Извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 април. Правителството взе решение за това на извънредно заседание днес, свикано от премиера Бойко Борисов.

А часове по-късно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде три заповеди с новите мерки.

С първата (пълния ѝ текст виж тук) се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при следния график:

  • от 4 до 17 февруари – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;
  • от 18 февруари до 2 март – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;
  • от 4 до 17 март – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

До 28 февруари заведенията остават затворени и ще им e разрешено както и досега само да доставят храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март отварят заведенията за хранене и развлечения (с изключение на дискотеките, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове), при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция.

Също от тогава фитнесите ще възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

От 1 февруари отварят и моловете, а малолетните и непълнолетните ще имат право да ги посещават, само ако са придружени от родител или друг пълнолетен.

С втората си заповед (пълния ѝ текст виж тук) Ангелов  разпорежда, че от 29 януари до 30 април всички пристигащи в България трябва да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR-тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната.

На обществени места само с маска, а не с кърпа, шал или шлем

С третата заповед (пълния ѝ текст виж тук) се удължава до 30 април познатото изискване за носене на маски на закрити обществени места, както и на откритите, ако струпването на хора не може да бъде избегнато.

Но отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата. В предишната заповед изрично се допускаше използването и „на друго средство, покриващо носа и устата, включително кърпа, шал, шлем“, а сега специално е премахнато.

Проблемът с ресторантьорите

Отварянето на ресторантите от 1 март беше договорено днес от здравния министър с Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Другите две браншови асоциации – Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България, обаче обявиха, че не са съгласни и настояват за отваряне от 1 февруари и затова утре ще протестират пред Министерския съвет.

Вариантите, които правителството даде за заведенията за хранене бяха два. Първият – те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка.

Вторият – ресторантите да отворят от 1 март, като до тогава получават помощ от държавата.

За нощните заведения е обсъждан 14 март, но засега няма решение за отварянето им.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вуйчото
Вуйчото
11 септември 2021 0:18
Гост

Поредната смешка – Забраниха ли шлемовете – О.К. – Забраниха ги ! Записах се за Преброител – обадиха ми се , че съм утвърден ! Днес – 11.09.2021 ме повикаха да ми връчат книжата за преброяването и заедно с тях ми връчиха и една маска КН95 , и едно шлемче ! Явно на някой производител не му се губят паричките , вложени в производството , та е дал зор да бъдат изкупени , та да се употребяват …. Както се пееше в една опера – “ Смей се Палячо ……“

Сиси
Сиси
08 февруари 2021 8:23
Гост

И моля здравния министър да ми обясни разликата между текстилната маска и шала.Колкото ме покрива едно толкова и другото.Или само гледате да намирате работа на охраните по големите вериги?

гневна
гневна
30 януари 2021 12:32
Гост

ИДВАТ ИЗБОРИ !!! ПРОСТО ОТИДЕТЕ ТОЯ ПЪТ ДА ГЛАСУВАТЕ !!! И СИ НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ МОЗЪКА !!! ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ АМНЕЗИЯТА !!! ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ МНОГО ДОБРЕ ДАЖЕ ПОМНИТЕ КАКВО СА ВИ ПРИЧИНЯВАЛИ ДОКАТО СА БИЛИ НА ВЛАСТ !!! И НЕ ИМ ДАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ШАНС !!!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 21:22
Гост

Противоепидемични герберастии с цел печалба. Да напишат направо, следните неща:
1. В кои лаборатории да се тестваме, за да е 100% положителен теста за всички изследвани;
2. Откъде да си купуваме маските, и на коя фирма точно, за да не се окаже, че купуваме маски и дезинфектанти от фирма, която не плаща герберасткия данък;
3. Да ни предоставят декларации, в които да утвърдим с подписа си желанието си бюджета да бъде източен от ГЕРБ и нежеланието си да гласуваме.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 12:44
Гост

1. Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на
противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:
д) осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от
спецификата на работа и оценката на риска на работното място (защитна маска за лице,
шлем, ръкавици и др.).

