До по една и половина основна заплата плюс ранг – такъв ще е размерът на коледните премии тази година за магистратите и служителите. За специализираните съдии и прокурори ще има по до три заплати плюс ранг. Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който осигури пари за допълнителните трудови възнаграждения (ДТВ).

За да има бонуси, са необходими 20 257 058 лева. 6 300 043 лв. от тях са от неразпределения размер по параграфа за заплати в съдебния бюджет, а останалите 13 957 012 лв. бяха осигурени от бюджета на ВСС и от перата за издръжка и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Коледните премии ще се отпускат според критериите в правилата за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, реши още ВСС.

Това означава, че всеки шеф на съд и прокуратура ще трябва да съобрази критериите в правилата при отпускане на бонусите. Според тях ДТВ не се изплащат при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание. Нататък условията са следните: при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.

В първия си доклад за върховенството на правото в страните от Европейския съюз в частта за България Европейската комисия отправи серия от препоръки. Една от тях беше свързана с критериите за допълнително заплащане на съдиите и прокурорите, за които ЕК установи, че са проблемни, защото създават риск от нежелано влияние върху магистратите. Препоръката беше за по-ясни и обективни критерии за определяне на премиите, като и да се ограничи ролята на административните ръководителите в този процес.

В тази връзка ВСС създаде работна група, която така да промени правилата, че да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни трудови възнаграждения на магистрати, като същевременно се разпишат ясни, обективни и прозрачни критерии за отпускане на премии. Работната група трябва да е готова с предложенията си до 20 ноември, утре. Дали те ще бъдат приети и тазгодишните премии ще се раздават по нови правила, тепърва ще се разбере.

 

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
?????
?????
21 ноември 2020 22:16
Гост

и да не забравя лекарите са едни надути и тъпанари в повечето случаи , но нямат и грам покритие.
И докато болните – търговските дружества се ръкводят от лекари- пенкилер така ще са ис на загуба.
Те не са учили за управленици , а за лекари , но имат самочуствието че могат????
все едно ние юристите да лекуваме ????
та до бай Ганьо и Греманията и Америката- там управители и директори на болнците са само юристи или икономисти. те за това са учили.

?????
?????
21 ноември 2020 22:11
Гост

1. държавните служители имат право да са и преподаватели така е записано по изключение. 2. държавните служители вземат ДВРП всяко тримесичие., така също и за нова година. 3. в съдебната система се взима само веднъж за коледа 4. лекарите си имата бюджет , най- големотоперо – 5 миларда само за НЗОК 5.лекарите имат бюджет и по МЗ. 6. лекарите имат и бюджет от общинските бюджети. 7. лекарите получават още пари като търговци- търговски дружества 8. лекарите могат да се занимават и със всяка друга дейност 9. ако се разболелее колега събираме пари за лечение 10.. нас ни карат насила да… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 ноември 2020 0:33
Гост

рано или къстно дупетатите ще вденат че вместо в България да има 3000 съдии на заплата по 3 000 лв./мес., е по-добре да има 4000 съдии на заплата по 2 000 лв./мес. В първия случай разхода е 9 млн.лв, а във втория е 8 млн.лв. /мес. Хем ще се ускори правораздаването,хем ще се спестят разходи с 10 %. Вденали са го в Германия, в Испания,, ще стане и тук. А черноризци храбри ще престанат да се мислят че са “на първа линия“,и не само няма да искат по 2 ваканции, ами ще бачкат нон-стоп, както всяка администрация.

ала бала
ала бала
20 ноември 2020 0:40
Гост

хаха, това си е добра идея за съдебна реформа – ама те наистина не са толкова значими за обществото: нали слушат и четат адвокатите и така решават…на практика са повече писатели, отколкото мислители

баба яга
баба яга
19 ноември 2021 17:43
Гост

Ганчо, не нон стоп бачка черноризеца, ами и нон свят. Ела да врътнеш 12-14 часа работа в и извън зала, дай едно дежурство 12 часа, работи на празниците, бъди на разположение във всеки един момент и тогава да си поговорим. И да, на първа линия сме. За малко най – големият съд да спре да работи, защото колегите се изпонатръшкаха от ковид. Някои и си отидоха. И пак имай сурат да пишеш глупости.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 23:04
Гост

