Върховните съдии в Полша са получили широка подкрепа от съсловни организации, адвокати, юристи, медии и обществото като цяло в борбата си срещу реформата, която предприе правителството през 2017 г. и с която се засяга независимостта на съдебната власт.

Адвокатите и юристите са излизали с петиции и различни становища в подкрепа на съдиите. Немалка част от независимите медии там са отговаряли с факти на всеки опит на правителството да злепостави съдии. А обществото е предприемало различни акции в подкрепа на съда – от светлинни надписи по сградата на Съдебната палата, че това е техният съд, до образуването на шпалир пред входа, за да може председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф да отиде на работа, въпреки предприетите действия на властите да я освободят чрез намаляване на възрастта за пенсиониране.

Това разказа днес самата Малгожата Герсдорф, която заедно със заместника си и ръководител на Гражданската колегия Дариуш Завистовски, е на посещение у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. По този повод в Съдебната палата беше проведена дискусия на тема „Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици“. На нея присъстваха съдии, адвокати, представители на неправителствени организации и др.

През 2017 г. правителството в Полша предприе редица законодателни промени, с които сериозно беше засегната независимостта на съдебната. Една от тях беше за намаляване на възрастта за пенсиониране на върховните съдии от 70 на 65 години. Това на практика засегна 1/3 от състава на Върховния съд, включително и председателката Малгожата Герсдорф.

Наред с това беше променен и начинът на избор на Националния съдебен съвет (НСС). Дотогава съдии са избирали свои колеги за членове на НСС. Но след изменения в законодателството в състава на съвета влизат 15 върховни съдии, които се избират от долната камара на парламента, четирима депутати, също посочени от Сейма, двама сенатори, излъчени от горната камара на парламента, както и председателите на Върховния съд и на Върховния административен съд, министърът на правосъдието и човек, определен от президента.

Съдиите във Върховния съд се назначават от президента по предложение на НСС.

Другата промяна, предизвиквала безпокойство в гилдията, е свързана с реда и организацията на търсене на дисциплинарна отговорност на магистратите. За целта е създадена дисциплинарна колегия към полския ВС, чиито състав също се назначава от президента по предложение на НСС.

Заради тези изменения Европейската комисия започна няколко наказателни процедури срещу Варшава заради риск от нарушаване на върховенството на закона.

Наскоро Съдът на Европейския съюз обяви, че Полша е нарушила правото на ЕС като е намалила възрастта за пенсиониране на върховните съдии. Пред СЕС има още две полски дела – едното е за дисциплинарната практика, а другото – за избора на НСС и съответно за назначаването на върховните съдии.

Всяка власт иска да подчини съдебната и винаги сме имали пререкания. Но сега натискът е много силен и агресивен и доведе до това съдиите да са зависими от министъра на правосъдието“, посочи Малгожата Герсдорф. И поясни, че се е стигнало до там, че дори пускането на климатика зависи от министъра.

Заместникът ѝ Дариуш Завистовски обясни, че в момента натискът продължава по друга линия, а именно чрез образуването на дисциплинарни производства срещу съдии. Двамата дадоха и примери за това – съдии, които са изказвали мнения срещу реформата, които са запалили свещички при акция в подкрепа на независимостта на съдебната власт, които носят тениски с надпис „Конституция“ и които отправят преюдициални запитвания до съда в Люксембург са обект на дисциплинарни производства. „Министерството често казва, че преюдициалните запитвания са противоправни и е вид политиканстване, заради което се образуват дисциплинарки срещу магистрати, дръзнали да се обърнат към СЕС“, разказа още Малгожата Герсдорф. „Не само това, но под дисциплинарна угроза е всеки магистрат, който излезе с решение, което не се хареса на министъра на правосъдието например. Това вече е контрол върху съдържанието на самите съдебни актове“, обобщи Малгожата Герсдорф.

Завистовски разказа за случай, при който съдийка отказала да продължи дело без на подсъдимия, който имал психически проблеми, да бъде назначен адвокат. Прокуратурата не харесала нейното решение и сезирала дисциплинарната колегия. В момента срещу тази съдийка тече дисциплинарно производство.

Малгожата Герсдорф сподели, че заради пълната подкрепа на своите колеги, е успяла да устои на опитите да бъде освободена. Обясни подкрепата от адвокати и юристи с разбирането им, че без независим съд няма справедливи решения. Адвокатите заедно с известни актьори заснемали филми, в които пресъздавали съдебни дела.

Голяма роля в помощ на върховните съдии е изиграла и съдийската организация „Юстиция“, която предприемала най-различни действия, за да доближи хората до съда. Пиар експертите във Върховния съд пък на всяко обвинение и манипулации отговаряли с факти като обяснявали на хората чрез медиите всяко едно действие и евентуалните последици от него.

