Обединението на свободните адвокати (ОСА) поиска Прокурорската колегия да оттегли декларацията си от онзи ден, с която осъди поведението на адвокат Илиан Василев и сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Разпространената от вас декларация бе приета от някои колеги като опит за оказване на влияние върху независимостта на адвокатурата, което от своя страна застрашава авторитета на Висшия съдебен съвет. В тази връзка, считаме за уместно тя да бъде оттеглена“, се казва в писмо на ОСА до Висшия съдебен съвет.

Преди два дни Прокурорската колегия прие декларация, в която изрази възмущението си от коментари на адвокат Илиан Василев по адрес на специализираните съд и прокуратурата заради делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови, както и към говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Изявленията предхождаха произнасянето на Апелативния специализиран наказателен съд по мярката за неотклонение на Атанас Бобоков. В декларацията ПК на ВСС каза, че „подобни действия – особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие и пряко влияние върху решението на съдебния състав от АСНС“.

По този повод в писмото си до ВСС (виж тук) от Обединението на българските адвокати заявяват, че това, което прави България демократична и правова държава е „възможността опитите на прокуратурата за манипулиране на съда и общественото мнение чрез медиите да получат равна по степен, форма и интензитет ответна реакция от другата страна в процеса“.

От ОСА напомнят на Прокурорската колегия, че адвокатът е равнопоставен на прокурора представител на страна в наказателното производство и се ползва със същите права.

В този смисъл опитите за намеса на общественото мнение по дела с висок медиен интерес, са в състояние да накърнят устоите на държавата и независимостта на съдебната власт само когато се предприемат едностранно от прокуратурата. Явление, което за съжаление напоследък наблюдаваме по-често отколкото се счита за приемливо в една правова държава, членка на ЕС.

Действително, в съвременните правни системи, в хода на висящия съдебен процес, се изследват единствено фактите и обстоятелствата от значение за делото, а не репутацията на привлеченото към наказателна отговорност лице, но правото да коментират тези факти и да им придават различни оценки принадлежи на всяка от страните в процеса. То е точно толкова право на прокуратурата, колкото и на защитата на обвиняемия. Призивите, съдържащи се в разпространената от Вас декларация, това право да остане запазено само за прокуратурата, като адвокатът на обвиняемия бъде лишен, под страх от дисциплинарна отговорност от него, категорично излизат извън рамките на всяка дефиниция за правова държава“, посочват от ОСА.

И напомнят, че според чл. 134 от Конституцията адвокатурата е свободна и независима, адвокатът е длъжен да бъде независим при изпълнение на професионалните си задължения (чл.40, ал.5 от Закона за адвокатурата). „А самото съществуване на свободната и независима адвокатска професия е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото (чл.1, ал.2, т.4 от Етичния кодекс на адвоката)“, се казва още в писмото.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Харпо Маркс
Харпо Маркс
13 юни 2020 16:25
Гост

Който е да е прокурор може да арестува, който си реши съдия. Който и да е полицай може да арестува, който и си реши съдия. Няма значение… Адвокатите са ви виновни.

юрист
юрист
13 юни 2020 8:57
Гост

Браво ! Всички будни и истински мислещи юристи срещу каскетурата, тази бухалка на боко-тиквата и престъпната му шайка !

advokat
advokat
12 юни 2020 20:44
Гост

В никакъв случай не трябва да се дава глас – тоест – превес на такива адвокати – поне – докато синът ми не си стъпи на краката.

Това са изтърсаци – неудачници, с привидно угрижени физиономии, но всъщност – дълбоко некадърни. Такива хора са способни да прокарат нарко-трафик, всички гнусотии, за които можеш да се сетиш. Адвокат съм – знам какво говоря.

Нека си направят някакво своеобразно сборище просто да изчакат да ми се оправи настроението.

Харпо Маркс
Харпо Маркс
12 юни 2020 18:33
Гост

Сега Каскет Радостинов ще си го изтръска и шЪ си го премести в другия крачол…

Прокурор
Прокурор
12 юни 2020 17:22
Гост

В Специализираната явно са свикнали вместо с доказателства да работят с пресконференции. Да дойдат при нас в Районна да видят как с къртовски труд се събират годни доказателства, защото иначе съдът нито исканията за мерки уважава, нито делата излизат накрая с осъдителна присъда.

Граучо Маркс
Граучо Маркс
12 юни 2020 18:31
Гост

Да, бе да… И накрая осъдителните присъди са 97,5%. Горканчо… Дори в матушка Россия са само 93%.

Димитриев
Димитриев
12 юни 2020 16:59
Гост

Ужас!

Gerova
Gerova
12 юни 2020 16:59
Гост

Време е каскета да махне тази красива дама, която позлва за да изговаря разни думи. А реално си е страхотна – как му викаха – СНУ

Есмералда
Есмералда
12 юни 2020 16:58
Гост

Може ли да се карате така, като цигани

Cvi4ko
Cvi4ko
12 юни 2020 16:58
Гост

Е готино е. Браво. Сийчето е говорила и сега забелжки

Севастократор
Севастократор
12 юни 2020 16:58
Гост

Бате може ли да те кръстят Сийка и да си Милева?

Милев
Милев
13 юни 2020 7:54
Гост

А на майката ти п…ата по-добре ли е

6mit
6mit
12 юни 2020 16:57
Гост

Айй тая Сийка простоо… ммммм вкусноооо

Пепе
Пепе
12 юни 2020 16:56
Гост

Подкрепям. Добре е!

Ivica
Ivica
12 юни 2020 16:55
Гост

Ами хайде де. Хайде де.

Адвокат
Адвокат
12 юни 2020 16:50
Гост

Право в десетката! По-точно не може да бъде казано! Пълна подкрепа, колеги!