Ден след като адвокати поставиха серия от проблеми, свързани с новите електронни услуги на Агенцията по вписванията – за издаване на удостоверения и преписи от актове от Имотния регистър, от ведомството отговориха на въпросите на Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество (какви въпроси поставиха адвокатите виж тук).

Един от тях е свързан с това, че плащането за новите електронни услуги е само чрез Еpay.

От агенцията първо посочват, че предоставянето на новите услуги, което започна на 21 януари 2021 г., е било належащо не само заради перманентното търсене на потребителите, а и поради епидемичната обстановка в страната, която продължава по-дълго от очакваното.

„Тъй като Агенцията по вписванията не може да изпълнява функциите на платежен оператор е избран най-големият такъв, опериращ на територията на страната – ePay. Държим да уточним, че плащането не е ограничено само през системата на ePay.bg. АВ предоставя възможност за директно плащане с банкова карта, издадена от българска или чужда банка и през системата на ePay.bg“, обясниха от там.

Що се отнася до искането на адвокатите да бъдат дадени още възможности на потребителите за различни начини за плащане на държавните такси за издаване на преписи от актове и удостоверения от Имотния регистър от АВ заявиха: „Предоставянето на новите електронни услуги на Имотния регистър е факт от по-малко от месец. От изготвянето на проекта за надграждане на Имотния регистър, в който са заложени гореспоменатите услуги, сега, когато те вече са видими за потребителите и занапред, Агенцията по вписванията работи в посока търсене на начини и варианти за оптимизиране на услугите, предлагани към потребителите, в това число и осигуряване на алтернативни начини за онлайн заплащане на административните такси. Водещият принцип е сигурността на потребителите“.

Както „Лекс“ писа, един от проблемите, които поставиха адвокатите, е, че заради таксата от 0,80 лв. за превод на държавната такса, която се плаща за всяко отделно заявление, се стига до там, че услугата на гише (където има ПОС-терминал и няма такси за превод) излиза по-евтино от електронната.

Заявлението за незаверен препис от нотариален акт по интернет излиза 3,30 лв. (2,50 лв. държавна така + 0,80 лв. такса за превод), а таксата за получаването му на гише е 3 лв. При плащане на ПОС-терминал няма да се дължи такса за превод на парите, но за всяка страница след първата се плащат по още 0,10 лв. Така сумата за препис от нотариален акт от 4 страници на гише и по е-път ще е еднаква – 3,30 лв., но ако той е по-обемен, тази за получаването му на хартия ще нараства с 0,10 лв. за всяка страница, а цената за интернет услугата ще си остане същата.

От отговора на АВ става ясно, че няма как няколко заявления по електронен път да се обединят в едно и за тях да се плати една такса за превод. „С цел гарантиране на сигурност и точност при обвързване на конкретно плащане с определена услуга към момента не могат да бъдат обединявани няколко заявления в едно плащане. Техническите възможности на единния портал за заявяване на електронни административни услуги (ЕПЗЕУ) не ограничават тази възможност“, посочиха от ведомството.

В сигнала си адвокатите съобщиха и че когато иска да си плати за новите услуги, потребителят получава съобщение от Централна кооперативна банка и попитаха АВ защо предоставя лични данни на трето лице.

„Агенцията по вписванията не предоставя лични данни към трети лица. Тя предоставя възможността на потребителите да заявяват електронни услуги, които да заплатят чрез банкова карта и/или системата на ePay. За да бъде извършено плащане и от съображения за сигурност, ePay.bg изисква регистрация с ЕГН и имейл адрес, което е част от общите условия на платежния оператор”, гласи отговорът на АВ.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпроси
въпроси
19 февруари 2021 20:12
Гост

тези и-пей обществена поръчка ли спечелиха, че са МОНОПИЛИСТИ в плащанията на таксите към АВ

не става ясно защо да не може да се плаща от кретита който всеки е заредил в системата ИКАР

не става ясно и защо като не са готови с електронните плащания въобще пускат онлайн услуги – ами направете първо 2-3 алтертативи за плащания пък тогава отчитайте дейност

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 15:42
Гост

Защо тези адвокати не попитат колко струва превод от друга банка по сметката на ИР и да напишат възражение срещу всички банки – ще си мечтаят за 0,80 лв.
Електронните услуги не са безплатни услуги, а преди всичко удобни услуги.
Това са преводни нареждания, не е да си купиш дрешки от Али Експрес…
Нека задават глупави въпроси за да си проличи, колко разбират – лошото е, че губят на хората времето да им отговарят

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 21:50
Гост

Да си купиш дрешки от Алиеспрес /Китай/ е по-евтино от две страници копия от АВ. Прав си, не е същото. И проблемът не е в таксата, а във възможността. Удобството е важно, но онлайн няма никаква логика да бъде по-скъпо.

Любител
Любител
19 февруари 2021 14:15
Гост

Така и не разбрах , толкова ли беше сложно плащането да се осъществява чрез „лична сметка“, както се плащат справките от ИР, и както включително се плащат таксите към ТР ?

Ники
Ники
19 февруари 2021 13:12
Гост

Аз не мога да расзбера защо внедряват нещо, а после го доизкусуряват?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 13:12
Гост

За да ни усложняват живота, вместо да го улесняват. 🙂

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 13:11
Гост

Предоставянето на новите електронни услуги на Имотния регистър трябваше да се случи, след като си направят читава система.

Киро
Киро
19 февруари 2021 13:11
Гост

Нищо ново под слънцето. Същото е като с Единната информационна система.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 13:08
Гост

Дано работят по-бързо.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 13:08
Гост

Сегашното положение е абсурдно.

Зоя
Зоя
19 февруари 2021 11:19
Гост

А дано.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 11:22
Гост

Хахаха ама надали?
Нали?

Nenov
Nenov
19 февруари 2021 11:19
Гост

Според мен е редно да се направи това и се надявам да се случи, защото ще е по-удобно за всички

Щефан
Щефан
19 февруари 2021 11:19
Гост

Да да, ще стане. Като стъпят на Марс хората, тогава тук ще се дигитализираме!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 13:09
Гост

Тази бумащина взе да ми писва вече.

Kalinka
Kalinka
19 февруари 2021 11:18
Гост

Надявам се това а се случи преди 2040та година.

Меринчев
Меринчев
19 февруари 2021 11:18
Гост

Еми крайно време е.

Шумковски
Шумковски
19 февруари 2021 11:17
Гост

Добре е, че се работи по такиваметоди. Защото държавата е крайно време да влезе в 21ви век. Не може да се иска да ссе ходи на гише и там да се случва всичко. Значи научете се, че хората работят. Не може да работим само за служителката на гишето и за нейната община или агенция. Да си освободим цял ден за да идем да вземем някакво листче с номерче или да преведем такса от 5 лв. Научете се тия неща да могат да се правят онлайн! Не заради пандемия бе. Не. Заради това, че хората работят. И заради това, че света… Покажи целия коментар »

Demireva
Demireva
19 февруари 2021 11:16
Гост

През Револют примерно е много добре.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 11:16
Гост

А аз да питам трябваше ли да стане пандемия за да се работи по такива алтернативни методи?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 13:10
Гост

Явно. В БГ всичко е в последния момент.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2021 11:15
Гост

Ха дано ги изработите