Адвокати от цяла Европа ще се съберат в София на съвместен Конгрес на Федерацията на европейските адвокатури (Fédération des Barreaux d’Europe, FBE с 250 членове, представляващи повече от 1 000 000 адвокати) и на Съюза на адвокатурите и правните общества на Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe, CCBE).

Събитието (повече за него виж тук) се организира от Софийската адвокатска колегия (САК) и Висшия адвокатски съвет, с подкрепата на Френското председателство на Съвета на ЕС.

Конгресът е посветен на актуалната тема за ролята на адвоката след пандемията и ще бъдат поставени въпросите за динамиката на работа в поляризирани общества, за промяната в имиджа на адвоката и за еволюцията на адвокатската професия. Основната му работна част ще е в четвъртък.

Социалната отговорност на правните кантори е една от темите на събитието. „Как да съвместим задължението на адвокатите да представляват клиентите си според закона, от една страна, и обществените интереси, от друга?“, е въпросът, на който ще потърси отговор Jeroen Ouwehand – глобален старши партньор в „Clifford Chance“ (Амстердам), заедно с колегите си.

Освен на социалната отговорност на адвоката, първият основен панел от работната част на конгреса е посветен и на противодействието на неправомерни съдебни спорове и на него ще бъде дискутиран въпросът „Как да се противопоставим на злоупотребите със стратегически съдебни процеси, насочени срещу участието на обществеността (т. нар. SLAPPs)?.

Темата за неправомерните съдебни спорове е свързана със защитата на гражданското общество и на журналистите като участници в обществения дебат и в разпространението на информация, мнения и идеи, обясняват от САК. SLAPPs са ново, но все по-бързо разпространяващо се явление в ЕС – форма на тормоз и сплашване срещу журналисти, правозащитници и други, работещи в защита на обществения интерес, чрез необосновани или прекалено завишени искове. Обичайно делата се образуват от влиятелни личности, лобистки групи, корпорации и държавни органи. Целта на тези искове е цензуриране, сплашване, санкциониране – и в крайна сметка „заглушаване“, на изказвания по въпроси от обществен интерес.

Адвокатите ще обсъдят как да бъде намерен балансът между достъпа до правосъдие и неприкосновеността на личния живот – от една страна, и защита на свободата на изразяване на мнение и свободата на информация – от друга. Основният доклад по тази тема ще бъде представен от Rupert Cowper-Cole, съдружник в RPC (Лондон).

Дали адвокатите са готови и използват пълноценно иновациите и дигитализациите в правната работа и предизвикателствата пред традиционните ценности на професията в контекста на все по-масовата дигитализация на правосъдието и обществото като цяло са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени във втория панел на конференцията: „Иновация и дигитализация на правната практика“. Основният доклад по тази тема ще изнесе Jeroen Ouwehand, съдружник в Clifford Chance (Амстердам).

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само минавам
само минавам
22 юни 2022 21:32
Гост

Азия втора ръка континент ли е? Щото е на една ръка разстояние, а пък и пътят ни за „земята на залязвящото слънце“ минава през … Босфора.

адв. Величков от "Правосъдие за никой"
адв. Величков от "Правосъдие за никой"
22 юни 2022 21:30
Гост

Днес е прекрасен ден за българската демокрация и адвокатура!

АМИН

ps. Това че съм завършил „по право“ в бившото АОНСУ в Горна баня /сега на Сорос/ – не го бройте.

Стефчу Маркоff Гигоff
Стефчу Маркоff Гигоff
22 юни 2022 21:26
Гост

Да поканят Кирчо да пророни от трибуната неколко крокодилски сълзички за прекъснатата далавера!

главен адвокат Демержиеф
главен адвокат Демержиеф
22 юни 2022 15:25
Гост

а скрийти съ бе. къзѝонни адвукати.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
22 юни 2022 9:05
Гост

Продаденият ягуар ще присъства ли на събитието?

И кой му я купи на него, че да я продава бабиното габровско келеме на сметката на АББ?

Браво!
Браво!
22 юни 2022 8:22
Гост

Български лектори поканени ли са?

адвокат от САК
адвокат от САК
21 юни 2022 22:17
Гост

“…„Как да съвместим задължението на адвокатите да представляват клиентите си според закона, от една страна, и обществените интереси, от друга?“…“Тцъ тцъ, тцъ, този въпрос не е ли смешен- кой плаща адвокатския хонорар по едно съдебно производство, ако клиентът не е НПО- “гражданското общество“ в България, чиито “членове“ масово са здрави, млади, прави човешки паразити, които не искат да работят, не искат да учат, а разчитат на нетните хонорари за участие в политически протести, които НЕ декларират в НАП, а ви следвало да ги декларират съгласно закона, и които НЕ плащат върху тези си приходи никакви данъци, да не говорим за… Покажи целия коментар »

Хампарцумян
Хампарцумян
21 юни 2022 15:02
Гост

Бравос на г-н Гигов, председател на САК.

