Двете комисии на Прокурорската комисия на Висшия съдебен съвет, които трябва да дадат становищата си за това дали единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев притежава необходимите за този пост професионални и нравствени качества, ще ги обсъдят публично. Това обявиха днес от съвета.

Комисията по атестирането и конкурсите, която трябва да каже дали Гешев има професионални качества за главен прокурор, ще се събере в понеделник и е взето решение заседанието ѝ да бъде излъчвано онлайн. На него има право да се яви и самият Иван Гешев и е поканен да го направи.

Ден по-късно, за да обсъди нравствените му качества, ще се събере Етичната комисия на Прокурорската колегия.  Нейното заседание също ще се излъчва директно онлайн от ВСС.

Какви ще са становищата на двете комисии, които са задължителна част от процедурата по избор на главен прокурор, трябва да стане ясно до края на работния ден на 17 септември.

Правилата, приети от ВСС, задължават Комисията по професионална етика трябва да събере и да анализира всички данни за Иван Гешев в публичните регистри и други достоверни източници на информация.

Двете комисии ще обобщят и становищата, които най-различни институции – съсловни организации, прокуратури, висши училища, съдии, адвокатски организации, полицейски структури и други, изпратиха за кандидатурата на Гешев.

До момента те са безпрецедентно много – над 80.

Изборът на нов главен прокурор е насрочен за 24 октомври.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
13 септември 2019 22:20
Гост

Подобен фарс не бих наблюдавала! Освен с леген в скута профилактично…ако ми се догади. А това е сигурно!

Петко 2
Петко 2
13 септември 2019 16:37
Гост

„Блестящ арест“!? До къде стигнахме!

Стойчо Василев
Стойчо Василев
13 септември 2019 14:08
Гост

Единствено Радев остана като последна надежда да попречи на избора! Обаче с тая акция по сплашването му с руските шпиони, която може да стигне и до импийчмънт ако се разрастне, не знам дали ще има смелостта да се противопостави.

Манолев
Манолев
13 септември 2019 14:03
Гост

Естествено, че има профеисонални качества – вижте само списъка с блестящите арести – Иванчева, ТАД, руските шпиони… Слава Богу, че най-сетне ще имаме една изградена, доказана и безспорна личност за главен прокурор!

Пижо
Пижо
13 септември 2019 14:09
Гост

При Иванчева въобще нямаше блясък, а излишна показност. По-скоро приковаха вниманието ни към нея и после продължиха да я развяват като прани гащи.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 14:15
Гост

Недялко, пий си хапчетата! Извън репресивния апарат на МВР и прокуратурата, единствено „журналистите“ от ПИК подкрепят това недоразумение на природата.

Онлайн цирк
Онлайн цирк
13 септември 2019 12:40
Гост

Излъчването онлайн няма да даде повече публичност и прозрачност, както явно червенодрешковците искат да ни убедят. Нищо не им пречи да говорят по сценарий.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:29
Гост

И ако случайно, което много ме съмнява се окаже, че няма необходимите качества, какво ще се случи?

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:31
Гост

Нищо, разбира се. Вече е решено. Както винаги дават на хората зрелища, когато няма хляб. За какво ли бяха тези срещи на Радев около кандидатурите за поста?

Електорат
Електорат
13 септември 2019 12:26
Гост

Тоест публично ще ни хвърлят прах в очите. Дълбоко съм убеден, че точно прокурорската колегия ще го изкарат единствен и неповторим.