Типичната герберастка тактика от 11 години насам. Пускат публично информация, че на една професия ще дадат бонус, за да почнат останалите да вият. Накрая казват окей, ние сме добри герберасти, няма да дадем на това съсловие. И идиотите се кефят. Но пропускат факта, че и за тях няма и си остават идиоти. Въпросът е не защо ще има по заплата и половина за служителите в съдебната система, а защо няма и за останалите бюджетни сфери. А отговорът е прост: Защо бай Гербераст с дебело шкембе, оял се и напълнил шкафа с евро, да вади от бюджета, с който се разпорежда… Покажи целия коментар »

Dali
Dali
20 ноември 2020 9:21
Гост

Не е така. В бюджетната сфера, ако не помните наляха едни 30 процента, докато в съдебната заплатите са замразени от доста време. Така че си гледайте във вашата паница.

пациент
пациент
19 ноември 2020 22:05
Гост

https://www.monitor.bg/bg/a/view/pacienti-pochinaha-ot-koronavirus-chakajki-na-stylbite-pred-bolnica-v-plovdiv-235460
Та по колко заслужават? Това като ще обобщаваме.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 ноември 2020 21:59
Гост

в Щатите, средната заплата на докттор 2 пъти по средната заплата на съдия – тук е обратното.
Само че бе съдии може – а без доктори- не…така че по 3 заплати трябва за докторите, а не съдиите

До Бай Ганьо
До Бай Ганьо
19 ноември 2020 22:33
Гост

Бай Ганьо, ти даваш становище, но информацията ти не е вярна!
И кво сравняваш професии които нямат нищо общо по между си, а и двете са еднакво важни в обществото. Нито медицината, нито правото са еднакво по-маловажни една спрямо друга, като науки за живота.
Има една разлика обаче в упражняването на едната и другата професия и тя е съществена!!! За разлика от лекарите, съдиите нямат право да работят нищо друго, освен като преподаватели, а лекарите цуцат едновременно и от държавните или общински болници, където работят и източват яко здравната каса, и имат право и да работят частна практика!!!!!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 ноември 2020 0:27
Гост

че то никой държавен чиновник няма право даже и като преподавател да работи, бе аркадаш – а са със заплати наполовина на съдийските. С какво един юрисконсулт в Мин-во е по-долу от един съдия? И да са напъвате, за всичко е очевидно получават свръхмного спрямо другите, без никаква пропорция. А за данните -има предостатъчно, даже имаше доклад на Световната банка колко взима съдия в Германия – около 1,5 с/мо средната за страната, и някъде 1,3 с/мо чиновник. А и сме с доста повече съдии от Германия, отнесено към населението.

До Бай Ганьо
До Бай Ганьо
20 ноември 2020 0:59
Гост

Кво да ти кажа Бай Ганьо, еми семпъл си! Пишеш от злоба и завист, т.е. жалък си😂

адвокат
адвокат
19 ноември 2020 21:47
Гост

ей,тия нямат срам – какво безочие! Барикадирали са се в съдебните зали зад плексигласи, ваканция имаха без причина, взимат огромни заплати за работа,която е няколко дни седмичн, ходят когато си искат да кажат по 2 приказки в зала, то са съдебни шпомощници, сексретари, деловодители – истината е,ч е в Германия един съдия в Окръжен съд взима 1,5 спрямо средната заплата на немски чиновник, а районните – колкото чиновник..тук взимат по 5-6 пъти спрямо средната заплата на чиновник, и все закъсняват с решения. Тази съдебна вахканлия е безобразие…Кой е по-важен – лекаря,или някой тъпунгер в черно расо, да копира и цитира… Покажи целия коментар »

Несъгласен
Несъгласен
20 ноември 2020 10:49
Гост

Адвокатите, които са масово неграмотни и не знаят как да си напишат исковата молба ли? Добре, че има предпоследна и последна възможност за отстраняване на нередовности, нагли до крайност и само знаете да извинявате незнанието и некадърността си пред хората като ги лъжете, че съдията е бил „купен“. Първата работа в устните състезания е да поискате разноските, за които работа не е свършена. Не се излагайте да коментирате работата на съдиите, като очевидно не я познавате, дребни душици…

адвокат
адвокат
19 ноември 2020 21:35
Гост

на пенсионерите по 50 лв. на месец за Коледа,на съдиите – по 15 000 лв. Няма такова лапане ….трябва в закон за да се забрани това – да взимат,колкото е средната в страната, и това е

До адвокат
До адвокат
20 ноември 2020 12:45
Гост

Правото на ДТВ е регламентирано със закон /ЗСВ/!!! Същият този закон регламентира и размера на трудовите възнаграждения в съдебната власт!
Четете закона адвокате, не само да плюете типично по бъргарски. Аман от семпли и некомпетентни адвокати!

