Опит да задвижат приемането на проекта си на Закон за противодействие на корупцията (ЗПК) ще направят управляващите в сряда. Разглеждането му на първо четене е първа точка в дневния ред на водещата Комисия по конституционни и правни въпроси.

Тя отдавна не е провеждала заседание – първите пъти поради липса на кворум, а през последните седмици заради приемането на актуализацията на бюджета.

Дали този път комисията ще заседава и дали ще подкрепи законопроекта, не е ясно. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда, че постоянните комисии откриват заседанията си и приемат актове, когато присъстват повече от половината от техните членове. В момента правната комисия се състои от 24 души, т.е. за да има кворум, трябва да присъстват поне 13 от тях. Вносителите на антикорупционния закон от „Продължаваме промяната“ имат 6 членове, БСП – трима, а „Демократична България“ – двама. Това са общо 11 членове, които не са достатъчни, нито за да се проведе заседание, нито за да се приеме проектозаконът.

Както „Лекс“ писа, той беше внесен с подписите на всички депутати от ПП. Те предлагат да се създаде антикорупционна комисия с разследващи инспектори, която да поеме разследването на близо 60 вида престъпления, като същевременно да има и право да обжалва отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство за тях.

Предложението е действащата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да се раздели на две. Конфискацията да поеме една комисия, а противодействието на корупцията – друга.

Основното нововъведение, което се прави със законопроекта, е създаването на фигурата на разследващия инспектор към комисията. Той получава правомощия да разследва над 60 вида престъпления, сред които са всички класически проявления на корупцията като подкупа и търговията с влияние, престъпленията по служба и прането на пари, безстопанственост, неизгодна сделка, трафик на хора със замесени длъжностни лица, някои престъпления, свързани с изборните права, данъчните престъпления и др. Антикорупционната комисия се предлага да има и служители, които ще извършват оперативно-издирвателна дейност (повече за законопроекта виж тук).

Както е известно, от ПП искат начело на тази комисия да застане вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Именно това стана и една от ябълките на раздора с ИТН, довел до излизането на партията на Слави Трифонов от коалицията.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
05 юли 2022 10:06
Гост

Бързат, за да уредят Бойко Рашков, че скоро знае ли се………

адвокат от САК
адвокат от САК
04 юли 2022 16:34
Гост

Омръзна ми от всякакви политически тъпотии, от рода на “прокуратурата не работи“, “задкулисие“ и прочие политически ТЪПИ мантри. Истината е, че рибата се вмирисва ОТКЪМ ГЛАВАТА- т.е. всеки нормативен акт за борба с корупцията, трябва да се правоприлага ПЪРВО към всички 240 в НС и тези в изпълнителната власт, защото ТАМ СЕ ГЕНЕРИРА КОРУПЦИЯТА.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2022 16:38
Гост

За последните 12 години толкова корупция беше генерирана, че всички пенетенциарни заведения в България нямаше да са достатъчни, ако Гешев не покровителстваше въпросната корупция.

Скептицизъм му е майката
Скептицизъм му е майката
04 юли 2022 16:24
Гост

Сами остахте в таз нелека борба срещу корупцията…

Провокатор
Провокатор
04 юли 2022 16:22
Гост

Много ми е любопитно дали изобщо от „Продължаваме подмяната“ допускат, че ще има кворум на това заседание

Мария Иванова
Мария Иванова
04 юли 2022 16:20
Гост

Второ МВР искат да си направят от ПП, ама няма да им се получи

Анонимен
Анонимен
04 юли 2022 16:30
Гост

Като им изключим обжалването на отказите си е баш второ МВР, за мен този закон си е чист ПР, сега имат 95 процента разследване и нищо не могат да направят пак, искат да заобиколят прокуратурата, но няма как. Но те си заминават, така че този проект ще си остане в историята!

Колегааа
Колегааа
04 юли 2022 16:14
Гост

Бях твърдо против изцяло за създаването на Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ). Това е работа на МВР, ДАНС, Прокуратурата и Съдът. Откъде накъде ще има и отделна комисия, която уж да бори корупцията! Че сега пък и отделен Закон. НК е достатъчен!

Анонимен
Анонимен
04 юли 2022 16:19
Гост

НК е достатъчен, ако има главен прокурор, който не е опънал чадър над част от организираната престъпност. В случая се търсят алтернативи на престъпното му бездействие, когато става въпрос за извършени най-вече от предишните управляващи престъпления.

Симо
Симо
04 юли 2022 16:06
Гост

Много добра идея! Дано проектът се осъществи.

Пипи
Пипи
04 юли 2022 16:07
Гост

Пореден опит за борба с корупцията.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2022 16:20
Гост

На който опит познайте кой ще се противопостави… Свинята, Тиквата и Каскета. Защо ли???

Ласло
Ласло
04 юли 2022 16:06
Гост

Не виждам какво имат против Бойко Рашков.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2022 16:21
Гост

Може да подвигне завесата за престъпленията на предишните управляващи, които Гашев така усърдно пази.

Кики
Кики
04 юли 2022 16:04
Гост

Допада ми идеята за създаването на фигурата на разследващия инспектор към комисията.

Бисер
Бисер
04 юли 2022 16:03
Гост

Май пак няма да им се получи.

Лозан
Лозан
04 юли 2022 16:04
Гост

Та те дори нямат нужния брой членове.