Автобус с туристи от Северна Македония се запали и изгоря при инцидент на магистрала „Струма“ тази нощ. В него по документи са пътували 52 души, но само седмина са успели да излязат, като са скачали от прозорците и са настанени в „Пирогов“ с изгаряния и леки травми, но без опасност за живота.

Останалите пътници, сред които 12 деца и шофьорът, са изгорели и тепърва ще бъдат разпознавани. От правителството обявиха вече, че утре е обявен за ден на национален траур.

По първоначални данни четири автобуса са се връщали от Истанбул към Скопие след организирана екскурзия. Инцидентът е станал на 31 километър от магистралата от София към Благоевград, край село Боснек. По неясни причини четвъртият автобус е излязъл от пътното платно и се е врязал в мантинелите. Не е ясно дали се е запалил преди удара или след него. От прокуратурата обаче потвърдиха, че е имало взрив, като още не е ясно от какво е причинен.

„Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. Не е за гледане. Бих казал от моя опит, че такова нещо не съм виждал досега. Хората са на въглен и никой в момента не може да каже колко са и кои са“, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Веднага след като е бил уведомен за тежкия инцидент, главният прокурор Иван Гешев е разпоредил разследването да бъде възложено на екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от прокуратурата. То ще бъде взето и на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура.

Зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов обясни, че за момента водещите версии са две – човешка грешка на шофьора или внезапен технически проблем с автобуса.

„Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия“,  каза Сарафов и добави, че телата са изгорели до неузнаваемост и екип съдебни лекари ще ги идентифицира чрез ДНК. Според наличната информация сред пътниците не е имало българи.

До момента обаче не е сигурно, че всички 52 пътници по документи са били в автобуса, защото малко преди това е имало почивка на бензиностанция и разследващите допускат, че част от тях може да са се прехвърлили на някой от другите три автобуса от екскурзията.

Част от разследването ще изяснява и състоянието на участъка, където е станала трагедията заради информация, че на мястото има недопустимо големи наклони на пътя и често стават инциденти.

Премиерът на Македония Зоран Заев каза, че е успял вече да разговаря по телефона с един от оцелелите.

„Разговарях с един от пътниците по телефона, каза, че всички са спели и има случай на експлозия. Успели са трима души да счупят прозореца и да се спасят“, каза Заев пред бТВ. Предстои всички оцелели да бъдат и разпитани от разследващите.

Главният прокурор на Македония Любомир Йовески и шефът на следствието Борислав Сарафов на мястото на инцидента

Заради разследването в България пристигна лично главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески. Борислав Сарафов съобщи, че е проведено съвместно съвещание, на което са уточнени всички линии на международното правно сътрудничество – получаване на документи за фирмата и автобуса, на ДНК-образци от близките на жертвите за идентификация. „Колегите бяха до такава степен оперативни, че вече започна целият процес“, каза шефът на следствието.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
23 ноември 2021 13:46
Гост

Пътищата са лоши, но едно време и такива не е имало – а всеки си има задължение да внимава. Ако беше причината в пътя, ПТП щеше да има и с останалите автобуси (май три бяха) – нещо друго е.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 13:22
Гост

Всички „магистрали“ в България са смъртоносни капани…

Самуил
Самуил
23 ноември 2021 13:18
Гост

Господин Гешев, бързото изясняване на истината няма да върне жертвите. Какво видяха тези деца от живота за 12 години?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
23 ноември 2021 13:43
Гост

Е умник, а какво е виновен Гешев в случая?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 14:18
Гост

Каскета сигурно ще намери някой бушон на Тиквата, който има някаква минимална роля при СМР на магистралата преди години. Но със сигурност широко ще си затвори очите за онези, които изнасяха с чували крадените „асфалтови“ милиони, с които са купувани кюлчетата от чекмеджетата.

Шекспир
Шекспир
23 ноември 2021 13:11
Гост

Голяма трагедия. Направо съм потресен.