Коя
Коя
24 ноември 2020 17:03
Гост

Слаб в правото, слад и в математиката. Три заплати или заплата и половина на съдия не правят 15 000лв.амй нейсе. Адвокатска му работа!

Black swan
Black swan
19 ноември 2020 19:19
Гост

Лозан Панов отново е срещу интересите на българските съдии. Днес какви ли не глупости слушах като аргументи, че не трябва да се изплащат ДМС. Той, дето работа за пет пари не е свършил, дето не пише дела, не е направил нищо за съдебната система, освен скандалите с клипа в съдебната палата.

Позор! Оставка!

дайте парите нта лекарите в Ковид отделенията!
дайте парите нта лекарите в Ковид отделенията!
19 ноември 2020 17:13
Гост

В Свищов , по данни на медиите не могат да намерят лекар, в отделението икономист(според битиви-дано нещо не са доразбрали) и кинезитерапевт лекуват болните. Тези 20 000 000 лв трябваше да се раздадат на лекарите, за да имат стимул да отидат в непривлекателни райони, докщато тече ситуацията с вируса. Вместо 10 000 лвн за сп ецправосъдието(КОЕТО СИ Е ЗАКОНЕН ПОДКУП, КОЙТО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА) да бяха дали тези 10 000 лв, за да се намери лекар(защо не и от чужбина за тези пари) да отиде в Свищов и др райони без лекар в ковид отделение. Заплатите в съдебната система са огромни,… Покажи целия коментар »

Мия
Мия
24 ноември 2020 17:06
Гост

Не зная как от бюджет на съдебната власт сумата може да се насочи към здравеопазването. Думите ви изпреварват мисълта ви.

Погнусата, ама не по Сартр
Погнусата, ама не по Сартр
19 ноември 2020 17:08
Гост

Раздаването на тези бонуси на Съдебна система ОПГ е пример за наглост, облечена във власт, за мидъл фингър, който инсткалираните показват на данъкоплатеца, който изнемогва. Въпрос на морал е инсталираните да откажат фантастагористимистичното, напълно незаслужено плащане(7000-10 000 лв-бонус плюс заплата, всичко това необложено с осигуровки) . Но пък откъде морал в съдебната система. че дори инсталирането е заченато в грях-с раздадени казуси. Професор в БАН е с около 900 лв заплата, професор от СУ е с около 1000 лв заплата, бонуси за ЧНГ няма. А и си плащат сами осигуровките. А прокурор, който два закона не може да научи, а… Покажи целия коментар »

Водевил
Водевил
19 ноември 2020 19:20
Гост

Я, интелектуалецо, иди да чакаш Годо и недей да политиканстваш на гърба на магистратите.

Белла
Белла
19 ноември 2020 13:46
Гост

Освен това, всички по места събираме пари за закупуване на апарат за плазмофереза и отделно по места сме обособили кутии за дарения и всеки един от нас участва активно в дарителската кампания. Не обичам да говоря за дарения, защото този акт е личен и не би трябвало да се афишира, но във форума има хора, които със сигурност не са дарили и лев, обаче тракат по клавиатурата само глупотевини

Саркози
Саркози
19 ноември 2020 13:13
Гост

Раздаването на пари по този начин / каквито и аз ще получа/ е откровен управленски идиотизъм. Хора умират по стълбищата на болниците , 50 % от лекари , медицински сестри и санитари са се изпокрили и не искат да работят , а държавата вдига заплати на съвсем други държавни служители.

Всеки в КОВИД отделение да взема ТРОЙНА ЗАПЛАТА до края на зимата . Само така ще се намерят „доброволци“. Аз нямам против да си стоя със сегашната заплата . И без това няма къде да я харча в тази ситуация !

