Позицията на прокуратурата е, че няма основания за екстрадирането в САЩ на 29-годишния Желяз Андреев и останалите четирима българи, които са обвинени в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, в която участваха американският посланик Ерик Рубин и министърът на правосъдието Цецка Цачева. Повод за нея са започналите вече консултации между двете държави по силата на Договора за екстрадиция.

Андреев беше арестуван на 7 април в Добрич по искането на САЩ, а след това Окръжният съд в града го освободи, след като прецени, че не са налице основанията за неотложност, при които се постановява задържане до началото на производството по екстрадиция.

Според американските власти 11 души, между които Желяз Андреев и още четирима българи, са участвали в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години. Това е ставало чрез дейността на българския офис на американската фирма AW Tronics, която продавала авиационни части онлайн. По делото в САЩ до момента се знае, че обвиняеми са петима българи, като имената на останалите са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Искане за задържане и екстрадиция дойде и за останалите четирима, но прокуратурата обяви след това, че няма да ги арестува, като се позова на определението на съдия Атанас Каменски, с което той отказа задържане за Андреев. Главният прокурор Сотир Цацаров каза след това, че ще предложи консултации между двете държави и днес те са започнали, като в тях участват Министерството на правосъдието и прокуратурата от страна на България и Държавният департамент и прокуратурата на Флорида от американска страна.

Ако САЩ все пак държат на екстрадирането на петимата, то ще има и съдебни процедури, в които българските съдилища трябва да преценят има ли основания за предаването им на американските власти. Основно изискване е престъплението, за което българите са търсени от САЩ, да е престъпление и по българските закони. Според главния прокурор предпоставки за екстрадиция няма.

„Завчера и вчера започнаха консултации съобразно чл. 20 от договора между България САЩ за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента по правосъдие на САЩ и американски прокурори и от друга – представители на Министерството на правосъдието и прокурори от ВКП. Първият резултат от това е налице – съобразно действащия договор – чл. 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане в срок до 60 дни. Както известно, такова задържане е било поискано по отношение на Желяз Андреев и е било отказано от Добричкия окръжен съд. Такова искане е било направено и за още четирима български граждани и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение. В резултат на проведените консултации американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай. Това е само първият етап“, каза Цацаров.

И обясни, че вторият етап е свързан с това, че в определен срок би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция на българите по същество, със съответните придружаващи документи. „За да сме съвсем открити, пред американската страна, както в хода на консултациите, които са водени чрез видеоконференция, така и днес, изложихме всички свои съображения. Оставам на страна политическите, юридическите са свързани с това, че по наше разбиране, не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата“, заяви главният прокурор.

Той посочи, че липсва изискуемата по договора и от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест двойна наказуемост. „Освен всичко друго, липсват и предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани. Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд е минимален. Тази позиция е изразена съвсем ясно пред американската страна“, каза още Цацаров.

Той коментира, че от страна на посланика на САЩ Ерик Рубин и на американските прокурори има разбиране и конструктивно отношение към проблема.

Цецка Цачева пък съобщи, че на 22 и 23 май, в рамките на българското председателство на ЕС, в София ще се проведе среща между ЕС и САЩ, като държавите ще са представени от министрите на вътрешните работи и на правосъдието. „Очакваме главния прокурор на САЩ, който е и ръководител на Департамента за правосъдие да бъде тук. Продължаваме с контактите, консултациите и диалога“, каза тя.

А Цацаров обобщи: „Изложени са всички както политически, така и юридически, аргументи по този казус. Ние не поставяме под каквото и да е съмнение действието на договора за екстрадиция между България и САЩ, но считаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции“.

По-рано той коментира темата и пред „Нова телевизия“ и заяви: „Вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии“.

Относно ареста на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, той отново каза, че прокуратурата и антикорупционната комисия са си свършили работата и са действали стриктно по закон, а ако има политици, които намират задържането за унизително, главният прокурор ги посъветва да променят законите.

„А, че арестът е унизителен, спор за това няма. Но ще ми позволите да цитирам проф. Никола Филчев: Няма арест, който да не е унизителен“, каза Цацаров. Той добави, че за него е приключил спорът с външния министър и вицепремиер Екатерина Захариева относно думите ѝ, че „малко се прехвърлиха границите“ при задържането на Иванчева. Цацаров каза, че получил ясен отговор, че става дума за лична позиция на Захариева, а не на цялото правителство.

Главният прокурор коментира и последния случай на футболно хулиганство по време на мач между ЦСКА-София и „Левски“, на който служителката на „Жандармерията“ Гергана Зашева пострада тежко, след като беше улучена с бомбичка. Според него държавата трябва да упражни силата, с която разполага срещу футболните хулигани, а в това да се включат Българския футболен съюз и клубовете.

„Санкциите по отношение на футболните хулигани трябва да бъдат достатъчно тежки и жестоки. В моето разбиране тежко наказание е лишаване от свобода реално – и в моите разбирания като съдия, и в моите разбирания като прокурор сега. Трябва да има справедливост. За съжаление справедливостта в 90% от случаите минава и през възмездието“, каза още Цацаров.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
25 април 2018 13:33
Гост

Представяте ли си това да се случи на американски полицай? Сигурно ще го пребият този „фен“.

Anonimen
Anonimen
25 април 2018 13:29
Гост
5-ко
5-ко
25 април 2018 13:32
Гост

Не стига, че на полицаите заплатите са им мизерни, ами и да не знаят дали ще оцелеят след работния ден.

Анонимен
Анонимен
25 април 2018 11:47
Гост

Айде стига бе. Преди 5 години е работил там. Сетили се кога да го съдят.

Възмутен
Възмутен
25 април 2018 11:45
Гост

БФС какво да направят? Не могат да опазят всички идиоти по стадионите.

Anonimen
Anonimen
25 април 2018 11:43
Гост

Цацаров ми направи страхотно впечатление за пореден път.

5-ko
5-ko
25 април 2018 11:39
Гост

Ансреев въобще не е виновен. Работодателите му не са го уведомили за ембаргото. Сега да си плащат.

анонимен
анонимен
25 април 2018 11:36
Гост

Феновете по мачовете се държат като неандерталци. Направо да ги затварят тия.