Висшият съдебен съвет (ВСС) да осигури възможност на адвокатите да работят дистанционно по дела като за целта бъдат посочени актуалните адреси на интернет страниците на съдилищата, както и телефони и мейли за връзка. За това настоява сдружението „Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество“ в писмо до ВСС, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, министъра на правосъдието Данаил Кирилов и до шефа на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Председателят на сдружението Искра Кишкова отбелязва в писмото (пълния му текст виж тук), че адвокатите разбират мерките, въведени в съдебната система срещу разпространението на коронавируса и за опазване живота и здравето на съдиите и страните. Но същевременно отбелязва следното: „Спирането на работата на съдилищата, осъществявана физически чрез присъствие в съдебните палати, не може да бъде оправдано с пандемията, защото би следвало съдии и адвокати да можем да работим дистанционно чрез инструментите за електронно правосъдие, в което е инвестиран огромен публичен ресурс“.

От името на сдружението Кишкова посочва, че често посочени на сайтовете на отделните съдилища телефони не се обслужват по цели дни. „Препоръката на ВСС за изпращане на съобщения и документи по поща не е работещо решение при наличието на извънредното положение като следствие от разпространяваща се зараза. Необходимо е да спазите изискванията на закона и да предоставите електронни адреси за кореспонденция на всички съдилища (по съдебни състави или по отделения или да насочите към деловодство, регистратура или административен секретар). Следва да имате предвид, че електронните адреси, които се откриват през Единния портал за електронно правосъдие – https://portal.justice.bg/, често са различни от тези на все още действащите стари сайтове на съдилищата. Без изрично указание на кои електронни адреси да изпращаме електронни съобщения и документи, е налице нарушение на закона и невъзможност адвокатите да работят по делата, които са им възложени от гражданите, дистанционно“, отбелязва Искра Кишкова.

По този начин, според нея, на практика се ограничава правото на труд на адвокатите, а това води до директна загуба на приходи. „Очакването след месеци да бъдат обявени и съобщени едновременно голям обем съдебни актове, подлежащи на обжалване, възразяване и изпълнение, е реално, и основателното предположение. Това ще доведе до ново сътресение на съдебната система в ущърб на гражданите и техните законни права, и интереси, и не следва да бъде за пореден път игнорирано, и оставено без мерки“, се казва в писмото.

Нататък адвокатката поставя искания за изработване на различни наредби – всички, свързани с електронното правосъдие. Тя твърди, че въпреки заложените в ЗСВ изисквания още през 2016 г., до сега, вече четири години ВСС и Министерството на правосъдието не си изпълняват задълженията. Това обаче не е така.

В писмото се казва, че ВСС все още не е изработил наредба по чл. 360е от ЗСВ, като липсата ѝ, според Кишкова, пряко се отразя на работата на адвокатите. Още през 2017 г. обаче ВСС прие Наредба №6 за извършване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма.

Нататък Кишкова казва, че няма и наредба за организацията и реда за водене, съхраняване и достъп до електронни дела. И този подзаконов нормативен акт е приет преди три години още от предходния състав на ВСС. Наредба №5 е публикувана на сайта на съвета.

Наред с това от адвокатското сдружение твърдят, че според промените в ЗСВ от 2016 г. Пленумът на съвета и Министерството на правосъдието са длъжни да изградят и поддържат Единен портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Видно от списъка, качен в портала, това задължение на Пленума и на МП не е изпълнено вече повече от 4 години, твърди Кишкова.

Всъщност Единен портал за електронно правосъдие има, като в него са се включили почти всички съдилища, с изключение на софийските и двете върховни. Всички останали са в портала.

Освен това според последните изменения в ЗСВ той е предвидено да заработи от 1 януари 2021 г. (чл. 360в, ал. 2 от ЗСВ).

