Трябва да се въведе пряка конституционна жалба, за да имат гражданите достъп до конституционно правосъдие. Това заяви председателят на Конституционния съд (КС) проф. Борис Велчев в предаването „Годината“ на „Дарик“.

Не мога да си представя в 21 век да имаме тежък демократичен инструмент като конституционното правосъдие, което в крайна сметка е насочено към това да защитава правата на гражданите, а самите граждани да нямат достъп до него. Струва ми се леко ирационално“, коментира Велчев.

Разговорът тръгна в тази насока след въпрос какво мисли за идеята за „отпадане“ на Великото Народно събрание, за да може по-лесно да се променя Конституцията.

Малко съм в деликатно положение да коментирам Конституцията, която съм се клел да пазя от гледна точка на потенциални промени в нея. Същевременно смятам, че и Конституцията, като всеки нормативен акт, периодично се нуждае от известна актуализация“, посочи Борис Велчев.

И подчерта, че е фен на идеята за въвеждането на пряка конституционна жалба и би лобирал за такава промяна в основния закон. Председателят на КС поясни, че България е една от малкото европейски държави, в които няма пряка конституционна жалба.

На въпрос не се ли опасява, че КС ще бъде залят с жалби на граждани, Борис Велчев заяви, че в много европейски системи и този въпрос е решен. По думите му най-добре би било самият закон, чрез условията, които поставя, да пресява жалбите. „Идеята е, когато един гражданин е бил засегнат от приложението на антиконституционен закон, има правен интерес и е изчерпил всички възможности на общите съдилища, да получи правна защита. Вместо да отиде в съда в Страсбург, да има, при определени в закона условия, достъп до конституционно правосъдие. И ако законът, от който е засегнат, е противоконституционен, той ще получи защита“, обясни Велчев.

По думите му, ако се стигне до въвеждането на пряката конституционна жалба, КС ще има нужда от повече служители. Но ми се струва, че известно увеличение на администрацията – с назначаването на 20-30 служители в Конституционния съд, е сравнимо малка беля на фона на това, че гражданите имат една добра Конституция, но нямат достъп до конституционно правосъдие“. 

Според Велчев самият КС трябва да прави преценката за допустимостта на жалбите, като има механизми да се преодолеят трудностите, които биха възникнали, ако са много на брой.

Не е нужно всяка жалба да се разглежда от КС в състав от 12 души. Биха могли да бъдат обособени състави – четири състава по трима души, така че да има повече оперативност. А бе измислили са го хората, не е като да откриваме топлата вода“, коментира председателят на Конституционния съд.

На въпрос дали е разговарял с политици по този въпрос, защото го поставя всяка година, Велчев отговори: „Правя го съвсем съзнателно, защото ми се струва, че да бъде председателят на КС ваш гост, означава, че Конституционният съд има някаква стойност и значение. Колкото повече гражданите имат достъп до конституционното правосъдие, толкова и стойността на КС ще нараства“.

Помолен да определи събитията през 2018 г. с една дума, Борис Велчев заяви: „Стабилност“. И продължи: „Много добре знаете, че каквото и да се случи в България, ние казваме, че е по-важно да запазим стабилността. А какво точно означава стабилността, на мен понякога ми се губи. От моя гледна точка България е стабилна. Не виждам някаква драматична нестабилност днес. Друг е въпросът дали липсата на вълнение е непременно хубаво нещо“.

Думата за 2019 г. според Велчев е „избори, най-малкото защото два от тях са предопределени да се случат“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сашо
Сашо
23 декември 2018 23:53
Гост

Не е нужно наистина всяка жалба да се разглежда от КС в състав от 12 души. А и без това съдиите там не са много натоварени с дела.

Сизиф
Сизиф
23 декември 2018 23:49
Гост

Перфектна и много смела идея.

Иван Иванов
Иван Иванов
22 декември 2018 23:42
Гост

Несъмнено е блестящ юрист – но пеналист.
Хуманитарно има да се развива – иначе няма грешка.
Като се сблъска с реалността – ще проникне в основите на злините на цялата правна система. Едва ли може да се реформира нещо – то е от ден до пладне – тоест нищо не се случва реално.

На мен за какво ми е Конституционната жалба, като пенсията на хората е по 120 лева, 240 лева и даже 300 лева.

234
234
23 декември 2018 10:00
Гост

Каквто и да се говори – настоящата ситуация е не приемлива, не може да чакаш делото ти да мине на три инстанции, с неясна надежда за допускане до касация и да се молиш съставът, на който се падне да му се занимава да сезира КС. Нека има пряка жалба, но със сито, като пресяването да прави самият КС.

234
234
23 декември 2018 10:01
Гост

прав сте, но на кого ще му се занимава да прави промени в конституцията сега, колега?