Заповедта за командироване на генералния директор на БНТ Константин Каменаров в Брюксел е била изменена със задна дата. Това става ясно от отговора, който Българската национална телевизия е изпратила до Софийския градски съд, който назначи проверка на болничния лист на Каменаров, станал повод за отлагане на дело срещу него.

За 18 февруари беше насрочено делото срещу шефа на БНТ за шофиране в нетрезво състояние. За пореден път обаче Константин Каменаров не се яви в залата. Съдът докладва, че час преди заседанието е постъпил болничен лист, според който генералният директор на БНТ е в болничен от 14 февруари заради остро вирусно заболяване, което не му позволява да се яви в съда, а той държи да присъства. Според документа, издаден от д-р Емилия Баракова, Каменаров страдал от общо заболяване с поставена диагноза „Други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация“, заради което му е предписан домашен-стаен режим на лечение до 20 февруари. Делото беше отложено за 13 март.

На 19 февруари обаче в новинарската емисия на БНТ беше излъчен репортаж от конференция в Брюксел за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, в която участва самият Каменаров. На нея той говори за фалшивите новини и каза, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност.

След излъчване на репортажа, в редица медии се появи информация за пътуването на Каменаров до Брюксел, въпреки че само ден по-рано заради болест не се яви в съда.

СГС определи да се извърши проверка на болничния лист на генералния директор на БНТ. Бяха поискани отговори от телевизията и от Столичната регионална здравна инспекция.

Днес в СГС е пристигнал отговор от БНТ. От него става ясно следното:

На 14 февруари в края на заседание на Управителния съвет на БНТ Константин Каменаров се е почувствал зле и е напуснал сградата на телевизията. Според представения пред СГС документ същия ден му е издаден болничен.

Но едва на 18 февруари, в деня на делото, Каменаров е уведомил колегите си от БНТ по телефона, че е болен. Същият ден е подготвена и заповед за заместването му, като временно за шеф на телевизията е определен Валери Запрянов.

От БНТ казват, че командировката на Константин Каменаров в Брюксел е била планирана много по-рано и е била по лична покана на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Заповедта за командироването на генералния директор е била издадена на 12 февруари. Но тогава никой не е уведомил съда за предстоящото пътуване. Всъщност до самото му осъществяване няма такова уведомление, СГС е научил за него от медиите.

От националната телевизия казват още, че е било невъзможно пътуването да се отложи. Каменаров заминал, но само за един ден – 19 февруари, а не за два, както било планирано първоначално.

Едва на 20 февруари, след участието му в конференцията и след публикациите в медиите, че е в Брюксел, но не се явява в съда, заповедта за неговата командировка е била изменена в такава за един ден, става ясно още от отговора от БНТ.

СГС очаква отговор и от Столичната регионална здравна инспекция, която трябва да извърши проверка за издадения болничен.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пипи
Пипи
26 февруари 2019 16:15
Гост

Нарушение след нарушение. Със сигурност този болничен е фалшив.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 15:26
Гост

Много евтин номер. Едно време като ученици си пишехме бележки с диагноза „остри инфекции на горните дихателни пътища“.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 15:26
Гост

Интересно, в Брюксел не кашляше.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 15:24
Гост

Около Константин Каменаров започват да излизат все по-интересни новини.