното куролация.

Фейс-Бул-Стат
Фейс-Бул-Стат
08 януари 2022 22:13
Гост

Другарки и другари, да обобщим, защото фалшивата новина днес е из всички медии: -Няма теч на данни, а спазване на закона. Каквото пише в закона, това излиза при справка в БУЛСТАТ. -Идеята на този регистър е публичност. И предварително знаете,че адресът и данните, посочени в законът ще бъдат публични. Защо сте изненадани, като това не е новина? – Нищо не се променило, данните, които сега ги има, ги имаше и преди. Никакви адреси не са се новопоявили, адресите и тн. си ги имаше и преди(в друга тема многократно съм ви писал в този форум,че БУЛСТАТ е като филиал на фейсбук).… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 2:11
Гост

Последно спазваме ли Регламента или чакаме да променят закона, за да спазим акта на ЕС с директно приложение?
За един приятел питам….

Гларус
Гларус
08 януари 2022 21:19
Гост

Тази женица обобщи образа на /не само/ варненската адвокатура. Ми като нямаш компетентност – мълчи си, учи се. Отгоре на всичко пише книги и е преподавател в икономическия, дет се вика кове кадрите. Сега на практика публично оповести, че нито е работила с регистър БУЛСТАТ, ни е чела съотв. закон. Явно дори сосбственото си ЕИК не е чукала, ей така от интерес. А по медиите очевидно нямат и кадърни редактори, та се сътвори тая новина за “теч” на данни…

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 1:51
Гост

Женицата е права, има си GDPR и когато законът му противоречи се прилага GDPR-ът. Пък самият закон забранява ЕГН да е видимо със свободен достъп, а то беше. За грамотните юристи е ясно, че вместо да се извинят за гафа, тръгнаха да се оправдават със закона, как нямаше един журналист да ги попита, защо не спазват GDPR, който се прилага пряко!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 2:18
Гост

Точно, ма Йорданова се пени как „реално нямало теч“. Скоро да очакваме обяснение, че реално бил ГЕРБ- ерски законът, които реално са им заложили като мина преди 14 месеца, за да им провалят управлението…. реално.
P.S.А реално новите кадри са неопитни и нямат мозък, или имат, но не го ползват по предназначение – куролация с г-ца „Просто Киро“

Гларус
Гларус
09 януари 2022 13:58
Гост

Тя че е права – права е. Но реакцията е на албански реотан и издава ниско ниво, щом едва 2022 г. се изненадва, че били видни освен ЕГН и адресите, мейла и телефоните, а положението с регистъра е такова от години.

Чайка
Чайка
09 януари 2022 2:13
Гост

И защо като им е законно всичко, след вдигналият се шум по медиите, махнаха ЕГН и данните от личните карти?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 3:19
Гост

Щот не ги разбират тия работи. Какво е там някакъв си закон.
1.Кирчо с гражданството
2. Караганева с ДКК – г-жа подписвам без да чета,щот не ми плащат толкоз.
3. Парламента с мораториума – 2 пъти една и съща грешка кат дебели правим
4. Рашков с неговите привиквания и натиск върху прокурори
5. Йорданова ще маха Гешев насила
6. Нинова със заповедта за мораториум върху телекомите; с реплика: Ако падне в съда,увеличението няма да е голямо“.
7.Сега това с АВ.

Да се смееш ли да плачеш ли….

Анонимен
Анонимен
09 януари 2022 10:47
Гост

Определено се смее човек, като гледа как троловете на ГЕРБ търсят под вола теле и преекспонират „скандали“ от времето на новото правителство, а за безбройните скандали и престъпления от времето на старото се правят на приятно разсеяни. Плачът им ще става все по-силен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 11:22
Гост

Е тези с изключение на 1 точка ги сътвориха за няма месец -два. И това е, което стига до медиите – върхът на айсберга. Кой знае колко неща се „под водата, които не виждат. И това не са политически гафове, а фактическа управленска неспособност и неспазване на закона.

