Агенцията по вписванията ще търси 15 юристи, които да отговарят за вписванията в бъдещия регистър на особените залози. По закон той трябва да мине към АВ от 1 януари 2022 г., но на практика това няма как да се случи, тъй като предстои още много работа.

А по думите на изпълнителния директор на агенцията Даниела Митева са необходими и промени в Закона за особените залози и в други нормативни актове.

Реално по новия регистър усилено се работи от средата на тази година, а са необходими и промени в Закона за особените залози и в други нормативни актове, обяснява изпълнителният директор на агенцията Даниела Митева .

Въпросните 15 юристи ще са длъжностни лица по вписванията (ДЛВ) в регистъра на особените залози. Работата им ще е изключително отговорна, тъй като за първи път при вписване на особен залог ще се извършва проверка за законосъобразност.

„В момента при вписване на особен залог не се прави проверка за законосъобразност, а се провежда само едно регистърно производство с проверка на документи. При въвеждането на фигурата на длъжностно лице по вписванията, то по подобие на длъжностното лице по регистрацията в Търговския регистър, ще проверява законосъобразността на документите и ще извършва т. нар. конститутивно вписване“, казва Даниела Митева.

Шефката на АВ се надява конкурсът за ДЛВ да може да бъде обявен колкото се може по-скоро, защото въпреки нуждата от промени в нормативната база, по изграждането на регистъра на особените залози има много работа, която най-добре може да бъде свършена именно от хората, които ще се занимават с тази материя. По думите ѝ става дума за изграждането на информационната система и за изработването на вътрешните документи за работа.

За създаването на новия регистър се работи едновременно по три направления – изграждането на информационната система, което е поето от „Информационно обслужване“ АД, нормативната уредба и обезпечаването на кадрите. „Времето ни притиска и работим и по трите направления паралелно“, казва Митева.

И напомня, че заради пандемията провеждането на конкурсите е много усложнено. Още повече, че кандидатите за работа в АВ винаги са много. На последния конкурс за 7 места длъжностни лица по регистрацията в Търговския регистър кандидатите са били 170.

Що се отнася до новите ДЛВ, Митева напомня, че това ще е една много сложна, отговорна, но и престижна работа. По закон ДЛВ, които ще вписват особените залози, получават основно възнаграждение като на ДЛР в Търговския регистър. То пък е равно на това съдебен администратор в окръжен съд, което значи 80% от заплата на окръжен съдия, която в момента е 3738 лв. Т.е. основната заплата на длъжностно лице по вписванията трябва да е малко под 3000 лв.

За новия регистър на особените залози Митева казва, че е огромна реформа. Но подчертава, че материята е изключително сложна и много малко юристи я познават.

„ЗОЗ е много сложен закон. Заявленията за вписване на особени залози, които ще разглеждат ДЛВ, ще са с фактическа и правна сложност, с големи материални интереси и всяко вписване може да се приравни на преобразуване на банка или сливане на две банки“, обяснява шефката на АВ. И напомня, че в регистъра ще се вписват също и запори на заложено имущество, както и лизинги и договори за продажба със запазване на собствеността.

По думите ѝ вече са идентифицирани пет основни проблема, които трябва намерят нормативно разрешение преди да бъде завършена информационната система за новия регистър на особените залози и той да заработи.

Дава пример с един от тях – в момента е регламентиран свободен публичен достъп до всички документи в регистъра. „Ако изработим системата с публичен достъп до всички данни и документи, въз основа на които са вписани обстоятелствата, всичко ще гръмне. Това са всички скъпи вещи, лизинги, всички данни на всички банки, банкови договори. Информация, която категорично не трябва да бъде предоставяна по този начин, а чрез регистриран достъп и идентификация с електронен подпис“, сочи Митева.

Тя се надява, че имайки опита от създаването на Търговския регистър, нещата с регистъра на особените залози ще тръгнат по-лесно. Важното за тази огромна административна реформа е да бъде извървян правилният път, казва изпълнителният директор на АВ.

