Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев подаде оставка. Това съобщи днес председателят на парламента Цвета Караянчева и предложи точката за предсрочното му освобождаване да бъде включена в дневния ред на депутатите. Те обаче гласуваха шефът на комисията да отиде в парламента и да обясни защо се оттегля от поста.

Последва скандал между ГЕРБ и БСП заради изчакването на Георгиев, който се появи в Народното събрание, но до разискване и обяснения за напускането му не се стигна. След това оставката му беше гласувана и подкрепена от 120 народни представители.

Оставката на Георгиев като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) идва в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който се замеси и той.

Прокуратурата започна проверка преди 3 месеца затова как Георгиев е закупил тризонет в столичния кв. „Гео Милев“ и той излезе в отпуск, а междувременно се появиха и кадри с обширната му тераса с барбекю и сауна, за която шефът на КПКОНПИ обясняваше, че е обща част, макар достъп до нея да има само той.

След това строителният контрол на район „Слатина“ издаде акт за събаряне на барбекюто на терасата, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа. Пламен Георгиев обжалва акта и на 12 юни директорът на строителния контрол на Столичната община Влади Калинов я обезсили със своя заповед. Заради това пък Калинов беше принуден да подаде оставка.

Междувременно, в разгара на скандала с апартаментите и след като Георгиев беше излязъл в отпуск, премиерът Бойко Борисов беше призовал всички замесени да си подадат оставките. Точно тогава от ГЕРБ и ДПС предложиха изменения в антикорупционния закон, според които за бъдещия председател КПКОНПИ не е задължително да има юридическо образование.

Преди да оглави КПКОНПИ, Пламен Георгиев беше в Специализираната прокуратура, където обяви, че ще се върне на работа. „Аз съм прокурор. Ще се върна в прокуратурата. Разбира се, ако има нужда от мен някъде другаде, съм готов да помогна“, заяви той пред „24 часа“.

Пламен Георгиев: Не мога да си позволя една тераса да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ

Малко след като оставката му беше приета Пламен Георгиев излезе със специално обръщение към медиите. Ето какво заяви той:

Това е може би най-трудното изявление, което някогасъм правил. Не защото не съм спазвал закона и моралните принципи, а напротив – защото при всичките си действия съм се водил именно от тях. Винаги.

На 4 април 2019 г. прокуратурата възложи на НАП извършването на пълна финансова и документна проверка на придобитото от мен и моето семейство имущество за последните 6 години. Данните от тези проверки вече са ясни и те категорично доказват, че закононарушения от моя страна няма. Детайлно бе изследван всеки лев, получен и разходван от мен и семейството ми за тези 6 години, както и пълната документация по купуването, ипотекирането и декларирането пред държавата на семейното ми жилище. Резултатите от тези проверки са поредното доказателство за това, че думи като „чест“, „морал“ и „законосъобразност“ не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път.
Радвам се, че всички въпроси на медиите получиха своя отговор и към днешна дата няма неизяснени детайли, които да оставят съмнение за нещо нередно. Винаги съм изповядвал вярването, че медиите са ключовият посредник между нас, представителите на държавните институции и гражданите, и затова смятам, че най-лошият въпрос е незададеният.

Както призвание на медиите е да питат, така и задължение на публичните лица е да отговарят честно и почтено. В резултат от приключените проверки, вече е категорично доказано, че:

  • Не съм купувал евтино, а на пазарни цени и парите ми имат доказан произход.
  • Не съм купувал от свързани лица и не съм използвал служебното си положение, за да получа по-ниска цена.
  • Не съм променял данъчни оценки.
  • Терасата-покрив не е моя собственост, а обща част, неподлежаща на деклариране и не може да бъде предмет на прехвърлителни сделки и придобивна давност, съгласно тълкувателно решение № 34 от 15.VIII.1983 г. по гр. д. № 11/83 г., ОСГК, а фактът, че излаз към нея има само от купения от мен през 2017 г. имот, се дължи на архитектурен проект, одобрен през 2007 г. от главния архитект на община Слатина.
  • Всички проверки на районната администрация, включително и по сигнали от 2012 г. ясно показват, че дори да има незаконни обекти върху терасата-покрив, строителството им е осъществено преди 2017 г. – т.е. преди аз да придобия имота.
  • Не съм ипотекирал обща част – този факт бе потвърден и от официално съобщение на банката, на базата на договорната ипотека.
  • Проверка във връзка с имотното ми състояние никога не е извършвана от КПКОНПИ, а от НАП, по разпореждане на Прокуратурата на Република България.

Въпреки че не за първи път оповестявам тези факти, те бяха неглижирани. Надявам се този път да бъдат чути.

Гражданите имат право да знаят не просто как се разходват публичните средства, а и какво реално върши всяка една държавна институция, както и какъв човек я ръководи. Точно затова адмирирам искрено всеки зададен журналистически въпрос, чрез който обществото може да получи пълна информация за имущественото състояние както на представителите на властта, така и на хора като мен, заемащи ръководни постове в ключови за опазване интересите на държавата звена.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е точно такава институция – създадена и ръководена досега с единствената цел да се противодейства на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. За краткото време, в което КПКОНПИ съществува, тя доказа не само у нас, но и в международен план, че една комисия може да проведе много и тежки битки в полза на държавата и гражданите ѝ.

Логично – добрата работа на КПКОНПИ доведе до негативна реакция от страна на засегнатите от нашите действия проверявани лица. Все хора с пари и власт, натрупани на гърба на държавата и гражданите й, които без колебание разпространяват клевети и лъжи в опит да избягат от възмездието за престъпленията си.