СССР
СССР
21 юни 2022 14:58
Гост

Какви са тези казионни форуми и формати?

И защо сега се обявява събитието от г-н Гигов избран от Асоциацията на банките в България – за председател на САК?!

За да може да мине казионно под диригентската палка на мушмороците от Висшия и САК и да се обяви „за някакъв успех“ ли?

Само да не стане антируски и прокирчовски форум понеже това го очаквам.

ps. Колегите от провинцията, а? Във ВАС и ръководството на САК са ПЪЛНИ БОК.УЦИ!

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 13:06
Гост

Ехаа! Като вицът за акулите и адвокатите на дъното на океана. Едно добро начало!

Хари
Хари
21 юни 2022 12:58
Гост

Много полезна инициатива. Поздравления!

Щерев
Щерев
21 юни 2022 13:00
Гост

САК ме изненадаха много приятно.

Щерева
Щерева
21 юни 2022 15:00
Гост

А мен – неприятно. Защо в последния момент се обявява и е само за „богоизбраните“ от САК?

Има още 27 адвокатски колегии!

До Щерева
До Щерева
21 юни 2022 16:21
Гост

Ами, защото Щерева е инициирано и организирано от САК и защото е обявено на сайта на САК от повече от месец и всеки можеше да се запише и да си плати до изчерпване на местата в залата. Инициирайте и организирайте и всички ще дойдем, ако направите нещо смислено. Стига злоба и завист.

САК
САК
21 юни 2022 22:05
Гост

Уважаема колега Щерева, Ще се радвам да напишете от коя колегия сте и защо смятате, че има пренебрегнати адвокати? Конгресът е оповестен като предстоящо събитие преди няколко месеца, а от началото на м. май е публично-достъпен специално създадения сайт с информация за конгреса и възможности за записване за участие (https://fbecongress2022.sak-sas.bg/) без ограничение пред българските адвокати според това в коя колегия членуват. Инэормация за това е достъпна и на сайта на САК. В средата на май всички адвокатски съвети са уведомени от Софийски адвокатски съвет за конгреса и адвокатите от всички колегии са поканени да участват, като много от адвокатските колегии… Покажи целия коментар »

Щерева
Щерева
22 юни 2022 15:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Дичо
Дичо
21 юни 2022 12:56
Гост

Хубаео е, че се говори за промяна в имиджа на адвоката.

Kostov
Kostov
21 юни 2022 12:19
Гост

Дано и нещо да усвоят участниците и да го приложат в практиката си.

съдия
съдия
21 юни 2022 12:00
Гост

Изключителна инициатива, много престижно и много важно не само за адвокатурата! Ще е интересно след това да се видят докладите. Надявам се да се публикуват на новия сайт на колегията, на който се качват много полезни неща.Поздравления за ръководството на САК!

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 11:49
Гост

Какъв да е имиджът на адвокатурата с такъв председател на Висшия адвокатски съвет. Риторичен въпрос, отговорът е ясен

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 12:16
Гост

Ами те си го избраха, съвсем демократично, друг е въпросът как се обърна палачинката.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 11:46
Гост

Инициативата на САК трябва са бъде подкрепена. Темите са изключително интересни. Висшият адвокатски съвет може да завижда

Boiko
Boiko
21 юни 2022 12:17
Гост

Изглежда в САК са се събрали по-млади, напредничави и инициативни.

Чочо
Чочо
21 юни 2022 13:02
Гост

Дпбър напредък. Точно такива хора са нужни.

Питане
Питане
21 юни 2022 11:45
Гост

Съжалявам за невежеството, но откъде се появи SLAPPs

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 11:44
Гост

Колко български колеги са си платили? Интересно ще е да се види

Бони
Бони
21 юни 2022 13:03
Гост

Да. Инвестицията си заслужава.

браво на колегите в САС
браво на колегите в САС
21 юни 2022 11:43
Гост

Браво на САК. Те ни отсрамват, че във висшия само се ядат. Екип от много читави колеги се събра в София и вече не се срамим с мънкащи дребни човечета в ягуар

REGARDS
REGARDS
21 юни 2022 11:41
Гост

Какво представляват десетина адвокати на дъното на морето? Едно добро начало!

Гери
Гери
21 юни 2022 13:05
Гост

И все пак не може да поставяте всички под един знаменател.