А какво е положението с Търговския регистър и какво става с натрупаната с години опашка от необработени годишни финансови отчети? „На 1 януари 2023 г. ще влезем в крак и ще гледаме ГФО от 2022 г.“, отговаря Митева и казва, че най-хубавото е, че тази година не е имало опашки от хора при подаването на отчетите. „След 12 години доживях да няма нито един човек отпред. Невероятно е. Системата пое големия наплив. Сега ние трябва да поемем тригодишното забавяне при обработването на отчетите. В момента ДЛР работят извънредно всяка събота. Това е единственият начин да бъде преодоляно закъснението“, казва тя.

Питаме изпълнителния директор на АВ каква е позицията ѝ по въпроса за това дали трябва да се присъждат разноски по делата срещу откази за вписване в Търговския регистър. Митева заявява, че не вижда логика изобщо в дадената възможност на Агенцията по вписванията да участва в производствата срещу отказите. Тя беше въведена с промените в Закона за търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел от 11 декември 2020 г.

„Регистърното производство е едностранно, охранително по характера си. Това се отнася и за последващото обжалване на постановените откази в регистъра. Ние не участваме в отношенията между страните и няма правна логика да се включваме в едно спорно производство. Да, има спорни решения на окръжните съдилища, но не сме ние, които да го кажем или да обжалваме. Можем да правим дискусии със съдиите, да обсъждаме как да се унифицира практиката, но не и да се включваме в спорно производство“, категорична е Даниела Митева.

И затова вече са изготвени правила, според които АВ обжалва актовете на съда, единствено и само когато е осъдена да плати разноски.

 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Допълнение към допълнението
Допълнение към допълнението
12 декември 2021 10:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Допълнение към допълнението
Допълнение към допълнението
12 декември 2021 10:04
Гост

За управление на Агенцията по вписванията се търсят умения, компетентност, опит, интегритет, знания, практика в „правилните хора“.

АМИН

ЪТЪКА
ЪТЪКА
12 декември 2021 9:54
Гост

Преди това начело на агенцията бе една калинка на Болен Лидеров.

Това е моето мнение за мнението ти!

мнение
мнение
12 декември 2021 8:09
Гост

От поне 4 години(а и отпреди това-все пак преди изменение в закона е имало проектозакон , събиране на мнения по проекта по ЗНА и тн-тоест няма законодателна изненада за промяната) се знае,че особените залози от МП отиват към МП. Скандално е,че АВ не е готова,дори и хора не са назначили. Ето какво пише в закона-текст от 2018г-така,че изненада за промяната няма: „(5) (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2018 г., в сила от 07.08.2018 г., изм. – ДВ, бр. 102 от 2019 г., в сила от 31.12.2019 г.) От влизането в сила на промените по ал. 1 до 1 януари… Покажи целия коментар »

ЧЕРВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ
ЧЕРВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ
10 декември 2021 18:11
Гост

Агенцията определено има критерии за подбор на юристи 😀 https://www.jobs.bg/job/6025794 https://www.jobs.bg/job/6025791 Ако разчитат на юристи – резервисти, т.е. военни пенсионери за да направят добър избор за компетентност, следва да са наясно как се става такъв 😉 Един от най-грозните похвати е да се военнизира щатно място на цивилен служител, за да се намести „нашия“ човек на заплата като в реалния свят, с първа група при пенсиониране, а не със заплата 1000 лв., като редови цивилен „нечовек“ , та бил то и юрист. Изпадналия в несъотвествие цивилен юрист да си жали по съдебен път незаконното уволнение при щатна промяна, колкото си… Покажи целия коментар »

въпрос за достъп до АВ при конкурс
въпрос за достъп до АВ при конкурс
12 декември 2021 7:55
Гост

Интересно-къде в заповед на МЗ, пише,че за достъп до сграда на държавната администрация(например за участие в конкурс за работа) има изискване за зелен сертификат, или изричен тест, какъвто се изисква ,според цитираната от вас обява за работа? Има ли вече такава издадена заповед-конкретно за сграда на държавната администрация(тази седмица влизах в общински сгради-на определен район на СО, и не ми искаха подобен документ)?
По принцип имам сертификат за преболедувал, и достъпът не ми е проблем, но ми е интересно дали това е записано в заповед на МЗ, или е самодейност?

ПРЕЗИДЕНТСКО ЛИЦЕМЕРИЕ
ПРЕЗИДЕНТСКО ЛИЦЕМЕРИЕ
12 декември 2021 9:51
Гост

Да си вземат Дерменджиев. Той и без това за нищо не става. А и толкоз си може. С пловдивския ПУЦ.

