Предложението на „Обединени патриоти“ за промени в Наказателния кодекс (НК), с които отново да бъдат завишени санкциите за причинена смърт на пътя, е изкуствено, няма да доведе до по-малко инциденти, но пък ще изключи правото на съдиите да налагат условни присъди и ще доближат наказанията до тези за убийство.

Това се казва в становище на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) срещу законопроекта, изпратено до правната и до транспортната комисия на парламента.

Предложението на депутатите е за промяна в чл. 343, ал.3, б, „б“ от НК, който сега предвижда от 3 до 15 години затвор за смърт на пътя, когато е причинена от пиян или дрогиран шофьор, или водач без книжка, или на пешеходна пътека, или е починали повече от един човек. В особено тежки случаи наказанието е от 5 до 20 години лишаване от свобода.

Според депутатите от „Обединени патриоти“ обаче тези санкции не са адекватни. И затова предлагат в общия случай да бъдат увеличени на от 5 до 20 години затвор, а за особено тежките – на от 10 до 30 години лишаване от свобода. Предложението им дойде след конкретен инцидент, при който велосипедистът Евелин Дуков беше прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пияния шофьор Владимир Колев, който избяга от местопроизшествието, но след това беше осъден на 17 години затвор. Въпреки че близките на жертвата бяха удовлетворени от присъдата, депутатите мотивираха предложението си с убедеността си, че водачът „няма да бъде адекватно наказан и е спорно дали ще получи ефективна присъда“.

В становището си до парламента, адвокатите пишат, че предложението на патриотите е направено, без да е извършен анализ на проблемите на пътната безопасност, без статистика от МВР след 2015 г., когато бяха направени последните промени на този текст от НК, с които санкциите бяха завишени до сегашните им размери. Според адвокатите предложените промени са самоцелни и няма да доведат до по-малко жертви на пътя, а наказателната репресия често води дори до увеличаване на такива престъпления. Те казват, че завишаването на санкциите трябва да е последна мярка, а водещи трябва да бъдат изискванията при придобиването на правоспособност, контролът по транспорта и адекватното наказване на административните нарушения.

От Висшия адвокатски съвет изрично предупреждават, че предложените изменения ще изключат възможността за налагане на условни присъди, тъй като за тях едно от условията е долната граница на предвиденото наказание да е 3 години затвор.

„Предлаганите значително по-високи като минимум и максимум размери на наказанието лишаване от свобода при тези деяния, ще направи невъзможно прилагане института на условното осъждане, ще лиши съда от реална възможност да индивидуализира наказанието и начина на неговото изтърпяване съобразно конкретната обществена опасност на деянието и дееца, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, включително дали и доколко целите на наказанието могат да бъдат постигнати чрез условно осъждане на дееца. На практика съдът ще бъде принуден да постановява само ефективни присъди лишаване от свобода“, се казва в становището на адвокатите.

Освен това те изтъкват, че и сега затворите нямат достатъчно капацитет, а с приемането на подобна промяна ще бъдат неоправдано „запълвани” с лица, осъдени за деяния, чиято обществена опасност не налага на всяка цена цялата тежест на наказателната репресия.

Според адвокатите се прави пореден опит за заличаване на границите в наказанията между непредпазливи и умишлени престъпления. Те казват, че предложението на депутатите доближава наказанието при причинена смърт по непредпазливост до това за убийство. В становището си те дават и пример за причинена смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, за което дори и извършителят да е бил пиян, предвидените наказания са по-малки.

„Такива експерименти винаги са деформирали наказателната политика до степен, че са налагали неотложни нови законодателни изменения, които да възстановят нарушения баланс“, категорични са адвокатите.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПЛАЧА
ПЛАЧА
20 май 2019 14:26
Гост

Истинският патриот не обича да чете.

Популизъм и глупост
Популизъм и глупост
20 май 2019 10:46
Гост

От 100 кладенеца носят вода тия патридиоти само и само да печелят популистки точки пред заспалия избирател. Наказанията и сега са високи, а ако си получил 17 години лишаване от свобода, значи няма да останеш ненаказан.
Джамбазки, не ти е мястото в Европейския парламент, моето момче. Като беше шеф съветник в СОС свърши ли нещо за София? Един град не оправи, а цял континент искаш…

иван
иван
20 май 2019 10:44
Гост

А тези, които изпреварват на забранено (в завой) и направят птп с починал, не е ли умишлено убийство. С какво е по различно от това, да извадиш пистолет и да пръснеш някоя глава.

Друг
Друг
20 май 2019 11:55
Гост

Има различни форми на вината. Описаното от Вас представлява форма на вината, наричана самонадеяност. Има разлика между умишленото убийство и непредпазливото причиняване на смърт.
Ако този в колата, който не е спазил правилата за движение по пътищата, го е направил защото детето му умира в колата, тогава пак ли е същото като да гръмне някого?

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 9:36
Гост

Доста пресилени санкции са предвидили Обединените патриоти. Това ибаче няма да намали инцидентите на пътя.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 10:16
Гост

Кьораво, гърбаво и сакато се е качило да шофира, а после законите им виновни. Имам чувството, че са си купили книжките.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 8:38
Гост

има някои законотворци, които биха искали да върнат и телесните наказания, ей. така, щото мисленето им е от средновековието…

адвокат
адвокат
20 май 2019 14:49
Гост

Патриотарска им работа на опитомени патриоти.