Адвокати, вещи лица и граждани отказвали да носят маски в Съдебната палата в София. За това алармира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Той постави проблема при станалото вече традиция обсъждане на работата на съдилищата по време на пандемията от COVID-19. Панов обясни, че е получил такива сигнали от съдебната охрана, която е на входа на сградата.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков на свой ред заяви, че Съдийската колегия има правила, те не са отменяни, а в тях е залегнало задължителното носене на маски в съдебните сгради.

Шефът на ВКС напомни и за заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, според която от днес се връща задължителното носене на маски и други предпазни средства в закрити обществена места. Съдебната палата е именно такова място, заключи Панов.

В крайна сметка Съдийската колегия изрично напомни на адвокатите, вещите лица и гражданите, че носенето на предпазни средства в съдебните сгради е задължително.

На днешното заседание кадровиците назначиха 28 кандидати за младши съдии в 11 окръжни съдилища. Всички те са преминали успешно обучението си в Националния институт на правосъдието и сега в продължение на две години и девет месеца ще бъдат младши съдии.

В Софийския градски съд ще работят 12 младши съдии – Натали Генадиева, Светлана Петкова, Мария Атанасова, Кристина Гюрова, Ивелина Симеонова, Силвия Тачева, Лора Димова, Димитринка Младенова, Ирина Стоева, Любомир Игнатов, Евелина Маринова и Мирослав Стоянов.

В окръжния съд в Пловдив отиват Мирела Чипова, Костадин Иванов и Силвия Алексова. Във Варна ще работят Ивалена Димитрова, Ивелина Чавдарова и Лазар Василев. Александър Муртев и Детелина Димова отиват в Бургас, Мариета Динева и Маринела Стоева в Перник, Капка Вражилова в Хасково, Габриел Русев в Кърджали, Камелия Колева във Враца, Пламена Петкова в Монтана, Боян Бойков в Русе и Дебора Вълкова във Видин.

Същевременно днес колегията откомандирова Сава Шишенков от Софийския районен съд и го върна в районния съд в Нова Загора. Това стана по искане на шефа на РС-Нова Загора Георги Йорданов. Решението беше взето с 6 на 3 гласа. Предложението предизвика спор сред кадровиците заради взето от тях решение малко по-рано днес. Те решиха да уважат молбата на младшата съдийка Силвия Алексиева, която трябва да бъде назначена в районен съд, но не иска в Нова Загора, където е разпределена по закон (чл. 243 от ЗСВ), а в Пловдив, защото там бил съпругът ѝ. При обсъждането на този въпрос беше изтъкнато, че районният съд в Пловдив е натоварен и има нужда от хора. За да уважат искането, СК на ВСС ще открие нова бройка.

Същевременно, когато се обсъждаше въпросът със Сава Шишенков беше казано, че районният съд в Нова Загора е много натоварен – там работели двама магистрати, които гледали по 80 дела на месец. Заради това Шишенков трябвало да се върне там и така натовареността щяла да стане малко над средната за страната.

Не бяха приети аргументите на Лозан Панов, че Софийският районен съд е най-натовареният съд в страната и има нужда от помощ, дори чрез института на командироването.

Даниела Марчева не присъства на заседанието, но беше изпратила писмена позиция по въпроса. Тя също е против отмяната на заповедта за командироване и е поискала колегите ѝ във ВСС да направят разграничение на видовете дела, които се гледат в СРС и в Нова Загора. Марчева акцентира върху факта, че тези в София са с много по-голяма фактическа и правна сложност, отколкото тези в Нова Загора.

Атанаска Дишева пък посочи, че предложението не покрива изискването на чл. 30, ал. 5, т. 18, предл. 2 от Закона за съдебната власт, според който Съдийската колегия прекратява командироването на съдия в друг орган на съдебната власт от този, в който заема по щат съответната съдийска длъжност, при възникнала необходимост за кадровото обезпечаване работата на органа на съдебната власт, от който съдията е командирован.

По думите ѝ в този конкретен случай няма възникнала необходимост, защото и преди командироването на Сава Шишенков, делата в районния съд в Нова Загора са били над средното за страната.

При все това СК на ВСС реши да прекрати командироването на Шишенков в СРС и го върна в Нова Загора.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
25 юни 2020 15:02
Гост

Добре правят! Адмирации за колегите и народнаселението!

Оливия
Оливия
24 юни 2020 10:30
Гост

Как не ви писна все да се противопоставяте на колегите съдии от страната?! Те нямат дела ли, нямат живот, да не би да е лесно все да си в дежурство и да гледаш едновременно цялата гама производства? Не натовареността е проблемът на СРС, а неговата капсулираност! Не стига това, ами тези най-големите защитници на надуването на балона СРС идват точно от най-дълбокия вир, наречен ЮЗУ, УНСС, външно конкурсче, нещо преназначаве и т.н. Именно противопоставянето ни едни на други ни разединява! Печелят само тези, които са отгоре…..

Ignat
Ignat
23 юни 2020 17:23
Гост

Защо за едни може, а за други не? Излиза, че РС-Пловдив е по-натоварен от СРС, а РС-Нова Загора е най-натоварен и/или нежелан!

гражданин
гражданин
23 юни 2020 14:51
Гост

„Граждани“ – от кое село? Байганьово?

бай Сорос
бай Сорос
23 юни 2020 14:24
Гост

Закон забранява маски на лицето.

Виолета
Виолета
23 юни 2020 14:27
Гост

Има заповед. Длъжни са да я спазват. Да не са богопомазани.

бай Сорос
бай Сорос
23 юни 2020 15:39
Гост

Заповедта е в пряко противоречие със закона.

Кети
Кети
23 юни 2020 14:14
Гост

Да не ги пуска охраната такива! Адвокат бил. Голям прас!

Лозан
Лозан
23 юни 2020 14:13
Гост

И защо не са приели аргументите на Лозан Панов, че Софийският районен съд е най-натовареният съд? Точно така е. От кога колегите чакат кадрово решение?

Шнуров
Шнуров
23 юни 2020 14:05
Гост

Да бе,м то на никой не му е кеф да носи маска, ма пита ли те някой кеф ли ти е ?

Занев
Занев
23 юни 2020 14:04
Гост

Нагло е да се говори в такъв случай, че хората на улицата не спазват противоепидемиологичните мерки!

Manoleva
Manoleva
23 юни 2020 14:04
Гост

Егати държавата щом това са и адвокатите…

Лелиева
Лелиева
23 юни 2020 14:04
Гост

Потресаващо. И това са адвокати. С десетилетия това е каймака на обществото.

Геле
Геле
23 юни 2020 14:09
Гост

А, колко утайка има измежду тях! За сетен път ми падат в очите. Е, всяко правило си има изключение.

Кирилова
Кирилова
23 юни 2020 14:03
Гост

Еми докато не се вземат на сериозно нещата няма как да се оправим

Харалампи
Харалампи
23 юни 2020 14:03
Гост

Абе ГЕРБ си нарушили на пленума собствените правила. Айде БСП ясно – те са опозиция уж. Ама ГЕРБ със собствените си правила… е какво да говорим? Какъв пример дават?

Драндяци
Драндяци
23 юни 2020 14:02
Гост

Ма нали е задължително на закрити места ? Как така не искат ?

Филип
Филип
23 юни 2020 14:02
Гост

А искат ли глоби, а ?

Михаил
Михаил
23 юни 2020 14:10
Гост

Къде са контролиращите питам аз? Няма ги нито в Съдебната палата, нито в градския транспорт.

Daniela
Daniela
23 юни 2020 14:02
Гост

Нормално. Затова имаме втора вълна