„Шареният свят на един адвокат“. Така известният адвокат, основател и дългогодишен управляващ съдружник (сега председател и старши съдружник) на една от водещите правни фирми у нас „Пенков, Марков и партньори“ Владимир Пенков е озаглавил книгата (налична е в големите вериги книжарници), в която по своеобразен начин е събрал живота си.

Тя не е типичното животоописание, макар в нея да има много лични спомени. Пенков сам я определя като калейдоскоп. Възприятието му за живота през последните десетилетия, за демократичното и правното развитие на България е представено през десетки негови юридически становища, статии и интервюта.

Един нетипичен адвокатски момент със стажанти и стипендианти

В книгата Владимир Пенков предава своя опит по мениджмънт и лидерство без менторски тон, а под формата на разказ за собствения си път и научените през годините уроци. Прави впечатление откровеността, с която известният адвокат споделя и успехите, и разочарованията си.

Книгата може да бъде възприета като свидетелство за миналото. Но миналото, както обяснява Владимир Пенков, ражда бъдеще и в написаното от него може да намери пътя към бъдещ успех, всеки който иска да изгради и да структурира своя правна фирма. В него често се откроява нещо съвсем нетипично за автобиографично произведение: „ние“ – екипът, фирмата, измества „аз“. Може би най-ценните уроци, които биха били полезни на всеки, който създава свой бизнес и най-вече свое адвокатско дружество, са за това как се изгражда екип. А това е особено трудна задача при индивидуалисти като адвокатите. Владимир Пенков споделя собствените си търсения и практичните и конкретни решения, които е намерил.

С наближаването на 70-тата си годишнина той пише за осъзнаването и промяната, която е преживял след като в продължение на десетилетия се натоварвал „нечовешки“, поемал е чужди „маймуни“ и е загърбил много важни аспекти от живота си.

„Продължавам да си мечтая и да преследвам цели, които изискват от мен идеи и иновативно мислене. Действително мечтите и идеите сега са по-различни, но целият процес, свързан с реализацията, те пълни с творческа енергия, поддържа ти духа и настроението. Не възприемам да се задоволявам с наличното и да свия платната, бих се чувствал неловко и ненужен, в никакъв случай доволен и щастлив.

От времето в Българската-търговско промишлена палата, чийто зам.-председател дълги години беше Владимир Пенков

Изцяло съм съгласен, че човек трябва да прави това, което му доставя удоволствие, да изпита радост и щастие от направеното.

Категорично стигнах до извода, че създателят и вдъхновителят на едно начинание, на един проект, като че ли не може да спази докрай препоръките за спиране, покой, пълна хармония с наличното. Всеки друг може, но създателят – не! Разликата е в неповторимото усещане за отговорност относно дейността и най-вече хората, това усещане сякаш е вечно, докато е жив човек. Затова не си в състояние така лесно да се десезираш, когато контактуваш с колеги, макар това да не са твоите маймуни…“, пише Владимир Пенков.

Впечатлението, че в книгата му всичко е право, бизнес и обществена дейност обаче би било напълно погрешно, в нея и в живота му има много изкуство, спорт, вино и интересни спомени. Защото светът на Владимир Пенков е шарен.

 

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Славчо
Славчо
29 септември 2022 9:37
Гост

Друга книга, в която е споделен опит в мениджмънт на българска правна кантора и то с “живи” примери от процесите в нея, не съм чел. Не мисля, че дори има друга такава. Поздравления за г-н Пенков! Малко са управленците, които се опитват да анализират действията си публично и да показват до какви изводи са достигнали, за да усъвършенстват организацията и себе си. Търсещият юрист и управленец ще намери много в тази книга. Позволих си да напиша коментар, след като прочетох книгата. Добре би било, коментиращите наистина да я прочетат първо (а не да я прелистят и да коментират, че има… Покажи целия коментар »

Баир будала
Баир будала
15 септември 2022 14:32
Гост

Не знам дали и в другите страни е така, но като че ли българинът е прояден от завист още преди да е видял, прочел, посетил (и т.н.) …
Повече от ясно е, че не може една книга, филм и т.н. да бъде харесвана от всички. Това би означавало, че не провокира по никакъв начин…
Желая успех на автора и книгата му, със сигурност е видял и направил неща, които голяма част от коментиращите няма да имат възможност през целия си живот.
А май имаше една поговорка, „Срещу него да вървите, няма да го настигнете …“

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 17:14
Гост

Поздравления за книгата. Със сигурност авторът има какво да каже за управлението на голям правен офис в България и живота на един изцяло отдаден на професията адвокат. Успехите винаги са плод на усърдна работа и саможертва, а големите успехи в професията като адвокатската никога не идват с късмет.
Малко е жалко само, че типично по нашенски се намират присмехулници, често непостигнали нищо в работата и озлобени от това, които иронично да се опитат да омаскарят успешните. За същите и Стоичков не е футболист 😉
Аз нямам търпение да прочета тази книга.