Шлема все още го има в заповетта.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 21:50
Гост

така е. заглавието на статита е с фалшива новина – търси се сензация, а не дотоверност, в заповедта нма такива ограничения !!!!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 12:40
Гост

д) осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от
спецификата на работа и оценката на риска на работното място (защитна маска за лице,
шлем, ръкавици и др.).

Новия
Новия
27 януари 2021 23:20
Гост

Ричард, приятелю, дръж се, след един месец идвам на Витошка да сърбам коктейлчета със софийската „бохема“.
Обещавам да намалим още малко ддс-то на 3 пърсента. Моля те, не крийте оборота, по-надолу няма накъде.
Твой …. Б.М.Б. /борба с масовите безредици/, териториален офис Банкя.

Любител
Любител
27 януари 2021 11:34
Гост

Не са написали на кой производител трябва да е маската, да се знае.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 12:07
Гост

На ДжиПи Груп, Нова телевизия или Прокуратура на Република България (която е новият играч на пазара на медицинско обовурдване).

Аха
Аха
27 януари 2021 14:36
Гост

Насраха се завалиите от прб да събират пари за апарати със предназначение в изключително според лечебен метод

The Grey Knight
The Grey Knight
27 януари 2021 10:16
Гост

Аз ще продължа да си нося банданата. С тая гробарска измет ли ще се съобразявам?!

Мира
Мира
27 януари 2021 9:58
Гост

Не вярвам на хора, които спят до чекмедже пълно с пари, кюлчета, пистолети. Не вярвам на хора, които наричат собствения си народ в очите,, лош човешки мат’риал“ и не вярвам на хора с липса на ценностна система, не вярвам че е успешна формула неподходящо образован човек да има право да заема позиция на лидер, не вярвам, че човек със силно криминално минало, на когото още се отчитат нелегални пари трябва да му се прави свирки и да му се каня цял един народ. Скъпи сънародници, вие дори не разбирате трагедията на днешния си ден – именно, че вие вече дори… Покажи целия коментар »

Д-р Х.
Д-р Х.
26 януари 2021 23:21
Гост

Ей, елате да видите как се молят да ги спасяваме като дойде яйцето на г…. Маски на всички дупки са съгласни да си сложат тогава, само да ги оправим.

Д-р Y
Д-р Y
27 януари 2021 14:26
Гост

Поредния трол. Стой си у вас, изолирай се от ковида и си спри нета, като те е страх.

гневна
гневна
30 януари 2021 12:25
Гост

Ти си доктор, колкото аз съм космонавт. Тъпак. Той спасявал хората ! Дришльо. Лекар стана ОБИДНА ДУМА в България. Корумпирани, нагли, недоучили, самонадеяни лекенца. Да, имаше едно време ЛЕКАРИ. Но не и сега. Колкото до „опасния вирус“, и там се лъже. Хората умират от съпътстващите си болести, а не от вируса. А и с тия фалшиви тестове, папаята, кока – колата,…всички са „болни“ от коронавируса. Та, айде марш, „лекарят“ !!! Измет!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 21:34
Гост

Тиквата без маска, а аз да нося? Да не съм като тия профани на грантове, които са насядали около него и го гледат влюбено?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 17:25
Гост

Надявам се, че новите управляващи ще разкарат тия печалбарски „противоепидемични мерки“. Много алчни герберасти, много, не си ли взеха вече процента от маски, ваксини и от заема за короната?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:55
Гост

Бързате с отварянето. Давайте им помощи и това е. Да не пискат много, че после ще ппискат кой ще ги лекува, а такива няма да има.