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
някой си
някой си
14 април 2020 9:53
Гост

Както сте се убедили вече – с обнародване на наредби и правилници за прилагането им (които и да ги има е все тая) не се прави е-правосъдие. Просто последните 17г. се подхожда отзад-напред – приема се някаква наредба за водене и …. т.н. а реално работеща електронна/информационна/единна/деловодна система в която да се събират съответните данни НЯМА. Има някакви ОП за такава спирани и пускани 3 пъти за последните 4 години. Резултатът е налице – на практика има един работещ, но почти безполезен Единен Портал за Електронно Правосъдие, няколко други базсмислени портали за заявления по чл.410 ГПК, за ел. свидетелство за… Покажи целия коментар »

advokat
advokat
14 април 2020 2:20
Гост

С прискърбие – трябва да уведомя колегите адвокати – че професията е – един не лек труд, да не е полагане на паваж, копаене на канали за тръбопровод, но е – не лек труд, знам, че всички свързват думата адвокат със соарета, разни чевермета.

Напротив – това е много мъжка професия, амазонска също – хайде да го кажем – мъжко-женска – Цезарско-амазаонска, защо не ми върви текста – всеки иска да се напечели нещо – къде остава почтеността – добре – де печелете – ма в последно време – монографиите намаляха, тоест – липсва правна мисъл.

teach
teach
13 април 2020 15:53
Гост

Електронното правосъдие трябва да се случи, но нямаме процесуални норми, които да уреждат този въпрос. В гражданския процес, съществуващата съдебна практика по чл. 62, ал. 2 от ГПК, дава ясно да се разбере, че не могат да бъдат извършвани процесуални действия по електронен път от страните по делата, дори и да са подписани с ел.подпис. Съдът може да връчва съобщения на посочен ел.адрес от страна или адвокат, но не и обратното. Само това е уредено. Няма предвиден ред, който да задължава съда да входира ел.съобщения, не могат да се подават жалби, молби и други подобни. Затова не преставам да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:05
Гост

Да не бързат много, че видяхме какво се случи с единната им деловодна. Току-виж изтекла информация по някое дело.

Методи Георгиев
Методи Георгиев
13 април 2020 13:07
Гост

Като сте толкова вътре в нещата, поне напишете името си, а не като махленска клюкарка да разпространявате невярна информация. А, да изчакаме досъдебното, пък да се разбере за какво точно иде реч.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 12:57
Гост

Eлектронните адреси за кореспонденция на всички съдилища е редно да си ги публикуват самите съдилища на сайтовете.

Шаранков
Шаранков
13 април 2020 12:59
Гост

За това са хората, които им правят сайтовете. Но много IT-та са меко казано некоректни и не ъпдейтват дори самата интернет страница на сайта. Колко пъти ми се е случвало Гугъл да ми помага.

Опенхов
Опенхов
13 април 2020 12:56
Гост

Докато решите да гласувате всичките си наредби и наредбички ще стане….

Николов
Николов
13 април 2020 12:55
Гост

Трагедия. Как да работят пак

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:03
Гост

С вързани ръце са просто. Сега е моментът ВСС да се намеси.

Екатерина Т
Екатерина Т
13 април 2020 12:55
Гост

Ма не могат ли да се организират и да свършат нещо полезно по-бързо. Защо всичко трябва да е бавно, както са си свикнали принципо, дори в условията на пандемия егати

Анчо
Анчо
13 април 2020 13:04
Гост

Могат, разбира се. Когато си раздават премии.

Диди
Диди
13 април 2020 12:55
Гост

Имат право. Ситуацията го изисква. Да не говорим, че в съдилищата това отдавна е факт.

Ставри Е
Ставри Е
13 април 2020 12:54
Гост

Е държавните органи каквито са разтропани…можете да се сетите кога ще се случи това

Lonev
Lonev
13 април 2020 12:54
Гост

Нататък Кишкова казва, че няма и наредба за организацията и реда за водене, съхраняване и достъп до електронни дела. И този подзаконов нормативен акт е приет преди три години още от предходния състав на ВСС.

Ми какво да кажем. Изключително бавна система.

Искренов
Искренов
13 април 2020 12:53
Гост

А защо ВСС не е изработило наредба? С тия пусти наредби, ще свърши кризата бе. Няма смисъл да я почвате. Каквито сте мотави

Палински
Палински
13 април 2020 12:51
Гост

ВСС Са доста бавни. Това е.

Харизанов
Харизанов
13 април 2020 12:51
Гост

Е защо няма такова нещо? Хайде да се стегнат и да започнат

Харизанов
Харизанов
13 април 2020 12:49
Гост

Е тия от които зависи не са ли го направили досега? Това е крайно бавно и безотговорно поведение досега.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:04
Гост

Имат си приоритети хората.