Сотир
Сотир
23 ноември 2021 13:14
Гост

За да избегнем колкото се може повече такива, трябва първо да помислим за качеството на пътищата ни. А не сега да ми анализират. След като ще разпознават овъглените жертви по ДНК.

Димо
Димо
23 ноември 2021 12:57
Гост

Значи знаят, че на мястото има недопустимо големи наклони на пътя! Не са ли могли да ги оправят преждевременно?

Ленторез
Ленторез
23 ноември 2021 12:58
Гост

Явно точно този участък не е бил приоритет за Боко.

Сарафов не беше ли в някакви далавери забъркан
Сарафов не беше ли в някакви далавери забъркан
23 ноември 2021 11:51
Гост

С просто око се вижда, че пътната маркировка в конфликтната точка и преди нея е компрометирана Нека от сега ви запозная с моята окончателна диагноза на инцидента с поредния автобус на смъртта – летящ ковчег по българските „магистрали“! Съболезнования на пострадалите. Правя уговорката, че като обикновен гражданин, нямам конкретни данни за анализ, взети по процесуален ред от местопроизшествието. Въпреки това, мисля, че иман необходимата компетентност за изграждане на достатъчно достоверна версия за инцидента. Представям ви я. Първия елемент от анализа е автобусът. Очевидно става въпрос за почти нов такъв, марка „Мерцедес“, което минимализира вероятността от „внезапна техническа неизправност“ /каквато е… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
23 ноември 2021 13:14
Гост

На автомагистрала за автобуси ограничението по принцип не е 140 км/ч, а 100 км/ч – чл. 21 от ЗДвП.

Боби Босов
Боби Босов
23 ноември 2021 9:17
Гост

Предстои анализ на случилото се. Но дечицата и хората ги няма. Какво да говорим.

Spiro
Spiro
23 ноември 2021 9:16
Гост

Съболезнования!

Запетуйка
Запетуйка
23 ноември 2021 9:16
Гост

Съжалявам за случилото се.

Sanjeta
Sanjeta
23 ноември 2021 9:15
Гост

Ох, мир на праха им.

ПП>Сега едни тежки анализатори събрали по сутрените блокове да анализират.

Панайот
Панайот
23 ноември 2021 9:32
Гост

Сега анализират големите празни глави…Вместо да анализират преди започване на строежа да такъв вид инфраструктурен проект

Важен
Важен
23 ноември 2021 9:15
Гост

Бог да ги прости!

Пепош
Пепош
23 ноември 2021 9:15
Гост

Днес се обсъждаше, че нещо на пътя му имало. Ще се установява скоро какво се е случило. Дано само наистина не се възползват управляващите да метнат и това, като вина на ГЕРБ, защото може да няма вина строителя на пътя, но защо да не кажем, че има. А и че той е избран от ГЕРБ. Дано не се политизира.

Винету
Винету
23 ноември 2021 13:09
Гост

А главният инициатор за строеж на магистралки и ремонт на пътища, Тиквуций Банкский на коя партия беше дълги години вожд?

Клод
Клод
23 ноември 2021 9:14
Гост

Бог да ги прости хората!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 9:13
Гост

По-лошото е, че ние сме мършав народ. Защото като прегледате коментарите по другите сайотве и попадате на поне десетина, които казват „Ето това е прокобата Радев“,още десетина „Понеже искахте ЕС, на ви сега“, и подобни. Това показва ТОТАЛНАТА ни деградация. Тоталната такава!

LSSAH
LSSAH
23 ноември 2021 23:21
Гост

Да се включа и аз. Голям рев за някакви албанци!

Bobi M
Bobi M
23 ноември 2021 9:11
Гост

Ужасно е случилото се. Ужасно. Защо се случи това.

Demireva
Demireva
23 ноември 2021 9:11
Гост

Тъкмо гледах новини. Много тъжно.