Докато Висшият адвокатски съвет (ВАдС) заседаваше в сградата на Центъра за обучение на адвокати пред нея адвокати се събраха на протест, за да заявят искането си за оставката му, което отправиха преди седмица с т. нар. „Декларация за промяна“ (повече за нея виж тук).

На столичната ул. „Калоян“ се събраха членове на колегиите от Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Смолян, Плевен, а най-многобройна беше групата от Хасково. Към тях се присъединиха и няколко столични адвокати.

На музикалния фон на песента на група „Ахат“ „Черна овца“ адвокатите скандираха: „Оставка!“ и издигнаха плакати „Видяхме, че не можете. Поне не ни пречете“, „За достойна адвокатура“, „Вие не сте императори“, „Не“ на правораздаването. „Да“ на правосъдието“, „Българска адвокатура, а не политическа номенклатура“, „Искаме ВАдС с достойна позиция, а не наша опозиция“.

„Исканията да се подаде оставка от целия ВАдС не са самоцелни“, заяви пред събралите се Иван Демерджиев, председател на пловдивската колегия и един от членовете на инициативния комитет, който стои зад декларацията за промяна.

И продължи: „Те са средство българската адвокатура да започне да изразява адекватна позиция – позицията на българските адвокати, ясно да заяви позицията си в обществото като орган, който отстоява правото на защита на гражданите. Ние искаме оставките на всички. Сред членовете на този ВАдС има достойни български адвокати, но те не съумяха да намерят начина да изявят позиция, да променят политиката на този орган. И очевидно единственият начин това да се случаи са предсрочни избори и смяна на състава на органа“.

Иван Чолаков от Благоевград пък заяви: „Висшият адвокатски съвет се превърна в Главна адвокатура с усещането за безкрайна власт и че може безкрайно да не се съобразява с исканията на своите колеги“.

Някои адвокати бяха издигнали плакати с искане за оставката на трима конкретни членове на ВАдС – Валя Гигова, Красимир Краев и Милен Ралчев. Именно те бяха единствените, които слязоха долу при протестиращите. А само Гигова се обърна към тях, като се възмути, че на един от плакатите им е представена като адвокат на Асоциацията на банките, БНБ и ОББ.

Тя първо посочи, че декларацията за промяна в голямата си част е вярна, но моментът не е подходящ. И после заяви: „Оставка заради това, че съм адвокат на банка няма да подам. Вие като Гешев ли ще идентифицирате адвоката с неговия клиент? Това не е правилно. Аз се гордея, че съм адвокат на банки и на Асоциацията на банките и казвам честно и почтено какво мисля“. Тя посочи, че като делегитимират органите на адвокатурата, протестиращите ще делегитимират себе си.

„Този ВАдС се делегитимира, но това не стана с нашия протест, а го направи сам със собствените си действия и бездействия. Аз се чувствам унизен от действията на ВАдС“, отговори Демерджиев (какво още казаха протестиращите можете да чуете във видеото по-долу).

https://www.facebook.com/PravosadieZaVseki/videos/679864105901022/?v=679864105901022

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 юли 2020 13:58
Гост

Подкрепа за колегите за смелостта и инициативността! Оставка за негласните придатъци на Гешевтурата в адвокатурата!

speid
speid
25 юли 2020 8:36
Гост

Величков, Гайдаров, Рашков – направо са си света Троица! Винаги „против“, всичко им е пределно ясно и трябва добре да го обяснят на нас, които не разбираме. А пък конструктивната част не им е силната страна.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 юли 2020 10:52
Гост

А коя е твоята силна страна speid: необоснована критика или защита на неградивното статукво ?

Заинтересован от протеста
Заинтересован от протеста
25 юли 2020 2:46
Гост

Предлагам на адвокат Гигова, когато изразява становища в НС и защитава адвокатите да заявява, че не представлява протестиращите от Пловдив, Хасково, Смолян и пр. Така де, не искат да ги представляват, защото всичко си могат сами. Адвокатурата няма да прокопса, защото и читавите си хулят, но е много добре за нас. Давайте, разделяйте се, колкото повече, толкова по-добре за нас!

наблюдател
наблюдател
25 юли 2020 10:56
Гост

E, адвокатите не са изключения от целокупния български народ, за който проф Пантев казва: „Прословутото българско разделение, което не е от вчера и няма да завърши утре“. В крайна сметка едни олицетворяват интересите на статуквото, а други олицетворяват несъгласните със статуквото.

гигова не цепи басма
гигова не цепи басма
24 юли 2020 15:18
Гост

сред колегите има достойни, но са се наредили и дежурните клоуни! Обаче Гигова е повече мъж от всички тях! Не съм съгласен с нея за доста неща, но на никого не цепи басма!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 22:00
Гост

Определено Валя Гигова е изключително начетен професионалист и принципен човек, до такава степен, че не изпитва страх да бъде честна в изказванията си, дори в такива кризисни ситуации. Разбира се, че няма да се хареса на всички, когато действа открито. Дай Боже, повече такива колеги!

