Група адвокати се събраха днес пред сградата, в която заседава Висшият дисциплинарен съд на гилдията. Инициативата за това дойде преди дни от председателя на пловдивската колегия Иван Демерджиев, който призова адвокатите да дойдат днес пред съда, за да изразят подкрепа към шефката на колегията в Хасково Меглена Гунчева.

Поводът беше насроченото за днес срещу нея дисциплинарно производство. То беше образувано от Висшия адвокатски съвет (с два гласа против – на Валя Гигова и Христо Христов) след като съветът в Хасково е решил да не му превежда пълния членски внос от 20 лв. на месец. Решението на колегията в Хасково пък е мотивирано с това, че преди година на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) беше гласувано, че ВАдС трябва да преразгледа увеличението на вноските от 10 лв. на 20 лв. А ако не го направи, да му се превеждат само по 10 лв.

Основният спорен въпрос по казуса е дали ОСАС има право да решава колко да са вноските към ВАдС. Едната теза е, че ОСАС е върховен орган на адвокатурата и може да решава всичко. Другата теза, която се основава на чл. 122, т. 2 от Закона за адвокатурата обаче е, че правомощие да определя годишните вноски на адвокатите има само ВАдС и всякакви решения по този въпрос на други органи са нищожни.

Местните съвети са само посредници за превеждането на парите от адвокатите към ВАдС и за тази си дейност те получават 10% от събраните суми. Затова ВАдС е поискал от хасковската колегия справки кои адвокати са си платили вноските и да му бъдат преведени парите. В позиция от съвета заявиха, че това не се е случило и затова е била образувана дисциплинарката срещу Гунчева – за неизпълнение на решения на ВАдС (повече виж тук).

По информация, която се разпространява във Фейсбук общността на българските адвокати, обаче през януари колегията в Хасково е превела дължимите вноски за 2020 г. на ВАдС в пълен размер. Затова тази седмица е имало извънредно заседание на ВАдС, на което е било предложено дисциплинарното обвинение срещу Гунчева повече да не бъде поддържано. Предложението е било подкрепено само от председателката Ралица Негенцова, Валя Гигова и Стефка Въжарова, въздържали са се Албена Пискова и Атанас Стоянов. Всички останали са гласували съветът да продължи да поддържа обвинението срещу Меглена Гунчева.

Така днес Висшият дисциплинарен съд се събра в 9,30 ч., председателстван лично от шефката си Добринка Гърневска, на заседание по делото срещу председателката на хасковската колегия.

Част от дошлите пред сградата му адвокати обаче се заявиха като нейни защитници по делото и влязоха в залата, която не успя да ги побере и затова ВДС отложи заседанието за 11 ч., а след провеждането му отложи и делото за 19 март 2021 г.

През това време останалите адвокати, които се бяха събрали на столичната ул. „Калоян“, отидоха и пред сградата на ВАдС и там издигнаха плакати с надписи: „Оставка“ и „Заедно срещу репресиите“ и скандираха: „Номенклатура“, „Оставка“, „Негенцова, не превръщай ВАдС в бухалка“, „Негенцова, ти си позор“, „Негенцова, стига ли ти заплатата?“ (как протече протестът можете да видите във видеото на Обединението на свободните адвокати по-долу).

Иван Демерджиев коментира, че най-големият проблем на този ВАдС е, че с „действията си и бездействията си върви срещу адвокатурата и нейния авторитет“. Преди това в интервю за БНР той обяви, че ще се кандидатира на предстоящите избори за Висш адвокатски съвет.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скотобой
Скотобой
01 март 2021 18:18
Гост

Във Висшия адвокатски съвет не останал Homo sapiens.

Един адвокат
Един адвокат
01 март 2021 18:23
Гост

Глупости, вие какво искате,ония от Кенана да си развяват байрака, останалите като будали да плащат?Тая нема да я бъде! Променяйте закона, такива мижави колегии ги затваряйте.Две, три колегии на малка България стигат,останалото в канала.

Ха ха ха
Ха ха ха
02 март 2021 17:44
Гост

Бегай се пери, трол!

Животновъд
Животновъд
01 март 2021 16:07
Гост

Аз сега разбрах, че председателя на АС Хасково бил от женски пол, поне така твърдят колегите във форума, в клипчето не става ясен пола на изказващото мякайки същество.

