Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на първо място в Европа и на трето място в света в престижната международна класация международни състезания по право NICA Law School Ranking.

„Горди сме със своите студенти и техните треньори и им благодарим за усилията и заслужените успехи!“, заявиха от ЮФ на СУ.

В целия свят по-добре на състезанията по право са се представили само възпитаниците на два юридически факултета – Университетът по мениджмънт на Сингапур и Националният университет на Сингапур.

След СУ на четвърто място е австралийският „Монаш юнивърсити“, на пето е Хамбургският университет, следва Университетът на Сидни. На седмо място е Харвард, на осмо Университетът на Сао Пауло (Бразилия), на девето Кралският колеж в Лондон, а челната десетка завършва с Университета на Варшава (цялата класация виж тук).

37
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Филип
Филип
14 март 2023 20:13
Гост

Като са толкова добри студентите на СУ,защо 50% от тях ги късат на адвокатския изпит? За един приятел титам🤣🤣🤣🤣

Що изпитващите не ги изпитат на адвокатския изпит?
Що изпитващите не ги изпитат на адвокатския изпит?
15 март 2023 7:25
Гост

Изпитващите са неизпитвани-тоест лица, непреминали атестацията на този изпит преценяват знанията на другите. Какъв ли е резултатът ако изпитващите бъдат изпитани на същия този адвокатски изпит? Или ако бъдат изпитани всички вписани без изпит? Мерзост е,че на адвокатския изпит изпитващи са неизпитвани, а знанията на ходилите на изпит са коментирани от вписаните без изпит. А те колко знаят се видя на изпита за съдии по вписванията от 2019-80 процента двойки и тройки. И тези двойкаджии имат право да са изпитващи, и да преценяват чужди знания-доказано незнаещ-установено на изпит за съдии по вписванията е участник в изпитна комисия. Не знае по… Покажи целия коментар »

Попрочел
Попрочел
14 март 2023 16:11
Гост

https://nica.team/ranking/
Въпроси и отговори…

Гергана Динева
Гергана Динева
14 март 2023 16:03
Гост

Здравейте! Видях мой студент да публикува тази информация във Фейсбук, но колегите от ЮФ не са се похвалили. Половин час се опитвам да разбера нещо повече за тази класация, но те на практика не съществуват. Има уебсйт, но нищо повече, а на него няма имена, комисия, държава, институция. Туитър акаунтът им е практически неизвестен, има 111 последователи. Линковете, които са към университети, публикували нещо за тази класация, до един са невалидни. Съветвам ви да отстраните публикацията, докато не проверите достоверността и легалността на тази „класация“.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 15:51
Гост

Много добра новина за всеки, който не е стъпвал в ЮФ. За всички останали – ние си знаем каква е истината.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 14:51
Гост

Еми, да, така е! Има много мотивирани колеги, които напъват! А и освен това Юридическият факултет на СУ има и много добра лаборатория по Криминалистика, в която могат да се видят неща, където другаде не можеш да ги видиш!

:))
:))
14 март 2023 14:43
Гост

Браво! Заслужено постижение! Само бих добавил две неща: Първо, старите червени преподаватели в ЮФ на СУ, като Близнашки, Орсов, Русчев и тем подобни, да ги пенсионират по-бързо, и да дойдат широкоскроени, млади и подготвени кадри, да поемат преподавателската щафета. Второ, мааааалкооооо по-изрядна и добронамерена администрация.

Свидетел
Свидетел
14 март 2023 14:40
Гост

Каквото и да говорят, Юридическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски” е един от най-добрите правни факултети в страната ни! Там, за разлика от някои други ЮФчета, се учи и се провеждат изпити КАТО ИЗПИТИ! Не може в ЮФ на СУ по определена учебна дисциплина да изпитват студентите с устен изпит, а примерно в другия ЮФ на университета У по същата учебна дисциплина да ги изпитват с ДОМАШНА РАБОТА – есе! Препишат го и 6-ци! Така че, айде моля ви, ЮФ на СУ си е най-най! Там влизат много мотивирани млади хора!

млад юрист
млад юрист
14 март 2023 13:17
Гост

Странният бекграунд на България е еднаква предпоставка както за лоши, така и за изключителни резултати. Поставяме високи летви и се целим точно. В стремежа да влезем в левъла на първия свят ги изпреварваме, защото амбицията и стимулът са ни по-големи.

Това го наблюдавам в много млади хора, вкл. юристи.

По същество съм супер горда <3

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 14:36
Гост

Независимо, че става въпрос за международни състезания, които се водят на английски език, ще е добре да поработите малко върху речниковия си запас, защото прекомерното използване на чуждици в областта на правото -по презумпция е сравнително консервативна дисциплина- е крайно нежелателно. Поставянето на висока летва е похвално, но всеки успех започва с малки стъпки и правилното изразяване е от съществено значение. Дори и да се абстрахираме от англицизмите, остава странната употреба на предлози: – в „левъл“/ниво/ не се влиза, а се стига – не е „в“ много млади хора, а „у“, защото са лица – има разлика между гордост „с“… Покажи целия коментар »

млад юрист
млад юрист
14 март 2023 17:01
Гост

Начи, речниковият ми запас си ми е мн добър, мога да докажа със съдебни актове. Ма тоя форум не е точно съдебна банка или явяване пред изпитна комисия.

Аман от критикари

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 18:41
Гост

Радвам се, ако казаното от Вас е истина.

