Членовете на Висшия съдебен съвет да имат право на билет във влак за спално място в отделно купе, а в самолет – за бизнес класа. Представляващият ВСС да има дипломатически паспорт, а целият състав на съвета и придружаващите ги лица да може да преминава през правителствения ВИП на летище „София“.

Това са идеите за промени в нормативната уредба, изготвени от международната дирекция на Висшия съдебен съвет. Те са в резултат на решение на Пленума на ВСС от 4 април, когато представляващият Боян Магдалинчев заяви, че съветът не е равнопоставен със законодателната и изпълнителната власт по отношение на протоколната дейност. И предложи да се подготвят промени в нормативни актове, за да не се маргинализира ВСС.

Предложенията вече са факт. Една от идеите е да се промени Правилникът за прилагане на Закона за държавния протокол и членовете на съвета да бъдат включени в подредбата на лицата, които едновременно присъстват на официални церемонии. Предлага се те да бъдат веднага след тримата големи в съдебната система и преди председателя на Висшия адвокатски съвет и бившите президенти.

Другата идея е да се промени приложение към Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина и кадровиците да имат право на билет във влак за спално място в отделно купе, а в самолет – в бизнес класа.

Предлагат се и промени в Закона за българските лични документи и Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти така, че дипломатически паспорт да се издава и на представляващия ВСС.

Не на последно място, се иска и изменение на решение на кабинета от 1998 г., с което да се осигури възможност членовете на съвета и придружаващите ги лица да преминават през правителствения ВИП на летище „София“.

В Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и на неговата администрация са регламентирани правомощията и функциите на представляващия Висшия съдебен съвет, като съгласно чл. 11, т. 13 същият организира протоколната и международната дейност на Съвета. В тази връзка, представителните функции на представляващия Висшия съдебен съвет следва да намерят отражение в посочените нормативни актове“, се казва в мотивите към предложенията.

Отбелязва се още, че ВСС не е посочен като институция в списъка с лицата, които присъстват на официални церемонии, като това трябва да се промени.

Предложенията са при представляващия ВСС, който трябва да ги изпрати на Министерството на външните работи.

18
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
kuldip bihola
kuldip bihola
02 януари 2021 10:37
Гост

Official Lowe’s Customer Satisfaction Survey to Get $500
Don’t let the chance to be missed to win the amazing reward of up to $500 Gift Coupons offered by the Official Lowe’s Customer Satisfaction Survey at http://www.lowes.com/survey for each month! Give your loyal feedback to the survey and go a step closer to enter into their sweepstake process.

Customer
Customer
10 юли 2020 14:29
Гост

Customer feedback helps companies understand the experiences and needs of their community. Here are several ways to collect your customers
http://napconline.org/

dahila
dahila
30 април 2020 13:37
Гост

Dollar general offers you a whopping amount of $100 gift card for participating in the survey. Customers will receive a lot of benefits from participating in the survey. The winners will get gift coupons worth $3 – $15. The sweepstake winner will receive $100 as the prize. Participants can enter the survey for a maximum of four periods. DGCustomerFirst

dgcustomerfirst
dgcustomerfirst
23 октомври 2019 12:44
Гост

I have found lot of useful info on dgcustomerfirst-com about dollar general survey which deals with $100 gift card. Dollar General is running successfully because of the continuous following of customer feedback.

9999
9999
09 юли 2019 8:35
Гост

Присъединете се към дискусията…Да помислят и за семействата-децата, внуците, балдъзите и т.н.

Въпроси
Въпроси
08 юли 2019 9:46
Гост

Членове на ВСС вече ползват тези протоколни привилегии – председателите на ВКС и ВАС, главният прокурор. Не разбирам защо е необходимо всички членове да ги получават. Идеята на привилегията е да спомогне за по-доброто упражняване на съответната служба. Не виждам как правителствения ВИП или стоенето сред официалните лица на протоколни събития ще спомогне за администриреното на съдебната власт. Ако някой знае по-добре, нека да ми обясни.

Павлин
Павлин
07 юли 2019 16:57
Гост

С какво точно този безполезен орган да получава ПРАВО да харчи повече пари на данъкоплатеца? На официални церемонии да стоят, където искат, но не да разхищават народни пари за свой собствен лукс!
Един, единствен път като гражданин се обърнах към тях (2018 г. относно съдийска некомпетентност), а те ми казаха да не ги занимавам и да съм си наемел адвокат. И за това тези същите сега искат да харчат повече публични средства?! В каква държава живеем…

Nathan9332
Nathan9332
06 юли 2019 10:24
Гост

Thanks for your information, it was very helpfull Vist American express

Ганьо
Ганьо
06 юли 2019 0:33
Гост

Келепира му е майката. Като си на такъв пост защо да не изстискаш като лимон всички благинки.

ВСС
ВСС
05 юли 2019 23:17
Гост

Със една дума СКАПАНЯЦИ

ВСС
ВСС
05 юли 2019 23:16
Гост

СКАПАНЯЦИ

Бай Иван
Бай Иван
05 юли 2019 22:50
Гост

Ей тия наглеци нямат срам – ами служебен влак, чартърен самолет и гвардйски оркестър, защо са пропуснали?

ewy
ewy
05 юли 2019 17:32
Гост

Ей това са нещата , които са вълнували и ще вълнуват членовете на ВСС . Конкурси , съдебна карта , натовареност , електронно правосъдие ….всичко е ала-бала . Това може да се отложи , да се върне в комисия , да се забатачи….но въпросът за 5-звездните хотели , за ВИП-а , за дипломатическите паспорти , за командировките в Азия и Южна Америка , за някоя премия или допълнително възнаграждение – ТОВА СА НАЙ-СПЕШНИТЕ И ВАЖНИ ВЪПРОСИ НА СВЕТА. Сега са хванали кокала – трябва хубаво да се облажат . За другото – да му мисли следващият състав на ВСС …..

Анонимен
Анонимен
05 юли 2019 17:14
Гост

Не мога да разбера какво толкова ги привлича тоя ВИП. Ама селяни, искат поне да минат през ВИП…

Anonimen
Anonimen
05 юли 2019 16:23
Гост

Видяла жабата, че подковават коня и си вдигнала крака.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2019 15:41
Гост

Никой не може да ме разубеди, че не го правят заради бизнес класата в самолета. Как така те ще пътуват с простолюдието. Ей, много им порасна работата.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2019 14:56
Гост

Напълно приемливи предложения. По цял свят е така.

Anonimen
Anonimen
05 юли 2019 14:56
Гост

Боян Магдалинчев си урежда хората естествено. Отново привилегии! А кой ще им плаща глезотиите?