до Чайка
до Чайка
09 януари 2022 13:14
Гост

Ами не е законно! Аз настоявам да се спази закона и да си има ЕГН-та!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 20:55
Гост

Все пак нека за момент загърбим различията си и благодарим на администраторите на сайта, че не са забранили трайно възможността за коментари под статиите. В предната публикация с Кирчо Куролацията писането беше ограничено. Да се надяваме, че Рашков няма да нахлуе в редакцията, като разбере, че тук се управжнява правото на свободно изразяване на мнение.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 23:07
Гост

Това да не са брадатите талибани, пардон бюрото за каскетна защита, което за щастие вече не е на подчинение на плешивата кратуна, която се изживяваше като инструмента на господ, а сега се крие зад полата на кака Сийка и плаче на всички международни институции, които се сети.

премахтете ЕГН номерирането!
премахтете ЕГН номерирането!
08 януари 2022 17:51
Гост

Проблемът е в ЕГН-тата-те са незаконни. Незаконно е номерирането на хора-това никъде в ЕС го няма.
Незаконно е номерът да носи информация за пол, за дата и година на раждане, за това дали си от София или не. Тази информация я има в ЕГН-то.

Дори и да има номериране на хора номерът не трябва да носи толкова много публична информация.

Номериране на хора е правил Хитлер-за концлагеристите. Никъде по света няма номериране на хора.

служете и снимки в булстата!
служете и снимки в булстата!
08 януари 2022 17:44
Гост

Че адресът винаги си го е имало и досега. Какъв теч на данни, какви 5 лева? Досега не знаехте ли, че го има и адреса?

Единственото ,което липсва в булстат са снимки-ако примерно има 500 човека с името Иван Петров-как да ги различим. Това е и идеята на булстат-а-публичност на информацията.

Венелина Фотева
Венелина Фотева
08 януари 2022 20:35
Гост

Знаехме, че го има адресът. Чакахме да го махнат, с премахването на ЕГН. Все пак GDPR е от 2016. Доста почакахме и с право се надявахме проблемът вече да е решен. Но не.

Любопитен
Любопитен
08 януари 2022 15:37
Гост

Всъщност … останаха ли неразкрити данни за мен (примерно)? Освен размера на презервативите.

Memento
Memento
08 януари 2022 15:24
Гост

Тук е от малкото коректно написани дописки по темата. За „теч на данни“, както почти навякъде е написано, не може да се говори.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 14:16
Гост

Никаква обществена потребност не удовлетворява да знаеш кой набор е и къде живее джи пи то ти, ЧСИ-то, певицата от бара / тук е спорно/ и т.н. .Ама никаква. А луда калинка бай Пешо, президент на ЕТ , писа правила за защита на домашните адреси на двамата си работници посредством съхранение на трудовите договори в онгеупорна бронирана каса, като назначи и жена си за GDPR officer на половин работен ден.Междувременно държавата излива лични данни и като да е на законно основание.Шапка да свалиш!

Интегрирайте Булстата с фейсбука
Интегрирайте Булстата с фейсбука
08 януари 2022 17:47
Гост

И при 1000 човека с името Иван Петров как да знаеш кой Иван Петров примерно е точното лице?
Аз държа да има и снимки в Булстата! как да знам кой Иван петров търся, ако са 1000 човека, родени примерно в една и съща година?

Дежурен Шиши трол
Дежурен Шиши трол
08 януари 2022 14:13
Гост

Колеги, сега е подходящ момент да обясним на простите юристи за поредния нечуван скандал от началото на краткото управление на новите протестъри-престъпници! Да им припомним как по времето на Борисов всичко си беше перфектно, нямаше течове на данни и на милиарди, в управлението нямаше послушни и некадърни калинки, а дори при най-малкото съмнение за нещо нередно веднага подаваха оставка, защото имаха най-висок морал! А сега няма никаква стабилност и държавата все още не се е разпаднала единствено благодарение на Гешев и ВСС!