Малгожата Герсдорф обясни, че и независимите медии, които в Полша не са малко, също помогнали в борбата срещу политическия натиск. Но най-благодарна е на хората, които ежедневно с малко жестове демонстрирали съпричастността си с това, което се случва със съда.

В отговор на поставен въпрос двамата гости казаха, че и в Полша доверието в съдебната система, а и в парламента, е ниско. Те си обясняват това от една страна с негативната кампания, която самото правителство води срещу съдебната власт, например чрез билбордове срещу съда. Малгожата Герсдорф разказа как преди време е имало седем случаи на съдии, които са били уличени в дребни престъпления и които отдавна вече не са магистрати. Но и до днес те се давали като пример за корупцията в съдебната система.

Друг проблем е голямата натовареност. Докато в началото на демокрацията на всеки съдия средно са му падали по 500-700 дела, сега те са 1500, а това води до забавяне.

Само съдийският глас не стига, съдиите са слаби. Но когато към тях се присъединят и хората от други юридически професии, вече е различно„, каза Дариуш Завистовски.

Малгожата Герсдорф напомни, че единственият начин съдиите да реагират на всяко посегателство срещу тяхната независимост са думите и аргументите. Ние не разполагаме с други средства, каза тя. И посочи, че дори когато магистрати са говорили в защита на върховенството на закона, са били упреквани, че изказват политически мнения. „Това не е вярно, защото съдиите имат професионалното задължение за бранят разделението на властите, защото противното нарушава върховенството на закона. И едва ли има някой друг, който да разбира по-добре това“, каза Герсдорф. Тя обясни, че усилията на всички са дали резултат, защото властите в Полша все пак промениха закона и върнаха старите правила за пенсиониране.

Сега предстои друга битка – за назначаването на Националния съдебен съвет и дисциплинарната колегия, стана ясно от думите на двамата гости.

В отговор на въпрос дали са получили подкрепа от прокурорите, те обясниха, че в Полша министърът на правосъдието е и главен прокурор и нещата са доста по-различни. Все пак имало малка група обвинители, които подкрепяли колегите си съдии чрез различни становища, но и срещу тях имало дисциплинарни производства.

А към българските съдии Малгожата Герсдорф отправи следния съвет – да акцентират върху образованието на хората, за да знаят те що е то независимост на съда и съдиите и защо не бива да бъдат зависими от другите власти.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъжен извод
Тъжен извод
02 юли 2019 10:42
Гост

От всичко, споделено от полските магистрати, става ясно, че и там проблемите са същите като у нас. Разликата е, че в Полша съсловието е обединено в това да се бори срещу тоя натиск и за върховенството на закона и справедливостта. Тук магистратите или си мълчат, или се продават. С малки изключения. Като Лозан Панов и още няколко като него, върху които се излива кафяв поток от кафявите медии.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2019 16:20
Гост

Адмирации! Независимият съд е гаранция за сигурност и справедливост в обществото. А мракобесни органи като българската цацаратура искат ако може всички съдилища да им играят по свирката подобно на Специализирания съд, така че всички да живеят в страх от и да се съобразяват с „върховния тиранин“, чиято дума е закон (и който не е съгласен му повдигат едно скалъпено и несериозно от правна гледна точка обвинение, за което Специализирания съд веднага го задържа под стража поне няколко месеца за назидание и предупреждение към останалите членове на обществото какво може да им се случи, ако не се съобразяват с който трябва).

Хубаво е всеки да си гледа в собвстевана си паница
Хубаво е всеки да си гледа в собвстевана си паница
01 юли 2019 23:14
Гост

като слушам тия заучени фрази… все си мисля, че съм на заседание на Политбюро…
Като сте толкова отворени вземете свършете нещо, а не проявявайте певческите си способности само по форумите в Интернет.
Лесно е да се говори и критикува отстрани, ей така тичипно по български.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2019 16:20
Гост

Лично мое мнение е, че намаляването на пенсионната възраст в Полша бе абсолютно правилна стъпка на правителството.

Синоптик
Синоптик
01 юли 2019 16:39
Гост

Жегата не прощава. Сигурно говорите така, защото не ви се е налагало да искате разрешение, за да си пунете климатика.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2019 16:18
Гост

Малгожата Герсдорф има на какво научи българските магистрати. И най-вече как да реагират на всяко посегателство.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2019 16:18
Гост

Ти не ги мисли нашите. Още повече, че няма база за сравнение. Кога тук е оказван такъв натиск?