Слънце
Слънце
14 март 2023 13:04
Гост

Предполагам, че сега най-умните младежи от целия свят ще се втурнат да учат право в СУ.

Чукча
Чукча
14 март 2023 13:26
Гост

Няма начин ,хихи
Тъкмо ще разберат и как се става магистрат в БГ като им поискат по 100 бона за решенията на казусите.
Но пък после на устния-Гаранция-Франция…

ако баба ти...
ако баба ти...
14 март 2023 13:45
Гост

Покажете факти.Навярно сте юрист.А не ала бала
.рник.

Щерев
Щерев
14 март 2023 12:20
Гост

Ето такива новини обичам да чета.

Фики
Фики
14 март 2023 12:13
Гост

Не предполагах, че в Сингапур има такива прависти.

Тихомир
Тихомир
14 март 2023 12:16
Гост

Аз пък, че Харвад е чак на седмо място.

Тодоров
Тодоров
14 март 2023 12:13
Гост

Това няма голямо значение. Браво на децата, но все пак смятам, че силните университета са тези, които са класирани по стечение на обстоятелствата на задни места.

Велизара
Велизара
14 март 2023 12:10
Гост

Интересна класация

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 12:09
Гост

В някаква степен това ми връща увереността, че България няма да поеме по пътя, който искат онези зеленчуци – мангъроиди и путиноиди

Филип
Филип
14 март 2023 12:19
Гост

Да. Обаче за съжаление тези прекрасни млади хора ще избягат в чужбина.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 12:08
Гост

Чудесна новина

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 11:53
Гост

Браво! Нека постиженията на ЮФ на СУ послужат за пример на всички останали висши училища в България.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 11:53
Гост

Супер. Но не знам дали това има някакво значение, при положение, че според тази класация престижни университети, като Кембридж и Оксфорд са класирани след някакви цигански университети в Мексико, Малайзия, Иран, Индия, Шри ланка и Нова зеландия.

5токурсник
5токурсник
14 март 2023 11:55
Гост

Ти си циганин по душа, видно от необразования ти коментар.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 11:57
Гост

Ако аз съм циганин по душа – ти си още по-голям циганин. Като написах „цигански университети“ очевидно е, че имах предвид университети в забутани места. А ти като ми написа, че съм циганнин по душа – това означава, че обиждаш циганите. Значи си още по-голям циганин, отколкото мога аз да бъда, защото моят коментар не е дискиминационен и обиден, за разлика от твоя. Айде ся да се връщаш да четеш ГПК, НПК, ДОПК и т.н., а не да висиш по сайтовете.

Пашов
Пашов
14 март 2023 12:14
Гост

Добре, пратете си детето в Сао Пауло ако ви стиска. Че там престъпността не е никак малко. То си личи и на база на престъпленията в Бразилия колко им е добра съдебната система и тия юристи там колко качествени са.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 12:01
Гост

Направо да бяхте писали, че българите участват активно в международни състезания, защото са комплексари и искат да избягат от „селския манталитет“ на държавата, в която по някаква случайност са родени, а на студентите от престижните западни университети им е „под нивото“ да се пънат въобще и при тях проблемът е не лошата образованост, а липсата на желание. Фактите са такива и това е безспорен успех, всичко останало са празни приказки, с които драскачи ще се опитват да омаловажат доброто представяне на учещите „Право“ у нас.

Тодоров
Тодоров
14 март 2023 12:12
Гост

Искате да кажете, че университета в Шри Ланка е по-качествен от този в САЩ или Англия? Добре…

LSSAH
LSSAH
17 март 2023 0:32
Гост

Абсолютно точно. Селтаците в СУ се пънат винаги и са досадно нахлани. Вече и класации си направиха все едно не си знаем нивото. Това, че е най-добрия в България не значи нищо.

Абе, поне тоалетните оправиха ли ги!?

Марина
Марина
14 март 2023 12:11
Гост

Ами факт е, че ако детето ми иска да учи право бих го насочила към Кеймбридж, Оксфорд или Харвард или Кралския колеж в Лондон, не в университета в Бразилия и още по-малко в ЮФ на СУ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 12:15
Гост

Най-вече в Харвард, да и после да си дойде у нас, щото там реализацията е трудна и да ни поучава как да пишем българските закони, независимо , че си няма хал хабер от континентално право.

Чулев
Чулев
14 март 2023 12:13
Гост

Тук явно говорим за представяне на конкретни хора в състезание, а не за цялостното ниво на преподаване и престиж на университетите в Англия и САЩ.

Чукча
Чукча
14 март 2023 13:11
Гост

При това става дума за ЕДНА СПЕЦИАЛНОСТ от университети,в които има десетки други. Няма връзка едното с другото/престижността на даден университет/. Няма пречка и от Югозападния да се представят най-добре. Значи ли нещо това? Нивото в СУ е добро,но факт е че тези класации са много относителни.Дори не става ясно за какъв период е изследван,колко състезания и т.н.
Добра новина е,но не трябва да заблуждава. Дори от самият СУ ,като най-добър в БГ,относно юридическия факултет,цели 50% всяка година биват скъсани на адвокатския изпит.Това-от 18г. насам,твърда константна величина,откакто съществува изпита.

Юлиян
Юлиян
14 март 2023 12:24
Гост

Ти кога за последно ходи в Мексико? Тук е цигания в сравнение с там.

Съдебен помощник
Съдебен помощник
14 март 2023 11:45
Гост

Браво!