Директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева може да бъде „служебно“ преизбрана за втори мандат без да има нова публична процедура, в която да се явят и други кандидати. Това става възможно с приетите днес от Управителния съвет на НИП промени в правилата за избор на директор, предложени от самата Тачева, чийто мандат изтича през юли тази година.

За измененията и т.нар. „служебен втори мандат“ съобщиха от Върховния касационен съд, чийто председател Лозан Панов е и председател на УС на НИП.

Негови членове са шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, както и кадровиците Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов и проф. Сашо Пенов, който е представител на министъра на правосъдието.

В съобщението на ВКС се посочва, че са създадени специални привилегии за Тачева. По нейна идея в правилата за избор е записано, че процедурата се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата. Но, ако в срок от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, настоящият директор на НИП подаде заявление, с което декларира желанието си за втори мандат, може и да няма ново публично и открито състезание на поста, а директно преизбиране.

Това е така заради одобрен нов раздел в правилата, озаглавен „Преизбиране за втори мандат“. Според предложеното от Тачева процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, към което е приложен отчетът му за първите пет години. Докладът за свършеното се приема от Управителния съвет на института, който оценява постигнатите резултати като може даде „задоволителна“, „добра“ или „много добра“ оценка.

Според чл. 11, ал. 2 от правилата „При получена оценка най-малко „добра“, управителният съвет може да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат“.

А следващата разпоредба – чл. 12, гласи следното: „Когато в срока по чл. 10 няма подадено заявление или оценката е „задоволителна“, управителният съвет открива процедура за избор по реда на чл. 3 и следващите“. Т.е. само ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години или ако оценката му е най-ниската – „задоволителна“, се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат, се уточнява в съобщението от ВКС.

Тези изменения водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност“, казва председателят на ВКС и на УС на НИП Лозан Панов.

Той е гласувал против правилата, докато останалите членове на Управителния съвет, присъствали на заседанието, са ги подкрепили. Министърът на правосъдието Десислава Ахладова е отсъствала поради служебна ангажираност.

В Закона за съдебната власт не е уреден въпросът за избора на директор на НИП, казва се само, че процедурата се развива пред Управителния съвет, който го избира с 2/3 от гласовете. Според чл. 255, ал. 2 от ЗСВ „Директорът на Националния институт на правосъдието се избира за срок 5 години. Той може да бъде избран за още един мандат, след оценка на дейността му от управителния съвет. Директорът се подпомага от заместник-директори„.

Същевременно според чл. 19, ал. 2 от правилника за дейността на НИП „Управителният съвет определя правилата за избор на директора при спазване принципите на прозрачност, публичност и равен достъп„.

 

28
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Коко Роко
Коко Роко
23 февруари 2021 9:36
Гост

Ако Каракачанов имаше сестра как щеше да изглежда? Само се чудя и гледам г-жа Тачева …

16-ти април
16-ти април
23 февруари 2021 9:25
Гост

Не познавам работата на Тачева отвътре, но колкото и заслужила да е – нека се докаже в една безпристрастна процедура, а не с шикалки в незнайни устави и правилничета…. Това директно означава, че е сигурна, че по друг начин няма да я изберат. Нагло, срамно, позорно….. и какво като цица още пет години от хранилката, не разбира ли, че един ден всичко си идва на мястото, че не може и в отвъдното да е директор! Голям смях ще е когато бъде поставена от съдбата на място… а този ден ВИНАГИ ИДВА

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 8:20
Гост

Шекерджиев и останалите, поименно как са гласували предложението на Тачева? Не ги крийте зад анонимното „Управителният съвет“.

катя
катя
23 февруари 2021 13:13
Гост

Не Шекерджиев, а Килимджиев.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 22:47
Гост

Безочието в България е неограничена величина! Ако бяхме народ, такива щяха да чупят камъни в лагерите…

Куц варненски кон
Куц варненски кон
22 февруари 2021 19:43
Гост

Другари и другарки, аз завърших РАБФАК. Понеже бях най-умнаТа. И красиваТа. И побачках в производството, за да финиширам за втори път директор на Националния институт на любомъдрието … от който няма никаква полза. Бог взел, Бог дал. Ако има какво.

Гешевист
Гешевист
22 февруари 2021 18:24
Гост

Пак ли състезание с един кон?

Серафим
Серафим
22 февруари 2021 18:25
Гост

Много удобно. Особено за този, който ще бъде избран.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 18:50
Гост

То няма състезание. Направо да я взимат

Стоян
Стоян
22 февруари 2021 18:20
Гост

Правила, приети от Управителния съвет на НИП, кпито са в полза на Тачева!

Стоян
Стоян
22 февруари 2021 18:21
Гост

Пълен лобизъм.

LGBT
LGBT
22 февруари 2021 18:17
Гост

Аз пък съм фен на Тачева – нека да има представителство и на транссексуалните по върховете на властта 🙂

Лили
Лили
22 февруари 2021 18:22
Гост

Направо да си назначи лорд Минчев за секретарка. Пълен фарс.

4520
4520
22 февруари 2021 17:47
Гост

Ahladova pak se e izmyknala. No niama iznenadani.

таня
таня
22 февруари 2021 17:37
Гост

Поредното позорно решение! Колеги, напишете кои са отрепките, които са гласували „за“. За да знаем с кой да персонализираме мафията в НИП.

тройният срам
тройният срам
22 февруари 2021 17:12
Гост

Някой си е мислел, че това ще стане тайничко на заседанието и няма да се разбере, но Лозан, ако не друго поне е таралеж в гащите. Тачева не ще да пусне кокала. То е смешно, може и да не е много добра оценката и пак хоп още 5 години на държавна хранилка. Още не можем да изчистим боклуците на тройната коалиция

наглост
наглост
22 февруари 2021 17:09
Гост

Колосална наглост! Нали ако си толкова добър няма да се страхуваш от конкуренция! Нали ако го имаше това правило при предишния избор Драгомир Йорданов щеше директно да получи втори мандат, а самата Тачева да… супа или там каквото. Как не ги е срам и хора като Чолаков, Пенов и Шекерджиев да гласуват за такова нещо

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 7:27
Гост

Панов е бил единствения против.

Любител
Любител
22 февруари 2021 17:00
Гост

И това докато направи години за пенсия? Стария началник дава предложение как да се избира новия, та да остане пак стария. Както се казваше в едно детско филмче – „какво е това , което се променя, но остава същото“. Трудно се пуска копанята.

Опенхов
Опенхов
22 февруари 2021 16:57
Гост

Тая па. Много безпристрастно

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 16:56
Гост

Според мен нещо се излагат тия хора, но както и да е. Можело да се избере служебно. Какъв е тоя избор, който е служебен през 2021 година?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 16:56
Гост

Ужас!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 16:56
Гост

Според мен не е добре да се случва така. Не може без вот и без да се даде право на опозиция. За всяко нещо си има и опозиция. Не сме диктатура

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 16:55
Гост

Евала

Димо
Димо
22 февруари 2021 18:24
Гост

Машала.

RisteV
RisteV
22 февруари 2021 16:55
Гост

Така, както едно време се преизбираше Т. Живков? С пълно мнозинство

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 16:55
Гост

Да живее демокрацията

Мики
Мики
22 февруари 2021 18:23
Гост

Това е изкривена демокрация.