Секретарят на президента Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков ще бъдат разследвани и по доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в който е разкрита измама в МВР за 6 млн. евро. От ОЛАФ обявиха вчера, че са изпратили доклада си на българските власти и препоръчват разследване за злоупотреба със служебно положение от длъжностни лица в МВР във връзка със споразумението за отпускане на безвъзмездни пари по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС за доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

Помощта от ЕС беше осигурена през септември 2016 г., а МВР купи 51 автомобила „VW Tiguan“ и 290 „Great Wall Hover“. ОЛАФ обаче стига до извод, че министерството е нарушило разпоредбите на споразумението като е променило едностранно условията му и една част от колите са SUV, вместо за всякакви терени, каквото е било условието.

Разследването е приключено през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия да бъдат възстановени платените близо 6 млн. евро, а българската прокуратура да прецени дали да започне наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Днес от държавното обвинение обясниха, че още в началото на годината ВКП е изпратила материалите от ОЛАФ на Специализираната прокуратура. Там пък наблюдаващ прокурор е преценил, че те могат да бъдат приобщени към вече започналото разследване за търговия с влияние, по което обвиняеми са Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов, който през 2017 г. беше служебен министър на вътрешните работи.

„Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“, заявиха днес от прокуратурата. По разследването от доклада на ОЛАФ предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, както и прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица, допълват от държавното обвинение и не изключват да има и други обвинени.

Временният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отказа да даде повече подробности за разследването, но каза, че не е изключено то да бъде поето от бъдещите делегирани европейски прокурори, които предстои да бъдат избрани. Маджарова каза, че е възможно новото дело да бъде и първото, което делегираните прокурори ще разследват. Европейската прокуратура вече е информирана за разследването.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 18:06
Гост

А тиквата кога? Без негова санкция и предварително отчитане на процент никой не може да пипне еврофондове?

Ким
Ким
02 февруари 2021 13:44
Гост

Голяма сага с това разследване.

Дидо
Дидо
02 февруари 2021 13:45
Гост

Като в турска сапунка. Класика в българтското правораздаване.

Криси
Криси
02 февруари 2021 13:43
Гост

Злоупотребата със служебно положение от длъжностни лица е често явление у нас.

Лазар
Лазар
02 февруари 2021 13:43
Гост

Както и прикрадването на европари.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:40
Гост

Мърлява работа. МВР се дъни, а трябва да спазва правилата

Агов
Агов
02 февруари 2021 12:35
Гост

ОЛАФ рядко се активира ми се струва. Но се активира където трябва

Temelko
Temelko
02 февруари 2021 12:36
Гост

Да, не са една и две злоупотребите с европари

Русева
Русева
02 февруари 2021 12:38
Гост

ОЛАФ може да започне проверка и да следи, когато нещо на хартия не е ОК. А тук в България всичко на хартия по европроектите изглежда наред. В резултат ОЛАФ няма защо да разследва. Това, че е писано, че пейката ще струва 5000 лева на Графа примерно, а някъде може да се намерят същите пейки за 200 лв. ОЛАФ не го интересува. Той вижда, че е записано, че пейката ще е 5000 лева и когато получи насреща документи и фактури, че пейката е струвала на изпълнителя 5000 лв, ОЛАФ е ОК. Смисъл преди ОЛАФ структорите са ОК с нещата. А че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:39
Гост

То така седи въпроса и с асфалтирането. Спестяват се пари и се слагат понекачествени материали и се получават посел напуквания и какво ли не. Но нали някой гтрябва да има пари за да отседне на екзотичен остров до Неапол за 1500 евро за 5 нощувки. И да има пари да се глези.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:52
Гост

Ти от кога работиш в ОЛАФ, че да знаеш как провеждат разследване?

Христо
Христо
02 февруари 2021 13:42
Гост

То е ясно като бял ден. Не е нужно да си там даже.

Radosveta
Radosveta
02 февруари 2021 12:35
Гост

Тия като нищо да са прецакали нещата. Обаче сега да се разправят с Европа и дали не са крали пари.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:32
Гост

Ами може и да са замесени

ала бала
ала бала
02 февруари 2021 12:02
Гост

E няма такава излагация – МеВеРе-то, което трябва да разследва измами, прави измами….Това нещо,останало от комунизма, и свърталище на физкултурнци(Цв.Цв.), мурти (Б.Б.) и не знам си още какви, трябва да бъде разфрмировано, и да се изгради нормална полиция – с изисквания за образование, стаж по специалността, специалността да е свързана с конкретната длъжност, език, и т.н. Иначе все ще е така. Що се отнася го охранителния състав, там трябва да минават един задължителен курс по граждански права, със забрана на репликите: “Кво прайм сега“?, “Ти къде отиваш, откъде си“?, “Кво работиш“?, и т.н.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:33
Гост

МВР не е направило точно измама, а са решили сами да си променят параметрите по договора с Европа. Обаче са го направили едностранно. А не се прави така. Винаги трябва да се допиташ до органа, който отпуска парите и преглежда проекта. като са заявени едни автомобили, ти не може самосиндикално да си смениш парамтрите. Затова идва и проблема.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:34
Гост

Да допълне – На практика не са им стигали парите вероятно за да изпълнят поръчката по предварително зададените критерии. Тоест не са имали пари за толкова коли и от този модел, както е заявено в началото при подаване на проекта. Обаче не са поискали промяна от управляващ орган, а са решили сами да си я направят и да си купят други коли. И сега се случва така, че ОЛАФ смята, че има крадене на пари. А хване ли те ОЛАФ не е готино.

Димитриев
Димитриев
02 февруари 2021 12:35
Гост

ОЛАФ и аз знам, че не е добре да установи, че имаш финансови нарушения, но е друг въпроса, че не се активират много често.