адвокат от САК
адвокат от САК
25 юли 2020 11:01
Гост

Нека въпросния „мъж“ уточни дали се чувства част от ВАдС или не, защото на един семинар за адвокати през 2019г. в „Кр.Цончев“ се изказа критично и заяви, че се чувства дискомфортно там.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 юли 2020 15:18
Гост

Членът на Вадс Валя Гигова слезе при нас протестиращите и заяви, че няма да си подаде оставката. Изрично заяви, че принципно би си подала оставката, но сега не било времето. Причината била, че е адвокат на една банка. Т.е. това би накърнило нейния имидж. Евала за откровението, но иначе позор ! Ръководени сме от хора, които нехаят за имиджа на адвокатурата и раболепничат пред мутренското правителство за наша сметка и в собствена полза.

Кон
Кон
24 юли 2020 15:10
Гост

Тези ми приличат на объркани провокатори. Или са стимулирани по някакъв начин…

Ina
Ina
24 юли 2020 15:12
Гост

Ти пък – дошли са на петъчен пазар в София, после ще минат и през другия протест да не са капо, а и вече си имат плакати.

адвокат
адвокат
25 юли 2020 11:06
Гост

Аз присъствах там и съвсем не мисля, че председателите на АК-Смолян и АК-Плевен са провокатори, поне защото представляват стотици адвокати ! Мисленето на средния българин е толкова повредено, че търси във всичко провокация или нещо конспиративно.

Гери
Гери
24 юли 2020 15:09
Гост

Браво на Валя Гигова!

Димо
Димо
24 юли 2020 15:10
Гост

Исканията са безконечни, обаче даването има край.

Облена
Облена
24 юли 2020 15:09
Гост

Е исканията са пак общи и неясни. Извинете. А конкретни предложения няма

адвокат
адвокат
25 юли 2020 11:09
Гост

Облена, наспа ли се ? Исканията и предложенията са много ясни: оставка на ВАдС, който начело със затлъстелия си Председател не защитава адекватно интересите на адвокатите !

Kalinka
Kalinka
24 юли 2020 15:09
Гост

Бе да протестират бре. То е модно вече

Запетуйка
Запетуйка
24 юли 2020 15:08
Гост

Девалвират де ама..

Cancurov
Cancurov
24 юли 2020 15:08
Гост

Какви са тия модни глупости бе? Искат оставката на ВСИЧКИ! До девето коляно оставка. Дори да не си на пост пак си подай оставката, за всеки случай

Киро
Киро
24 юли 2020 15:08
Гост

Айде пак недоволни. Кога ще спрат с исканията си?

Лазаров
Лазаров
24 юли 2020 15:08
Гост

Никога. Апетитът идва с яденето.

адв. Маринков
адв. Маринков
24 юли 2020 15:07
Гост

Абсолютно съм съгласен, че оставка трябва да си подадат всички

Ananieva
Ananieva
24 юли 2020 15:07
Гост

„Те са средство българската адвокатура да започне да изразява адекватна позиция – позицията на българските адвокати, ясно да заяви позицията си в обществото като орган, който отстоява правото на защита на гражданите. Ние искаме оставките на всички. Сред членовете на този ВАдС има достойни български адвокати, но те не съумяха да намерят начина да изявят позиция, да променят политиката на този орган. И очевидно единственият начин това да се случаи са предсрочни избори и смяна на състава на органа“.

Средата е важна – Искаме оставката на всички. Евала..

Мики
Мики
24 юли 2020 15:07
Гост

Ама им е добре като приеха промените в Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

Пич
Пич
24 юли 2020 15:06
Гост

Доста неадекватни хорица, защо точно Гигова им пречи, а Негенцова е цвете ли?

Ивчо
Ивчо
24 юли 2020 15:09
Гост

Завиждат й за клиентите. Сигурно в Хасково са умрели от глад.

наблюдател
наблюдател
25 юли 2020 11:11
Гост

Това, че някои адвокати „умират от глад“, в някаква степен се дължи на адекватното ръководство на българската адвокатура!

Гери
Гери
24 юли 2020 15:06
Гост

Малкото качествени хора в този съвет няма да могат да променят политиката му.

Уалид Бен
Уалид Бен
24 юли 2020 15:06
Гост

Подкрепям ги и мечтая някога да имаме достойна адвукатура и не само и не само

Боби Босов
Боби Босов
24 юли 2020 15:05
Гост

Как не може да си напишат на постерите какво искат. какво значи „достойна адвокатура“? Ами да, а ние искаме достоен живот. И какво значи това?

Nikolov
Nikolov
24 юли 2020 15:04
Гост

Демек поредните протестиращи без ясни искания?

буден
буден
25 юли 2020 11:13
Гост

Демек спиш на меко, и няма да се събудиш скоро ! Искането е повече от ясно: ОСТАВКА !