Адвокати превзеха Съдебната палата в Париж в знак на протест срещу пенсионната реформа, готвена от правителството на Еманюел Макрон. Призивът за протест беше отправен от Националния съвет на адвокатурата, Парижката колегия и Синдиката на адвокатите във Франция.

Причината е, че правителството иска да премахне специалния пенсионен режим за адвокатите и те да станат част от общата пенсионна система на страната. В момента гилдията има собствена осигурителна каса, която управлява сама, и то добре. На един пенсиониран адвокат там се падат над 4 активни, които правят вноски. Така адвокатската осигурителна каса е натрупала 2 млрд. евро резерви. Обещанието на премиера Едуар Филип е, че тези пари няма да се влеят в общата пенсионна система на Франция, но това не успокои адвокатите, защото за тях ще настъпят други неблагоприятни промени.

В момента минималната пенсия, която осигурява собствената им каса, е 1450 евро на месец. С новия режим тя ще падне на 1000 евро. Освен това се предвижда двоен ръст на вноските, които адвокатите правят за пенсия – от 14 на 28% от приходите им.

Това извади на протест адвокатите в цяла Франция, които започнаха да се събират пред Съдебните палати и да хвърлят тогите си.

Те обясняват, че реформата ще доведе до фалит на малките кантори и настояват за оставката на министъра на правосъдието Никол Белубе.

Снощи стотици адвокати влязоха във фоайето на Съдебната палата в Париж и скандираха за оттегляне на реформата. Много млади, а и вече пенсионирани адвокати, хвърлиха тогите и настояха за среща с Белубе, която се намираше само на няколко метра от тях, но бяха блокирани от силите на реда, като сблъсъкът им с полицаите е описван от френската преса като меле на ръгби мач.

Скандиранията им бяха от призиви за оставка на Макрон и Белубе, през обяснения къде президентът да си сложи реформата. Като адвокатиоте обещават, че това е само началото и няма да се откажат от пенсионната си система.

Те предупреждават, че освен до фалити на много кантори, реформата ще доведе и до ограничаване на достъпа на гражданите до правна помощ, тъй като няма да могат да си позволят да плащат новите тарифи, които защитниците ще са принудени да въведат.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
14 януари 2020 1:28
Гост

Адвокатурата няма лидери, които да я поведат! От завист и злоба не се избират успели и способни, а фигуранти, които са сковани от некадърие и страх. Затова нищо не се случва и няма да се случи. Успелите си гледат бизнеса и въобще не ги итересуват общите дела. Е, няма да има адвокатура.

Хмммм
Хмммм
13 януари 2020 7:48
Гост

Ако от 14000 адвокати половината се измъкнат от хватката на висшия адвокатски съвет и се организират – никак не е трудно да си извоюват уважение както в САЩ – прокурора да ги уважава както съдията , а и съдиите ще внимават в исканията на адвокатите – да не им нарушат прават. И тук има лечение и предполагам също предстои. Когато внесто по 30 кандидати за едно място на магистрат има по 2-3 кандидати – тогава може да се приеме, че вече се поправила държавата. Сега се натискат на бюджетни службички преобладаващо некадърници, защото в частния сектор ще станат … вегетарианци… Покажи целия коментар »

М.М.
М.М.
13 януари 2020 7:39
Гост

Bravo

адвокат
адвокат
12 януари 2020 9:42
Гост

Браво на тях ! Българските адвокати са неспособни на подобни действия, защото и те в крайна сметка са българи, а българите сме овчедушно племе, а не свободолюбив народ. Племе, на което винаги му харесва да добрува под сянката на все някой султан. „Народът така и не доживя прераждането си в нация“ (Румен Леонидов)

lawyer
lawyer
12 януари 2020 7:50
Гост

Разбиха в България малките цехчета по селцата и имаше работа – при омразният соц. Сега всичко е концентрирано в покупко-продажби. Не съм сигурен, че дори капачки за буркани произвеждаме. Оттам – държавата няма как да плаща на 100 000 дундьовци, които само чакат обяда си, тоест ръката е непрекъснато на нивото на очите да си гледа часовника – кога ще му свърши деня. Обяд – откакто съм адвокат – съм виждал само на нечетни дати, не че нещо имам против редовното хранене. Не само протести трябват – и там и тук в България – ми трябва да се смаже хидрата… Покажи целия коментар »

бай Иван
бай Иван
11 януари 2020 14:08
Гост

Макарон е наистина тъпо парче – освен че обича да обладава баби на 70 г., за друго явно не става:)

браво
браво
11 януари 2020 13:22
Гост

Ох майко, аз имам идея къде нашите управляващи да си сложат много от ферормите, които правят.

солидарите
солидарите
11 януари 2020 13:17
Гост

Във Франция – адвокатите, в Полша – съдиите. Хората имат чувство за общност, за колективна защита и изправени пред опастност не мълчат, не се крият, а действат.

без надежда
без надежда
11 януари 2020 13:27
Гост

Сравненията с България ми създават чувство на безнадеждност

адвокат
адвокат
12 януари 2020 9:34
Гост

Защото не може да се сравнява едно овчедушно племе, което си въобразява, че е народ, с народите отстояващи свободата. Племе, което е рая в очите на султана-тиква, който може да прави с него каквото си поиска.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 13:31
Гост

За разлика от тукашните мишки, дето ги е страх да се опълчат срещу бакиите дори само на ВАдС.

черните тоги
черните тоги
11 януари 2020 13:15
Гост

Тук цялата държава е причина да хвърлиш тогата. Те сега и мислят да ги премахват. Та да няма какво да хвърли човек по безхаберниците

vive la france
vive la france
11 януари 2020 13:10
Гост

Хаха представям си протест в България заради каса „Адвокат“… Французите винаги били са били много напред! 2 млиарда резерви в собствената им каса… говори достатъчно

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 13:13
Гост

Напред са, защото са единни. Забелязахте ли кой е отправил призива за протест – техният Висш адвокатски съвет, при нас този орган служи само за замазване на проблемите, а не за решаването им. Замислете се!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 13:10
Гост

Ей, всяка власт навсякъде по света иска да прилапа осигуровките на по-добре платените професии. В България вдигането на максималния осигурителен доход цели точно това.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 13:07
Гост

Справедливи искания, справедлив протест, възмутителна реформа.

Жълт
Жълт
11 януари 2020 13:03
Гост

Браво на черните жилетки!