Съдебен служител
Съдебен служител
19 ноември 2020 13:28
Гост

Вие сериозно ли? Понеже няма къде да си харчите парите, да не дават бонуси? Ние не работим ли на първа линия при риск от зараза? И не изплащаме ли кредити и не издържаме ли семейства? Не ни ли замразиха увеличението на заплатите, за да сме съпричастни, а после ни събираха и пари за нуждаещите се? И петорна заплата да им дадете на медицинските работници, те като са страхливци, пак няма да работят. А ние си работим плътно всеки ден, въпреки опасността, и сме си заслужили парите.

Кукуригу
Кукуригу
19 ноември 2020 13:47
Гост

Не се излагайте. Може да се спори кой заслужава пари, но да се спори дали работим на първа линия, е глупост. Много далеч сме от първата линия. То в тая държава не остана някой, който да си признава, че е на втора и следваща линия, всеки реве, че бил на първа.
Съдия съм в сравнително натоварен съд и не ми пречи да го кажа – излагате се.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 13:52
Гост

Ало, съдията-никой не ви спира да си дарите ДТВ то. Но ако вие не сте на първа линия, вашите служители в деловодството са.

Съдебен служител
Съдебен служител
19 ноември 2020 13:55
Гост

Наистина сте кукуригу. Знаем колко работят специално съдиите в сравнително натоварените съдилища.
Ако не сте забелязали, има масово болни съдии и служители. Всички сме в риск в съда – идват хора от къде ли не и си рискуваме здравето, за да има правораздаване. Но вярно, съдиите не сте на първа линия, само служителите, които имаме пряк контакт с всички.

Кукуригу
Кукуригу
19 ноември 2020 14:01
Гост

Е, нали съдиите не работят, как така са болни масово?
Добре, приемам – медиците са страхливци, но Вие сте героиня от първата линия.

Гражданин
Гражданин
19 ноември 2020 22:20
Гост

Не знам кои съдии не работят. При нас си работят всички и не сме спирали от лятото.

Кукуригу
Кукуригу
20 ноември 2020 11:46
Гост

Гражданино, питай госпожата от първата линия, дето знаела колко работят съдиите. И ние си работим. Просто не сме на пангара, както са лекарите от болниците в момента.
(„Госпожа“ казвам, защото сигурно над 90% от служителите и близо 100% от деловодителите са жени, иначе може и господин да е.)

Кукуригу
Кукуригу
20 ноември 2020 11:49
Гост

Послепис. Ако деловодствата са на първа линия, не знам на коя линия са касиерките в Кауфланд, които се срещат с много повече хора на ден, а за лекар от Бърза помощ изобщо няма да отварям дума.

Петко 2
Петко 2
19 ноември 2020 19:58
Гост

От 28 години получавам тринадесета заплата (не цяла, не всяка година, но да не издребняваме). От 28 години най-голямото възмущение на народа е, когато съдиите получат бонус. От 28 години най-голямата радост на народа е, когато съдиите те получат бонус. За 28 години никой не разбра, че „бонусите“ идват от бюджетни икономии, и основно от „работна заплата“. Никой не разбра, че тези пари сме ги изработили и не пипаме от парите в други сектори. 28 години никой не се възмути за заплатите на стотици хиляди чиновници във всевъзможните министерства и от техните бонуси на тримесечие. Апелирам ВСС да си отмени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:43
Гост

Честито! Със здраве да си ги харчят.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:43
Гост

Нищо ново под слънцето.

Лукавия
Лукавия
19 ноември 2020 11:41
Гост

Кратко пояснение:
Спестените 14 млн. лв. от непридобиване на ДМА са всъщност от нереализираната техническа инфраструктура на ел. правосъдието – сървъри, скенери, компютри, окабеляване. Това обяснява и вътрешната съпротива срещу ел. правосъдието – защо да го правим, като можем всяка година да си разпределяме парите за него, ежегодно заделяни от глупави бюджетари. Така хем ще заблуждаваме народа, че уж нещо правим по въпроса, хем нищо няма да правим, че да не изяде мишката работните ни места…

Боби Босов
Боби Босов
19 ноември 2020 11:05
Гост

Пари им дай и това е

М. Кирилов
М. Кирилов
19 ноември 2020 11:04
Гост

Според мен много хора се нуждаят от финанси по Коледа, но малко са привилигированите да получат такива

Външен
Външен
19 ноември 2020 11:03
Гост

Много ме дразнят и ВСС и всички съдебни тунеядци.