сухоземен адвокат
сухоземен адвокат
28 февруари 2021 19:46
Гост

Тролове – върнете 30-те сребърника в касата на Висшия адвокатски съвет! Това са нашите пари, понеже ще вървите по дяволите!

морски адвокат
морски адвокат
28 февруари 2021 11:37
Гост

Защо ни занимавате с някакви си хасковски изпълнения,приличащи на художествена самодейност? Адвокатурата нито започва,нито завършва в Хасково.

Ралица, Ралица, Ралица
Ралица, Ралица, Ралица
27 февруари 2021 0:22
Гост

Не ти останаха жокери! Играта с публиката свърши. 50:50 вършеше работа преди да се скъса информационната струна за 800 бона. Остана един последен, само. Обади се на каскета. Той ще те разбере! Влиза ти в положение или както се казва – колега-прокурор в нужда се познава!

КосмонаФт
КосмонаФт
26 февруари 2021 16:16
Гост

Два файтона селски пръчки дойдоха да се снимат и пореват в центъра на София и сега ще има с какво да се хвалят на село. Тия на снимките повечето приличат на клошари, а не на адвокати.

Един адвокат
Един адвокат
26 февруари 2021 16:27
Гост

Съгласен съм.Асковлии са със специални привилегии.Аз съм се явявал там, самочувствие до небесата.

НеКосмонаФт
НеКосмонаФт
26 февруари 2021 19:56
Гост

А ти друже от жълтите павета ли си или от онези на които плащат да са там?

Ееее ееее
Ееее ееее
26 февруари 2021 16:14
Гост

И замириса на свинско. In vino veritas.

Ало, ало
Ало, ало
26 февруари 2021 15:53
Гост

Целият Висш е право за Централния Софийски. Но понеже това няма как да стане в кочината наречена правова държава по К, то затова нищо чудно да се стигне и до ексцесии. То бива, бива, бива, ама вол за курбан не бива! Да сключиш договор с Лакорда за 800 бона, при положение че имаш оферта при горе-долу същите параметри от Апис за 245 бона си е живо изедничество, гадост и подигравка с онези дето ги стрижат всеки месец /може да е и 1 стотинка, но важното е че са овци/. И то ги стрижат назидателно с Дисциплинарен съд!

Един адвокат
Един адвокат
26 февруари 2021 15:34
Гост

Адвокатските съвети от Хасково и Пловдив са богопомазани.Нс тях е разрешено всичко.Другите адвокати сме простаци и трябва да си плащаме като попове.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:29
Гост

Напълно съм съгласен с Иван Демерджиев.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:30
Гост

По-скоро ВАдС обикновено бездейства.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:27
Гост

Ей, за 20 лв. на месец опищяха орталъка.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:28
Гост

Даже е за десет. Ам анали все ни им стигат, живи да ги ожалиш.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:26
Гост

А какво стана с новия Закон за адвокатурата. Два мандата не стигнаха на Негенцова да приключи въпроса

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:25
Гост

Едно не може да им се отрече-изключително задружни са и се подкрепят особено в трудни ситуации.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:27
Гост

Хаха, нищо не каза. Не знам да има по-разединена гилдия от адвокатската. Всеки дърпа килимчето към себе си

лицемери
лицемери
26 февруари 2021 15:22
Гост

Значи, тази жена я грози дисциплинарно наказание, а за членовете на Висшия адвокатски съвет такова няма, въпреки че вече година отказват да разгледат жалбата срещу встъпителните вноски. Няма ли и срещу тях да бъдат образувани такива – за бездействие, което неоправдано забавя произнасянето. После да не ревнат, че съдът бави едно или друго дело, като те самите не се произнасят по жалба на свой колега

Loveisintheair
Loveisintheair
26 февруари 2021 15:16
Гост

Негенцова дръпна ръчката, ама късно, струва ми се, колата вече е набрала надоле.

Fiasko
Fiasko
26 февруари 2021 15:14
Гост

A защо с платили накрая?

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:15
Гост

Вероятно защото са искали да сложат край на тая драма, ама е на, няма край

избори
избори
26 февруари 2021 15:17
Гост

Нали се сещате, че това е заради предстоящите избори във ВАдС. Демерджиев си прави пиар по този начин, а Данов – като си присвоява чужди заслуги. Изедници

КоУега
КоУега
26 февруари 2021 15:21
Гост

Какво да се сещам, то дрънчи, та се не трае.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 15:08
Гост

Продължаването на делото явно е за назидание – всички други да внимават какво правят.