Re:
Re:
12 декември 2021 9:58
Гост

Ползват предимство?! Защо?!

Верно. Това е положението како Сийке.

до RE
до RE
12 декември 2021 10:12
Гост

Кво предимство ползвам? Преболедувах, изкарах си двете седмици затворнически режим-тоест стриктно спазване на карантина, лекарствата ми струваха немалка сума, която не е платена от НЗОК, въпреки,че в медиите пише ,че уж плащали те . Щом смяташ,че е лесно и безрисково преболедуването-преболедувай и ти. Не забравяй,че аз зададох въпрос за този сертификат, в интерес на нямащите такъв-продължавам да питам има или няма заповед от МЗ за такъв сертификат за влизане в държавната администрация, въпреки,че аз проблем за зелен сертификат нямам към момента. Второ-ако все пак такава заповед има(това не го знам, и няма и да проверявам), в сравнително близко намиращ се… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
10 декември 2021 12:04
Гост

И защо са сложили срок 1 януари 2022 г., след като много добре знаят, че нещата няма да се случат до тогава.

инфо
инфо
10 декември 2021 12:38
Гост

Срокът е от години записан в закона, и беше удължаван вече-именно до 1 .1 2022. Държавата беше дала годсини срок време да се организират „нещата“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 декември 2021 11:46
Гост

Айде на „съкращенията“ в държавната администрация, народе. Топла, млечна царевица, пардон службица. Пари, пари…..

Хахахах
Хахахах
10 декември 2021 11:32
Гост

Малко в тъча, но пак по темата …
Видяхте ли резултатите от проведения тест на 05.12.21 за придобиване на правоспособност ?
Близо 39 % са скъсани …

Така ми се иска всички адвокати с над 20 г. практика, особено пък тези намъкнали се без изпит, задължително да се явят на изпит за правоспособност.
От близо 13000 адвокати по списъка за 2022г., дали ще смогнат и 30%

Юрист
Юрист
10 декември 2021 14:05
Гост

Какво му е на изпита? Теста е като за малоумни! Има някаква с 6 точки!? Това е абсурдно

Мунчо
Мунчо
10 декември 2021 11:27
Гост

Ми да се самоназначат Митева и Дерменджиев! Като много отговорни. Досега какво свършиха провалената ексдиректорка и пуцаджията от Филибето – нищо. Чак сега разбираме, че им пречи … нормативната уредба. Като на бойковите калинки.

Тити
Тити
10 декември 2021 12:06
Гост

На нищо я направиха тази уредба милите ни нормотворци.

Димитриев
Димитриев
10 декември 2021 10:45
Гост

Дано се справят

Черничев
Черничев
10 декември 2021 10:44
Гост

Да, бавно е

Kalinka
Kalinka
10 декември 2021 10:39
Гост

Да, съдят си АВ и това си е

Kan
Kan
10 декември 2021 10:38
Гост

Едтествено, пе ще се забавят. На 1ви трябва да се случи нещо, но има куп работа

Кики
Кики
10 декември 2021 12:08
Гост

Не са преценили реално сроковете за това.

Swich
Swich
10 декември 2021 10:37
Гост

Успех

Daniel
Daniel
10 декември 2021 10:36
Гост

Ще намерят бързо. Спокойно

Фики
Фики
10 декември 2021 12:08
Гост

Много ме съмнява.

Николев
Николев
10 декември 2021 10:35
Гост

Единствената държавна агенция с добра организация

Demireva
Demireva
10 декември 2021 10:35
Гост

Там си е блага работа.

Temelko
Temelko
10 декември 2021 10:34
Гост

Дано намерят

Anonimen
Anonimen
10 декември 2021 12:10
Гост

Ще! За тази сладка службица…

Пацо
Пацо
10 декември 2021 12:40
Гост

Ще намерят, даже и връзки ще трябва, вероятно. Да се произнасяш по вписване на особени залози не е най-трудната работа по света, а и се съмнявам да има чак толкова много особени залози за вписване, а заплатата на ДЛР е ясна.

Елица
Елица
10 декември 2021 14:12
Гост

Съмнявате се, че има много особени залози за вписване? Явно нямате понятие за какво става дума.