Руменов
Руменов
19 ноември 2020 11:03
Гост

Смятам, че и други хора искат да получат пари отгоре, но е трудно

Temelko
Temelko
19 ноември 2020 11:03
Гост

Ами заслужили са ги, но и много други хора са ги заслужили, а за тях няма

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:44
Гост

Така е. Двоен аршин.

Занев
Занев
19 ноември 2020 11:02
Гост

Смятам, че не е лошо да се дават допълнително пари, но мисля, че е редно да се отделят и за други неща

Димитриева
Димитриева
19 ноември 2020 11:01
Гост

Мисля, че и за по -умни неща могат да се дават пари, а не за това точно

Живко
Живко
19 ноември 2020 11:01
Гост

Подкрепям решението. Не е никак лошо

Ferdinand
Ferdinand
19 ноември 2020 11:00
Гост

Така се стимулира икономика

Димитрова
Димитрова
19 ноември 2020 11:00
Гост

Ами да има пари за Коледа да се дават по магазините.

XNL
XNL
19 ноември 2020 11:00
Гост

Браво им

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 10:57
Гост

А парите за дрехи няма ли да вдигнат?

Анонимна
Анонимна
19 ноември 2020 21:36
Гост

Голямо самочувствие ви е подгонило и наяждане нямате! И съчувствие нямате към хората, които работят в други сфери. Имам позната със заплата няколко пъти надвишаваща минималната и постоянно реве за пари. Тези милиони другаде трябва да отидат!

Служител
Служител
19 ноември 2020 10:56
Гост

Напълно са заслужени бонусите, елате да вършите нашата работа и тогава ни плюйте.

Човек
Човек
19 ноември 2020 10:55
Гост

Защо спец магистратите, които са известни със своята некадърност, взимат най-големи премии?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 14:15
Гост

Отиди да работиш там и ще разбереш, защо се чудиш и питаш?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 10:53
Гост

Значи пак няма да има ремонт на съдебни сгради и подобряване на условията за всички участници в съдебния процес. На гол тумбак чифте бонуси.

Възмутен
Възмутен
19 ноември 2020 10:51
Гост

За какво се премирате? По време на карантината си почивахте, вместо да пишете дела и мотиви, сега пак искате ваканция и въобще – шапка на тояга.

Гражданин
Гражданин
19 ноември 2020 22:25
Гост

През март и април лично изписах две колички с дела. Гледах такива, защото не всичко беше спряно.
И нова „съдебна ваканция“ не искам, понеже ми се трупат още и още през нея. Нявам полза. А и ковид изкарах – не ми пука.
Ако говориш за себе си е друго нещо, но не всички сме били по диваните.

Коце
Коце
19 ноември 2020 10:49
Гост

Само за съдебните служители съм съгласен.

Кукуригу
Кукуригу
19 ноември 2020 13:48
Гост

Защо?

Нерегистриран
Нерегистриран
19 ноември 2020 15:55
Гост

Служителите в съда са на най първа линия. Тези особено в залите са най застрашени, там няма прозорци и е ужасно. Заслужават да получат повече. Но на тях дано им ги дадат, щото само ги лъжат. Браво, ако това се случи, нещо хубаво на тази пандемия. Малко да се зарадват тези служители. Браво, най после тия от ВСС са се стили да дадат на тия работливи пчели поне малко награда.

аман бе
аман бе
19 ноември 2020 18:01
Гост

Не сте на първа линия. цинизъм е да се сравняваш с ковид отделенията. Що не отидеш доброволец там,дори за 1 месец-срещу 1000 лв ,колкото се плаща за работа в оквид отделение. Нали твърдиш,че си на първа линия, значи нищо няма да се промени , по твойта логика-ако отидеш в ковид отделение. Ама не смееш. Така,че не лъжи-не си на първа линия. И на пета линия не си-дори в обикновен магазин е по-рисково от там, където си ти.

Нерегистриран
Нерегистриран
19 ноември 2020 15:47
Гост

Съгласна съм за служителите, особено тези в СРС, които нямат и прозорци по стаите, трябва да получат и много повече. Те живеят без въздух в стаите. Не се проверяват помещенията, как няма да се заразят. На никой не му пука. Този техен адм. ръководител, не знае къде се намира, камо ли да реши разни въпроси, като ВСС на този трябва да му отнеме ръководните функции.