Тушей
Тушей
27 януари 2021 9:56
Гост

Да ама помощи не дават!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:55
Гост

Надявам се да не поддават под натиска на необразования Ицо Хазарта и бранша от кръчми и пивници

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 21:27
Гост

Профангелов много ли е образован, ходи по заповед на Тиквата да агитира по малките населени пунктове да се ваксинират? Като Каскета по селцата, все един калъп герберасти?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 12:10
Гост

Ицо Хазарта не само, че е необразован а и разпространява дрога чрез НПО-та, финансирани от терористичното движение на Македонските катерици.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:54
Гост

Никакво отваряне на дискотеки и барове, където основно се пренася дрога. То да не е това разковничето бе? Да се разпространява дрога и затова да е тоя зор да се отвори?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 14:40
Гост

Да, точно така. А в дрогата има чипове, за да те следят извънземните.

Nikolov
Nikolov
26 януари 2021 13:53
Гост

И фитнесите можеше да не ги отваряте, ама карай. Ще спортуват хората, но да ми отваряте кръчмите, айде стига глупости. Защо се плашите от един рапър, дето има лични интереси да отворят заведенията, защото бат Венци държи Шъгъра и искат да падат пари от концерти. И защо се плашите от оня дългокосия смешник.

гневна
гневна
30 януари 2021 12:29
Гост

Що не се закопаеш в мазето си и да не излизаш от там докато не умреш? Боже, каква измет! И толкова притеснен за жалкия си животец на роб…Пфффф…

Кирилова
Кирилова
26 януари 2021 13:52
Гост

Абе тия собственици на заведения дето призовават за протести според мен перат пари и поради това е големия зор да отворят. Иначе защо? За персонала ли? Друг път. Персонал пак няма да имат, като отворят и няма кой да им седи в кръчмите

Лелиева
Лелиева
26 януари 2021 13:51
Гост

В Англия дали пищят, че не могат да ходят в пъбовете? Ама тука вой до небето, че не можело да се отвори кръчмето шкембе да ядеме. Айде стига глупости.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 17:24
Гост

Я виж какво става в Агнлия бе, умник! И в Холандия също. Толкова много обичат мерките, че протестите почват да приличат на гражданска война.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 12:12
Гост

Трудно е да се види какво става в Холандия, тъй като нито една медия не отразява това ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА.

Иванов
Иванов
26 януари 2021 13:51
Гост

Единствен адекватен е Ангелов. Останалите са толко неориентирани в обстановката с Ковид. А и да не говорим , че тука хора дето не могат да вържат две изречения на кърст се упражняват да го плюват какъв и що е. И Ицо хазарта просто момче и тоя с дългата коса ресторантьор дето се пише, а си е чисто мутре!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 21:29
Гост

Кое му е адекватното, че като теб е с готови реплики и коленичи на тиквоча?

Daniela
Daniela
26 януари 2021 13:50
Гост

Здравето и образованието трябва да са на първо място. Добра работа на здравния министър

Д-р Y
Д-р Y
27 януари 2021 14:33
Гост

Много добра работа наистина, за ГЕРБ. Търговийката с маски и далаверата с ваксините върви.

Емил
Емил
26 януари 2021 13:49
Гост

Мерките са много добри и ни държат на дъното по заразени. Няма нужда да се притесняват от кръчмарите. Да отворят – никой няма да им ходи

Димитриев
Димитриев
26 януари 2021 13:49
Гост

Сега, като отворят кръчмите, нали се сещаш какво ще стане с вируса? Ще се кланяме и слушаме Алибегов и някакви маргинали ли ?

Asparuhov
Asparuhov
26 януари 2021 13:48
Гост

Кръчмарите да си гледат работата

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 21:37
Гост

Ами не могат. Пандемия, мерки и целия герберастки репертоар. За разлика от сдухани клавиатурки като теб, те поне плащаха данъци.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:44
Гост

Айде, няма нужда ресторантите, заведенията и нощните клубове да се отварят вече.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:47
Гост

Обаче бизнесът замира, а и много хора останаха безработни.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:42
Гост

Не биваше да избързват с отварянето на фитнесите.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:39
Гост

Много лоша новина. Мислех си, че вече ще се върнем към нормалното положение.

Дима
Дима
26 януари 2021 13:40
Гост

По-добре е да се изчака, за да не се върне отново черната статистика.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 17:25
Гост

Черната стъкмистика, по-точно.