Конституционният съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право (известна като Венецианската комисия) към Съвета на Европа. Той е представител на България в комисията от началото на 2017 г. на мястото на проф. Евгени Танчев.

Днес от Венецианската комисия съобщиха, че за председател е преизбран италианецът Джани Букикио. За Димитров от комисията подчертаха, че освен конституционен съдия, е и бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г.

Изборите за ново ръководство са били проведени на 6-7 декември във Венеция, като са избрани и още двама нови зам.-председатели – Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Венецианската комисия е избрала още Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация) за членове на Бюрото.

Комисията предоставя правни съвети на държавите-членки и им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти.

Новината за избора на Филип Димитров за зам.-председател идва дни, след като Венецианската комисия обяви препоръките си за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай, че той извърши престъпление.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще изпълни всички препоръки и още в събота Министерският съвет прие на извънредно заседание промени в НПК. Те предвиждат шефът на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор и заместниците му. Според правителството независимостта на шефа на инспектората ще бъде гарантирана от новия му статут, според който той ще бъде избиран с мнозинство от 2/3 на Прокурорската колегия на ВСС и ще има 7-годишен мандат.

Проектът за промени в НПК вече е внесен в Народното събрание.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Добре
Добре
11 декември 2019 16:53
Гост

Добре, че в КС и Венецианската комисия няма вот на доверие. Само това ще кажа. Иначе нямам съмнения в морала на човека. Един от малкото, за които мога да го кажа.

Ох!
Ох!
11 декември 2019 16:52
Гост

Ох, прочетох Брендо, пък то било Френдо от Малта. Сърцето ми прескочи!

Стойчо
Стойчо
10 декември 2019 9:36
Гост

Човек, който не можеше да управлява автомобил (по онова време със сигурност нямаше книжка, за сега не знам), а управляваше цяла държава … дано поне книжка да е изкарал, че да се е научил да управлява неща съвсем сам, а не под давлението на някой друг.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 22:26
Гост

olele. pomislih che e vic a to bilo istina

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 14:27
Гост

Шефът на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура ще разследва Гешев. Естествено, че ще излезе чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 14:25
Гост

Бойко изпълнява препоръки! Да, ама съвсем слепешката. Всъщност той не е особено активен, ако не става въпрос за магистралки.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 14:23
Гост

Лъч надежда, че сега нашите стандарти ще са в съответствие с европейските.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 14:21
Гост

Много правилен избор! Изключителен юрист, известен с непредумишлеността си.

родовата памет
родовата памет
09 декември 2019 14:56
Гост

И още известен като педераст от 8-адвокатски колектив, явочник на Държавна сигурност и абдикирал от поста министър-председател за който разбира се нямаше нужните качества и кураж.

lawyer
lawyer
10 декември 2019 1:50
Гост

Не така, това е радетел за частна инициатива, която плаши мързеливците и тунеядците – ако ще и педофил да е – разкара пасмината около Тодор Живков и нещастните му деца – за да може да има най-накрая нормална конфекция и да имаме обувки и автомобили.

Иначе – като юрист – не се съмнявам, например Васил Гоцев, който също е от СДС, беше толкова добър юрист и направи толкова много за Семейното право, нямам съмнение в качествата на школата на Димитров.

анонимен
анонимен
09 декември 2019 14:12
Гост

Ситуацията е много насрана – едните не са доволни, че ще слагат някой уж да разследва главния прокурор, а другите не харесват, че на практика няма да има никакъв независим прокурор и ще всичко е за парлама, само и само на Бойко да му падне мониторингчето. С’est la vie на територията

анонимен
анонимен
09 декември 2019 14:05
Гост

Може ли той да бъде докладчик по делото за обявяване за противоконституционни на предложенията за промени в НПК? Или Велчев няма да му се довери 🙂

ops
ops
09 декември 2019 14:06
Гост

А защо мислиш, че въобще ще има дело в КС?

анонимен
анонимен
09 декември 2019 14:08
Гост

Ще има. Такива податки получавам. И съм убеден, че КС няма да излезе с единодушно решение.

Анонимем
Анонимем
09 декември 2019 14:19
Гост

Със сигурност ще има особени мнения. Промените са напълно противоконституционни. Но ще видим дали има политически зависими магистрати.

Klim
Klim
09 декември 2019 13:41
Гост

Да е жив и здрав. Честен и най-вече наивен до крайност, но това го правеше и симпатичен.

Add
Add
09 декември 2019 13:37
Гост

Опитът за запазване на очите е в ход, да видим дали ще мине.

Хах
Хах
09 декември 2019 13:25
Гост

Филип да каже сега какво мисли за предложенията на правителството в отговор на препоръките, които предполагам той е писал.

Скептик
Скептик
09 декември 2019 13:39
Гост

Аз пък се съмнявам да ги е писал, прави впечатление на човек, който в последните години хич не се бута между шамарите.

Естествено
Естествено
09 декември 2019 13:59
Гост

Още повече, че е пратен там от правителството.

анонимен
анонимен
09 декември 2019 14:03
Гост

И аз не вярвам той да ги е писал, но какво мисли по въпроса ще каже, когато тия безумни предложения стигнат до Конституционния съд