За мен и ръководената от мен институция обаче винаги е било важно не мнението на хора, престъпили закона, а възтържествуването на правдата. И резултатите от работата ни не останаха незабелязани от евроатлантическите ни партньори, които дават висока оценка за действията на КПКОНПИ досега. Благодарение на усилията на комисията, както и на взаимодействието ни със законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната успешно бяха затворени и главите „Нормативна уредба“ и „Борба с организираната престъпност“ от европейския Механизъм за сътрудничество и оценка.

Това са все доказателства, че за едната година от съществуването си КПКОНПИ успя да се утвърди като работещ модел за битка с корупцията и престъпността – институция, давана от партньорите ни като положителен пример в останалите страни-членки на Европейския съюз, но търпяща у нас небивали по размерите си удари и атаки. Това са атаки, превърнали се и провеждани като персонални кампании срещу мен, които едва ли ще спрат. Въпреки ясните доказателства, че не съм погазвал закона.

Като председател на Комисията не мога да си позволя една „тераса“, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ. Не мога да позволя и моето семейство да бъде подложено на подобни атаки, зад които не стоят факти и доказателства за закононарушения, а нечии финансови и политически интереси.

Именно затова взех решение да подам оставката си и да се оттегля. Правя го най-вече с надеждата, че това ще даде на Комисията нужното спокойствие да продължи и занапред битката си за върховенство на закона и възтържествуване на правдата, от която има нужда цялото общество.

Надявам се и че досегашните атаки няма да бъдат прехвърлени върху следващото ръководство на комисията. Вярвам, че Народното събрание ще приеме моята оставка, за да може максимално бързо комисията да се върне към обичайния си ритъм на работа, в интерес на гражданите и държавата.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Въпрос
Въпрос
01 август 2019 13:51
Гост

Притрябвал ни и за прокурор. Да ходи на частно някъде да работи, защо още има място за него в държавния апарат?

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 10:04
Гост

Единствения критерий за работата му е съотношението между отнетото по искане на комисията имущество спрямо разходите за съществуването на самата комисия, като в разходите за комисията се включат и обезщетенията по ЗОДОВ и от ЕСПЧ. Това какви запори са наложили е ала-бала, тъй като ако искът бъде отхвърлен, не само че не отнемат нищо, ами и дължат обезщетение за незаконните си действия. Да не говорим, че това е форма на икономически натиск, осъществяван от държавна институция. Що ли ми се струва, че ако това лице носи лична отговорност за действията си, не само няма да отчете нищо, ами и 2-3… Покажи целия коментар »

Павлин
Павлин
31 юли 2019 17:37
Гост

Хем доказано невинен, хем подава оставка, след като всички обвинения според него са опровергани, а проверките – без установени нарушения. Или подаваш оставка в началото на скандала и после си очистваш името, или продължаваш напред, сигурен в доброто си име и резултати от работата. Ако толкова лесно се отстраняваха хора на „ръководни постове в ключови за опазване интересите на държавата звена“, тогава за каква държавност говорим. Боже… Сетил се да пуска обръщения с глупости, при положение че по неговите собствени думи организацията, която ръководил известно време, била мега успешна в работата си. Да не говорим пък за заявеното му връщане… Покажи целия коментар »

какво стана
какво стана
31 юли 2019 15:24
Гост

познавах пламен като колега прокурор. беше свястно и умно момче. и се питам какво стана?

аз, Клавдий
аз, Клавдий
31 юли 2019 19:21
Гост

стана това,което става – облича 2 кв. м. червен плат,и почва да си мисли че е богопомазан…ебаси и абсурда – сега пък прокурор – този вече за държавна служба не бива да пита

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
31 юли 2019 14:33
Гост

Пропуснал е да каже колко тежко и трудно решение е било да НЕ подава оставка досега.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 14:07
Гост

По интересен е въпросът за кого освободи мястото.

Гражданин
Гражданин
31 юли 2019 14:06
Гост

Този е един от най-наглите тапири, които съм виждал. Ох, чакай, че да не се обиди и да ни съди всички наред, защото, видите ли, НАП го изкарали чист.

Николай
Николай
31 юли 2019 14:37
Гост

При това ще ни съди за тероризъм – нали е прокурор, значи като го обиждаш клатиш и ти държавата! 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 13:37
Гост

Беше ясно, че има разрив с Гешев и номинацията прави абсолютно невъзможно да остане на поста си. Не е много сигурно дали ще остане и в Спецпрокуратурата.
Но дори и това му е малко, той просто трябва да бъде наритан и осъден за безобразията си

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 14:31
Гост

Какъв е разривът с Гешев?

Николай
Николай
31 юли 2019 13:08
Гост

Може пък да успеят да го направят главен прокурор, все пак…

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 12:56
Гост

Шефът на антикорупционната комисия, замесен в корупционни схеми!

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 12:57
Гост

И Влади Калинов изгоря за тоя, който клати гората.

Нострадамус
Нострадамус
31 юли 2019 12:48
Гост

Хора, бива ли да похабим такъв кадър? Дали пък да не се провали процедурата с Гешев и двамата с Пацо да си обърнат файловете?

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 12:48
Гост

Мъдро решение. Поне се отказа с достойнство.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 12:54
Гост

Къде видя тук достойнство? Хвърля прах в очите на хората. Каква е тази тераса, хем обща, хем само той да я ползва. И как се купува тризонет в тая гъзарска сграда. Сигурно е пестил от банички.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 13:33
Гост

Този и достойнство?
Това сериозно ли е?

Mark
Mark
31 юли 2019 12:46
Гост

Ееее, на кого ни оставя сега! Тъкмо беше натръшкана корупцията и сега беше ще избои