Адвокатите да могат да представляват заявителите пред Патентното ведомство (ПВ). Това предвижда проект за изменения в Закона за патентите и регистрацията на полезни модели.

Пълният текст на законопроекта

С него се дава възможност адвокати да представляват притежателите на права и в производствата пред ПВ по Закона за марките и географските означения, Закона за промишления дизайн, Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни и Закона за топологията на интегралните схеми.

В момента законът дава право на заявителите притежателите на патенти да се представляват лично или чрез представител по индустриална собственост.

От ПВ посочват, че предложението им тази дейност да се извършва и от адвокати „произтича от факта, че и към момента, в съответствие с действащата нормативна уредба, при иницииране на съдебна фаза на обжалване страните се представляват от адвокати“. „Действащите правила, при които в административната фаза заинтересованите лица се представляват от едно лице, което може и да не е адвокат, а в съдебната фаза на защита – само от адвокат, не са достатъчно благоприятни за потребителите на тази услуга. На практика законодателството е установило за тези лица една допълнителна тежест, която има и административен и финансов характер, тъй като налага ангажирането на двама представители и изисква отделянето на повече време и финансови ресурси, като същевременно затруднява защитата“, се изтъква в мотивите.

В тях се подчертава, че адвокатите притежават необходимия образователен ценз и единственото, което ги различава от вписаните представители е органът, пред който са положили изпит.

„Подобна практика имат много други държави членки, между които Италия, Германия, Франция, Холандия, както и Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост и др.“, обясняват от Патентното ведомство.

От институцията сочат и други аргументи за промяната, с която на адвокатите ще се даде възможност да представляват заявители пред тях: „Разширяването на кръга от лицата, които могат да осъществяват представителство пред Патентното ведомство, ще доведе до увеличаване на конкуренцията на пазара на тази услуга, а оттам и до повишаване на качеството на предоставянето ѝ, до по-ниски разходи за потребителите и ще бъде изцяло в интерес на заявителите“.

От Висшия адвокатски съвет приветстваха предложението в специално становище до председателя на Патентното ведомство Петко Николов (пълния му текст виж тук).

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
всеки гражданин да може да п редставлява пред ПВ
всеки гражданин да може да п редставлява пред ПВ
28 октомври 2019 6:40
Гост

Всеки гражданин трябва да може да бъде представител пред патентното ведомство. ПАТЕНТНОТО ВЕДОМСТВО НЕ Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДУРГИТЕ ВЕДОМСТВА-където представител може дса е всеки.

Производствата по ТСУ пред общините са стократно по сложни, от производствата за търговски марки например, но в производства по ТСУ представител може да е всеки.

ВсичкоМогаВсичкоЗнам
ВсичкоМогаВсичкоЗнам
25 октомври 2019 16:37
Гост

Аз предлагам адвокатите да имат право да постановяват направо и съдебните решения – така и така всички са юристи, защо да стигаме чак до съд и да се бавим – ще се спестят много пари – на данъкоплатците за заплати на съдии и на клиентите за дълги съдебни процедури.
А може и общопрактикуващите лекари да започват със сърдечните и мозъчни операции – колко много ще се улеснят пациентите и няма да се налага да чакат за специалист!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 16:26
Гост

Нещо не е съвсем наред в тази статия. Законопроекта е за изменение на ЗПРПМ, но не и на ЗМГО и ЗПД. Т.е. за патенти ще можем да представляваме, но за марки не? Като цяло трябва да се измени наредбата за представителите, която да предвижда вписване на адвокати е определен стаж

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 16:33
Гост

Пише го в ПЗР. В наредбата отпадна, затова сега са и тези напъни

Someone
Someone
02 ноември 2019 9:51
Гост

Добре е да четем и ПЗР – параграф 48 и 49, с които се изменят и ЗМГО и ЗПД 🙂 Въпреки че този законодателен похват – да изменяш с ПЗР една камара други нормативни актове е признак на лоша нормотворческа дейност, все пак е възможен и широко използван.

