Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия следовател от Бургас Иван Христов за инцидента в бара му отпреди 5 години.

Христов беше подсъдим за лично укривателство заради битова свада в заведението му „Вира Тики“ в Слънчев бряг. Разследването срещу него обаче започна преди 4 години след стрелбата срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и евентуални връзки между двамата, които така и не бяха доказани.

Вместо това, Христов беше пратен на съд за лично укривателство, след като през 2016 г. в бара му пиян германски турист размахвал нож, но бил обезвреден, като Христов бил очевидец, защото бил в заведението по това време. След като напуснал бара, туристът бил нападнат от група младежи, които го пребили и ограбили. Обвинението на бившия следовател беше, че казал след това на полицаите, че пострадалият бил пребит от други чужди туристи, докато според разследващите, извършителите били българи. Христов беше и уволнен от системата поради несъвместимост, защото притежавал хотел и бар „Вира Тики“ в Слънчев бряг.

Първоначално той беше обвинен в злоупотреба със служебно положение, а след това и за принуда над полицаи, че им казвал какво да пишат, а те се притеснили, защото им заявил, че води разследвания срещу служители на МВР и по негова преценка „може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите“. След това бившият следовател беше пратен на съд за това, че искал да прикрие тримата извършители на побоя, които били негови служители.

Заподозрени за побоя над германеца били Томи Томов, Георги Чанев и Марио Христов, като според разследващите тримата работели в бара. Впоследствие обаче разследването било спряно, защото извършителите остават неразкрити, след като и пострадалият се отрекъл от показанията си, че ги разпознава, а и всички свидетели в бара са заявили, че Томов и Чанев не са напускали заведението. Марио Христов пък никога не го е посещавал, камо ли да е работил там, което е и доказано по делото.

Според обвинението срещу бившия следовател обаче, той е извършил личното укривателство именно с цел да прикрие действията на тези трима мъже, тъй като били негови служители. Както специализираните съдилища, така и ВКС констатира, че след като не са установени извършителите на побоя над туриста, деянието заради което Христов е обвинен за лично укривателство, е несъставомерно.

„Независимо, че не се оспорва с касационния протест, фактическата обстановка сочи на несъставомерност и от субективна страна. Инстанциите по фактите са установили, че по време на нападението подсъдимият е бил на масата си в дъното на заведението, от където видимостта през нощта не е добра, а не както се твърди в обвинителния акт, че „бил излязъл от заведението и стоял недалеч от мястото на извършения грабеж“. Без Христов да е могъл да възприеме ясно и със сигурност самоличността на нападателите, прекият умисъл не е налице“, се казва в решението на ВКС.

В хода на делото стана ясно, че германецът Карл Пол Михаел Амбос бил на почивка в Слънчев бряг през 2015 г. и оставил на диджея в бар „Вира Тики“ свои дискове. През юни следващата година отново отишъл на почивка в комплекса. Според свидетели бил пиян, когато видял заведението и решил да влезе, за да си търси дисковете. Тъй като говорел само немски, не успял да се разбере с персонала и се ядосал – започнал да блъска по бара, да крещи и да размахва нож. Хората наоколо обаче го изблъскали, прибрали ножа и Амбос излязъл навън. Няколко млади мъже обаче го последвали и го пребили, като му взели мобилния телефон.

По това време Христов бил в заведението и подал сигнал в полицията за буйстващия чужденец. Пред полицаите обяснил, че пиян турист притеснява клиентите, обижда ги и размахва нож. След това Христов казал, че пияният влязъл в конфликт с англоговорящи туристи, които му нанесли побой на улицата, след което избягали.

Двамата отзовали се полицаи били упрекнати от началника си, че не се обадили на разследващ полицай, а те се оправдали с това, че били притеснени как ще реагира Христов. Според тях следователят и част от персонала на бара участвали в инцидента с туриста, но не написали това в докладната записка, защото знаели какво работи Христов.

„Иван Христов започна да ме обработва вербално като казваше: Ти да не вземеш да му повярваш на този… Аз това го приех като въздействие, за да не отразим в докладната записка тази версия за случилото се“, казал полицаят по време на разследването. Пред съда той сам признал, че Христов не е присъствал на снемането на обяснения от останалите и заявил накрая, че не е имало намеса в разследването от негова страна. Съдилищата приеха, че причина за пропуските на полицаите в началото на инцидента са притесненията им от Христов, защото знаели, че е следовател, а не защото е казал или направил нещо нередно.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Roy
Roy
11 септември 2021 23:53
Гост

Аман от измислени дела, да ги закриват вече

Нищо ново
Нищо ново
10 септември 2021 17:23
Гост

Просто каскетурата пак ще плати с нашите данъци за пълната си юридическа неграмотност!

Anonimen
Anonimen
10 септември 2021 12:57
Гост

Въобще не се учудвам, че не могат да докажат връзка на Митьо Очите с когото и да е.

113
113
10 септември 2021 21:34
Гост

Такива само спеца ги оправя,в другитее съдилища вони на корупция…

Фибоначи
Фибоначи
10 септември 2021 11:58
Гост

Някакъв линк или номер на решението на ВКС някой знае ли?

ЗеуШ
ЗеуШ
10 септември 2021 10:27
Гост

Много позорно. Много!

Anonimen
Anonimen
10 септември 2021 12:58
Гост

Това решение е поредният позор за върховните.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 10:27
Гост

Сега да си заведе дело и едно обезщетение по ЗОДОВ му е в кърпа вързано 🙂

Неви
Неви
10 септември 2021 10:26
Гост

Горкият човек

Николина
Николина
10 септември 2021 10:26
Гост

Къде другаде ще видиш такъв абсурд освен в Булгаристаан

Anonimen
Anonimen
10 септември 2021 13:00
Гост

За кой ли път. Вече нищо не може да ме учуди.

Ananieva
Ananieva
10 септември 2021 10:26
Гост

Ако не може да си следоваел и да си връткаш собствен бизнес, то защо кметовете имат много бизнеси и това не им пречи. А общинските съветници в СОС примерно или депутатите?

Ломенов
Ломенов
10 септември 2021 10:25
Гост

Справедливост под една или друга форма съществува явно.

Anonimen
Anonimen
10 септември 2021 13:01
Гост

В случая не виждам никаква справедливост.

Агонцев
Агонцев
10 септември 2021 10:24
Гост

Ама вече е уволнен. Петно върху себе си има вече.

Ласло
Ласло
10 септември 2021 13:03
Гост

Много бързо ще го изчисти.

Demireva
Demireva
10 септември 2021 10:24
Гост

Те преди инцидента не са ли знаели, че притежава бар?

Sanjeta
Sanjeta
10 септември 2021 10:22
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 10:22
Гост

Важното е да възтържествува справедливост