адвокат от САК
адвокат от САК
08 януари 2022 19:11
Гост

Хайде, стига си тролил. Теч ИМА, независимо от твърденията на АВ. Ти лично експерт по киберсигурност ли си, знаеш ли нещо за ISO 27001; GDPR и т.н. Как може всичко да го обръщаш на политика, след като не знаеш посочените неща какво точно означават… Отвратително същество си, нищо законно не можеш да упражняваш като занаят и затова си станал платен кирилпетковски трол.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 21:53
Гост

Ха ха ха. Кратко управление. Осем месеца чукнаха протестърите на Радев, а Вие казвате кратко. Президентът не трябва да бъде избиран с пряко гласуване, че започва да се мисли за богопомазан, че може легитимно да заема крайни политически позиции с вдигнат юмрук. На 6 млн. население, колкото един голям град, ние плащаме кат попове за гласуване и всеки с по-голямо его решава да се прави на „мъж“ и да води институционални войни. Референдум на всеки 5 години по даден въпрос е къде по-полезно от един Мунчо, който може да бъде избран от парламента с квалифицирано мнозинство.

Ах, как болииии...
Ах, как болииии...
08 януари 2022 23:34
Гост

Борисов обаче излезе не мъж, а пълна питка, защото се уплаши да се изправи срещу Радев на президентските избори. А мижитурката, която Борисов прати на изборите, с колко загуби на балотажа срещу Радев, че не се сещам, скъпи фенове на Тиквата?

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 13:16
Гост

Чл. 8. (1) (Доп. – ДВ, бр. 27 от 2018 г., доп. – ДВ, бр. 94 от 2020 г., в сила от 04.01.2022 г.) Информацията в регистър БУЛСТАТ е публична в частта и, въведена от представените документи за данните по чл. 7, ал. 1, т. 1 – 17 и т. 19 и ал. 2. ал.2 2) (Доп. – ДВ, бр. 27 от 2018 г.) За лицата по чл. 3, ал. 1, т. 9 – 11, ал. 2 и 3 в регистър БУЛСТАТ се вписват следните данни и обстоятелства: 1. ЕИК (код по БУЛСТАТ); 2. данни за лицето – дата на… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2022 2:06
Гост

Ко пак, ко? Значи АВ не спазват Регламент на ЕС, щото го нямало в закона. Уау е те тва е гениално управление. Да кажат, че законът е от времето на ГЕРБ и готово. Осем си в нивата, а Сивушка ( разбирай Йорданова) умре…

адвокат от САК
адвокат от САК
08 януари 2022 13:13
Гост

Много неприятна новина. Умишлено досега не съм влизала в БУЛСТАТ, защото беше разпространено официално съобщение, че до 10.01.2022 г. ще е затруднен достъпа до този регистър именно заради въвеждането на посочената промяна. Честно казано, не виждам изобщо смисъла от правоприлагането на джидипиар-а в България- колкото и да се пазят личните данни от търговски субекти, самият факт, че личните данни изтичат от “пробитите“ държавни институции е твърде смущаващ…И това ще продължи, докато държавните институции не започнат да наемат на конкурентна на пазарната цена на труда висококвалифицирани специалисти по киберсигурност, които имат поне сертификат по ИСО 27;001. Продължавайте да им предлагате по… Покажи целия коментар »

Шлосер-Пловдивска шлосерска колегия
Шлосер-Пловдивска шлосерска колегия
08 януари 2022 17:48
Гост

винаги адресите ги е имало в булстата. Аз се изненадвам,че не го знаете.

Венелина Фотева
Венелина Фотева
08 януари 2022 20:28
Гост

Знаехме, ама след приемането на GDPR и обявената реформа за заличаване, разбираемо чакахме да ги махнат и тях. Не само ЕГН.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2022 17:22
Гост

Докато ги назначават с връзки – така ще е. Некадърни, мързеливи… и продажни.Не вярвам, че високата заплата ще го спре. Те Левски продадоха…

Z.Z
Z.Z
08 януари 2022 12:53
Гост

E, koй адвокат си крие телефона и мейла? Виж, ако е импулсен, става малко неудобно 🙂