Ведомец
Ведомец
25 октомври 2019 16:06
Гост

Предлагам и бабата на заявителя да бъде включена в кръга на представляващите. Ако не стигнат адвокатите.

Трольо
Трольо
25 октомври 2019 16:04
Гост

Тази скандална статия е приятна разъуха от Гешев. Хубаво, че пак можем да четем разбообразни новини и да караме спокойно в София.

Лошо
Лошо
25 октомври 2019 16:03
Гост

Това е специфична материя, адвокат се става сравнително лесно, но специалист по материята – хич!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 16:00
Гост

Пълни глупости и субективизъм. Цели се единствено да се осигурят допълнителни доходи за някои адвокати.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 16:04
Гост

Същата работа като с медиацията, която искаха да направят задължителна за някои дела. Медиатори колкото искаш, ама тях не ги искат.

Съгласен
Съгласен
25 октомври 2019 15:59
Гост

Крайно време е адвокатите-специалисти по индустриална собственост да могат да си представляват клиентите пред ПВ. Честито и на петимата!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:58
Гост

Много разумен законопроект. Това наистина би спестило отделянето на повече време и финансови ресурси.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:18
Гост

Какъв е проблемът, след като това е само допълнителна опция към сега съществуващите?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:21
Гост

Проблемът е, че хората няма да знаят разликата и ще си плащат за пълна некомпетентност

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:16
Гост

Звучи ми като тази промяна да е написана за 5-6 души, които искат да се окопаят в този бизнес.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:15
Гост

Предложението не е лишено от смисъл, защото твърде често се стига до съдебни спорове и адвокатът най-малкото ще провери документите на заявителя.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:17
Гост

Пред съда адвокатите имат право да представляват и сега, никой не им го е отнемал. Освен това огромна част от представителите по индустриална собственост са И адвокати.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:18
Гост

Адвокат, който не разбира от тази материя дори няма да схване дали документите са наред

Адвокат
Адвокат
25 октомври 2019 15:38
Гост

Да, тя е по-специфична. Обаче в такъв случай ще е по-добре за клиента да се обърне към друг колега, който вече има опит в тази сфера.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:00
Гост

Никой адвокат, който не се занимава почти изключително с индустриална собственост няма ни най-малката представа какво трябва да прави с нея, ако то излиза извън рамките на попълването на заявки за регистрация (даже и за това не съм съвсем сигурна, като имаме предвид какъф кадаиф е МКСУ след „IP Translator“). Та ако има нещо, до което „ще доведе“ тая промяна, то ще е точно обратното на цитираните мотиви – качеството на услугите ще се понижи, а интересите на заявителите ще пострадат. И всичкото това, защото някакви адвокати се цупят, че трябва да идан на един изпит и, о, ужас, да… Покажи целия коментар »

лобизъм?
лобизъм?
25 октомври 2019 15:03
Гост

Сега предвиждам такъв хаос, та дупе да им е яко, ако тръгне куцо, кьораво и сакато да се явява пред патентно. Това е толкова специфична материя, но нейсе, само си го предлагат, освен ако някой не е излобирал пред Петко Николов

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:06
Гост

О, ще има отпор. Дано стане ясно каква вредоносна глупост е.

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 14:52
Гост

Ей, не наядоха се тези адвокати. Ако може всяко едно представителство да вземат, няма да им е зле

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 14:56
Гост

Що се учудваш. Винаги са били такива. Само като се сетя за наредбата за минималните адвокатски възнаграждения как тайничко я приеха и как искаха да изземат работата на нотариусите, и бяс ме хваща.

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 14:57
Гост

Има една хубава думички за такива като тях – изедници!

Наглеци
Наглеци
25 октомври 2019 16:02
Гост

То не беше изземване на функции на нотариусите, разни писъци за минималния размер на възнагражданията, а сега и това. Наглост.

адвокат
адвокат
27 октомври 2019 17:33
Гост

Българинът по природа е зависливо същество. Умре да гледа в чуждо канче. Това е отдавна известно, но и тук се потвърждава. Ами учете и станете адвокати.