Пенко
Пенко
14 септември 2022 22:41
Гост

Айде секретарките на кантората пак да напишат дежурния коментар. В книгата няма една статия/глава за „управлението на голям правен офис“. 2/3 от книгата са стари интервюта и псевдо-коментари на бъдещи законопроекти в миналото, от преди 10-20-30 години, които са меко казано излишни. 1/3 са някакви безтегловни глупости, натъпкани със снимки. Смисъл, кому е нужно да чете какво е мислил адвоката за въвеждането на частно съдебно изпълнение? Даже имаше тъпотия от рода на „жалко, че ги ограничиха териториално, само в областите“. Не му е стигнал на Пенков мозъка, да предвиди навремето, че ако това не беше така, в момента щеше да… Покажи целия коментар »

ГВП
ГВП
14 септември 2022 16:44
Гост

Доста самохвална книга

Отговор
Отговор
14 септември 2022 17:19
Гост

И кое точно е самохвалното?? Когато човек е отдаден на всякакви каузи- било то хора или животни, участвал в редица законопроекти, отдаден на труда и добруването, това ли е самохвално??

Минувач
Минувач
13 септември 2022 17:11
Гост

С толкова млади момиченца в кантората ме натискат много нестандартни мисли.А момченцата за какво са там?

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 13:36
Гост

Ще разкаже ли за Държавна сигурност и помощта при стартиране на адвокатската кантора?

Черноризец Храбър
Черноризец Храбър
12 септември 2022 14:53
Гост

Някой ден учениците ще пишат преразказ с елементи на разсъждение по тази книга. Още един бисер в пантеона на българската книжнина!

Анонимен източник
Анонимен източник
12 септември 2022 14:28
Гост

Смятам, че един такъв ерудиран човек,с такава успешна практика и опитен по тънката част, няма как да е написал нещо сиво, банално и харесващо се единствено на служителите в кантората му.
Браво!

адвокат от САК
адвокат от САК
12 септември 2022 13:39
Гост

“…В книгата Владимир Пенков предава своя опит по мениджмънт и лидерство…“ To хубаво, ама юристът обичайно не е длъжен да има опит по “мениджмънт и лидерство“, особено ако е адвокат и не е член на адвокатско дружество. Иначе- О.К.- нека предава опит, макар, че и това е твърде спорно- всеки професионален опит се е случил в точно определена среда, харатеризираща се точно определени време, пространство и спрямо определени лица. И този учебник ще прочетем- нестандартният поглед на един адвокат към мениджмънта, въпреки, че аз бих предпочела първо да имам основата- т.е. да съм прочела учебниците по мениджмънт- базата, а после… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
12 септември 2022 13:17
Гост

Е, щом има спорт, вино и интересни спомени… Да взема да я прочета.

Хари
Хари
12 септември 2022 13:13
Гост

Адвокатският живот наистина е шарен. Интересно би било да се прочете тази книга.

Любител
Любител
12 септември 2022 11:46
Гост

Чета коментарите по долу, и оставам с усещането че никой не е чел книгата , но всички я приветстват. Имам спомен за нещо с обратен знак – преди около 50 години ни изкараха от клас за да приемем декларация осъждаща „Архипелаг Гулаг“ на Солженицин. И я осъдихме, въпреки , че не знаехме, че това не е архипелаг от острови и е безсмислено да го търсим на картата. Та, тя книгата може и да е хубава, но все пак да го каже някой, който я е чел.

Казанова
Казанова
12 септември 2022 11:29
Гост

Страхотна книга! Ще се изкупи като топъл хляб. Говори се, че авторът не само е топ адвокат, но и доста опитен по тънката част. Надявам се калейдоскопът да разкрива и тези аспекти.

Положителен коментар
Положителен коментар
12 септември 2022 11:24
Гост

Струва ми се, г-н Пенков е впрегнал цялата кантора да пишат положителни каментари

Kirilova
Kirilova
12 септември 2022 11:11
Гост

Много добър адвокат. Вярвам, че историите ще са топ, книгата също

Niki
Niki
12 септември 2022 13:15
Гост

Аз за сега се въздържам от коментар. Но ще я прочета със сигурност. Звучи много интересно.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2022 20:40
Гост

Кой го знае и познава. Неизвестник

Mironov
Mironov
12 септември 2022 11:10
Гост

Определено нямам съмнения, че ще има много интересни истории по темата

Чифонски
Чифонски
12 септември 2022 11:10
Гост

Страхотна новина за понеделник сутрин. Новина за всички вълнуващи се от темата

Маникорска
Маникорска
12 септември 2022 11:05
Гост

Подкрепям масово закупуване. Жадуваме за качествена литература по темата за правото, като цяло и за адвокатурата

Пепелина
Пепелина
12 септември 2022 11:04
Гост

Страхотно четиво ще е. Той е супер добър в еаботата си и ще е любопитно да се прочете

Нилофер
Нилофер
12 септември 2022 11:03
Гост

Много се радвам, пе е излязла. Супер.

Лозан
Лозан
12 септември 2022 13:16
Гост

Много добра новина.

Manev
Manev
12 септември 2022 11:02
Гост

Ще се купува. Няма начин.

Людмилова
Людмилова
12 септември 2022 11:01
Гост

Определено само истини казва.

Кани
Кани
12 септември 2022 11:01
Гост

Само уважение за него