Шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев е разследван за участие в схема за източване на бюджета с фалшиви документи за получаване на максимални пенсии.

Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев пред „Нова телевизия“. В Силистра продължава акцията на Специализираната прокуратура.

Схемата включвала получаване на неистински документи за стаж от най-тежките категории труд, като тези в минната индустрия, благодарение на които се получава максимална пенсия, обясни Гешев. Възнаграждението било 10 000 лева и член на групата задържал дебитната карта, на която клиентът започва да получава пенсията, докато по нея не се натрупа тази сума. След това картата била връщана на получателя. По думите на зам.-главния прокурор, схемата работела от години.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че Пенчев е сред десетината задържани до момента, но по-късно ще стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Шефът на НОИ-Силистра е баща на популярната напоследък изпълнителка Христина Христова – Тита.

В началото на годината прокуратурата започна масови проверки за източване на НОИ, основно с издаване на решения от ТЕЛК. Тогава от държавното обвинение обявиха, че стотици милиони от държавния бюджет отиват в хора, които нямат заболявания, но с подправени документи получават инвалидни пенсии. Зам.-главният прокурор каза тогава, че в Силистренска област близо 1/3 от пенсиите са инвалидни. Тогава той призова Окръжната прокуратура в Силистра да се събуди, защото там са най-масовите случаи.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 март 2019 11:08
Гост

Не стоят мирно тези хора и само отварят работа на Иван Гешев.

Анонимен
Анонимен
08 март 2019 10:48
Гост

Наглец. Краде от хората, на които им удържат всеки месец за осигуровки.

Анонимен
Анонимен
08 март 2019 9:21
Гост

Поредният корумпиран шеф. Да видим какви ще са последиците за него.

Анонимен
Анонимен
08 март 2019 9:19
Гост

Окръжната прокуратура в Силистра да си поеме отговорностите. Под носа й се вършат престъпления.