Анонимен
Анонимен
13 януари 2022 17:18
Гост

Разбрал си само 20 % от казаното. Става въпрос за много и различни професии тук, не само за адвокатите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 12:52
Гост

НАП No:2…. А ние си мислехме че ще има промяна. Брей, брех.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 13:13
Гост

Абе, ти успяваш ли да прочетеш преди да се изкажеш?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 14:48
Гост

Знам за какво става въпрос. Наясно съм, че промяната сега с премахването на ЕГН-тата е всъщност връщане към старите кодове. Напред-назад се движим….. Наясно съм на с това, че сега лица, които са регистрирани на други места освен НАП и НОИ ще трябва да подават документи за настъпили промени в удостоверения и т.н., защото са длъжни по силата на специални закони. Просто реших да отговоря на очакванията на някои пишещи тук, че съм „герберски трол“. Очевидно пристрастията са големи и някак си изразяване на правноаргументирано мнение, което е срещу новата власт, не се възприема добре, а като изкривяване на закона,… Покажи целия коментар »

Ха сега де
Ха сега де
08 януари 2022 15:35
Гост

Кой е казал, че сте греберски трол? Освен, че вие сам си признавате.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 16:36
Гост

Заради такива протестъри като Вас хората се изселват със страшни темпове. Продължавайте този нихилистичен подход в търсене на някаква „истина“, което всъщност е заемане на една позиция в спора ГЕРБ-Промяната и нищо повече. Съжалявам, но ако на един сравнително млад човек му кажете,че последните 10 години са една „черна дупка“ от живота му, какво точно си мислите,че ще го задържи у нас? Да чака още една декада, за да си пробва късмета и накрая още по-новите да кажат за старите, че са пълни неадекватници? Ако щете вярвайте, но производителността на населението на една държава зависи много и от цялостната среда… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 16:48
Гост

От последното преброяване на населението е видно, че по времето на престъпния режим на Борисов населението на България е намаляло от 7 на 6,5 млн. Когато фактите говорят и тикво-троловете мълчат, освен ако са изключително прости.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 януари 2022 20:25
Гост

А сега пак си почна. Като кучето на Павлов сте. После кой бил трол…

OMG
OMG
08 януари 2022 12:46
Гост

Ако имаш чудо ЕГН, така или иначе знаеш рождената дата на лицето, а адресът по месторабота някак не ми се вижда, че трябва да е таен. Малко буря в чаша, ама добре.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 12:51
Гост

Философски погледнато, и от другаде можеш да разбереш много неща. Иначе,адрес по месторабота и постоянен адрес на физическо лице са различни неща.Изискването за вписване на постоянен адрес за физически лица в регистър БУЛСТАТ е по закон и сега постоянните адреси са просто излети от регистъра в нетя:).Иначе може да се добавя адрес на дейността , респ.служебен при завявяване.Ама така или иначе свикнахме да тече и да се лее отвсякъде, повече или по -малко.Датите на раждане/ за чужденци/ и ЕГН в ТР подлежат на обезличаване, примерно.Но пък на българските защо пък да не ги сложим в БУЛСТАТ, нека си ги има,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 13:13
Гост

Ама по ЕГН сега виждаш само ЕИК, какъв е проблемът?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2022 17:11
Гост

че виждаш личен адрес, телефон, мейл и др.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2022 17:15
Гост

Това, че е имало течове, не означава, че чиновниците имат право да поругават правата ни и не ги оправдава. Плащаме им заплати, осигуровки, 20 заплати при пенсиониране и какво ли не още, а те се подиграват с хората.
Ако казваме, че то вече се е случвало и няма значение, то така НИКОГА НЯМА ДА СПРЕ.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 12:43
Гост

В справката по нов Булстат се виждат дати на раждане, както и постоянен адрес на физически лица при условия на нерегистриран достъп.Така ли трябва?

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 12:42
Гост

Е, то чуждо ЕГН не е редно да се знае по принцип.

2424
2424
08 януари 2022 12:39
Гост

Проверих и нямаше проблем, явно са го оправили, но кой какво е видял, не е ясно.